Všichni kolem mě to dávají do vývaru. Já jsem přestala a cítím se o 30 let mladší
Zatímco většina lidí to do vývaru dává, já se rozhodla jít proti davu a udělat si to po svém. Výsledkem toho je, že se cítím o třicet let mladší a naprosto fit.
Vývar je snad tím nejlepším pokrmem a zároveň surovinou, kterou doma můžete mít. Jeho příprava není nikterak náročná, ale i přesto dokáže uspokojit nejeden mlsný jazýček. Není divu, že v dřívějších dobách ho hospodyňky považovaly za základ kuchařského umění. Podobně je tomu i dnes. Vývar je tím nejlepším pomocníkem pro podporu našeho zdraví a celkové vitality. Jeho účinnost a vliv na celkové zdraví záleží na tom, jak ho připravíte.
Poklad naší kuchyně
Kdo si doma nedělá vývar, přichází o hodně. Polévky jsou totiž odjakživa základním kamenem naší české kuchyně. Hlavně naše babičky o tom ví své. Vývar dokáže pomoci s mnohými neduhy, je plný živin, ale hlavně je to opravdová pochoutka. Jak říkala moje babička, „polívečka staví nožky.” A měla pravdu. Jedná se o zázrak, který lze použít i v jiných pokrmech. Díky vývaru je pozvednete na úplně jinou úroveň.
Mnozí lidé mají za to, že vývar je složitým pokrmem a bojí se, že by ho nezvládli připravit. Proto se do něj raději ani nepouští. Je to však škoda, protože stačí jen trochu času a trpělivosti a dokážete si vykouzlit skvělý vývar i vy sami. Je přitom potřeba dodržovat pouze pár jednoduchých pravidel.

Jak na poctivý vývar?
Abyste si doma udělali vývar jako od profíka, stačí se držet jednoduchého návodu. Aby váš vývar byl silný, použijte do něj kromě masa hlavně kosti. Ty jsou totiž tím důležitým prvkem, který vývaru dodá silnou chuť, která je tak žádoucí. Zvolit můžete například žebra či morkovou kost. V případě kuřecího vývaru pak kostru kuřete nebo křídla.
Důležité je dbát na správný postup při jeho přípravě. Hodit kosti do kastrolu a uvařit zvládne každý. K dosažení skvělého výsledku však musíte kosti nejprve pořádně umýt, usušit, dát na plech, potřít olejem a péct zhruba dvacet minut na 200 °C.
Až kosti opečete, naskládejte je do kastrolu, přidejte maso a vše zalijte studenou vodou. Ano, opravdu studenou. Pod teplou vodou by se „maso rychle zatáhlo a vy byste přišli o všechnu jeho chuť,” doplňuje magazin.recepty.cz. Vodu nesolte. K vývaru přihoďte nějakou zeleninu, například cibuli, mrkev nebo petržel. Pro lepší chuť můžete zeleninu osmahnout na másle.
Nakonec přidejte oblíbené koření a šup s vývarem na plotnu. Pokud vás napadá kde je v seznamu bujon a ptáte se, jestli jsme na něj nezapomněli, tak ne, nezapomněli. Bujon do poctivého vývaru totiž vůbec nepatří. Kromě toho, že silný vývar nenahradí, je plný látek, které našemu tělu nejsou prospěšné.
Vzpomeňte si na všechny ty kulinářské soutěže a filmy, které se věnují vaření. Viděli jste snad ve snímku Láska na kari nebo Ratatouille, že by někdo používal bujon? Jistě že ne. To jen dokazuje tvrzení, že bujon do jídla běžně nepatří.
Vaření podle pravidel
V dřívějších dobách žádné náhražky ani dochucovadla neexistovaly a nikomu to nevadilo. Pokrmy se připravovaly podle starých receptur a standardů a doplňky jako bujon neexistovaly. Lidé se v té době měli lépe, co se vaření a zdraví týče. Jídlo připravovali z kvalitních surovin, bylo nabité vitamíny a žádné náhražky nebyly potřeba.
Není divu, že se v posledních letech jsou lidé stále více nemocní. Mimo jiné za to může i strava. Průmyslově zpracované potraviny našemu tělu rozhodně nepomáhají, ba naopak. Například takový bujon obsahuje mnoho pochybných látek. Některé z nich zvyšují chuť k jídlu, některé způsobují migrény a jiné zase zvyšují cholesterol. A to ani nemluvíme o tom, že je v nich spousta soli, což současně tělu vůbec nesvědčí.

Zůstaňte u základních surovin
Ať už vaříte přímo vývar nebo jiný pokrm, do kterého se vývar dává, zapomeňte na to, že nějaký bujon existuje. Skvělou chuť poctivého vývaru nikdy plně nenahradí a pro vaše tělo nemá žádnou přidanou hodnotu.
Pokud ho nyní při vaření používáte, snažte se ho omezit a nejlépe úplně vyřadit. Uvidíte, že vám vaše tělo poděkuje. Já s těmito náhražkami již přestala a cítím se díky tomu o několik let mladší. Zkuste to také a uvidíte, jak moc nás ovlivňuje to, co si pouštíme do těla.