Tenhle letní kvíz vás zchladí líp než zmrzlina. Ale jen pokud zvládnete alespoň 6/10
Zmrzlina má za sebou tisíciletou historii plnou překvapení. Dnes si koupíte nanuk na každém rohu, ve starověku si ale ledové pochoutky mohli dovolit jen faraoni. Slavný cestovatel Marco Polo údajně přivezl první recepty až ze vzdálené Asie.
Dokonce i název „nanuk“ má zajímavý původ. Pojmenovali ho podle lovce z filmu o Eskymácích. Zjistěte, kolik toho o této oblíbené sladkosti skutečně víte. Klimatizace zatěžuje účty za elektřinu, ventilátory jen rozvíří horký vzduch, ale zmrzlina dokáže ochladit tělo i duši současně. Tahle sladká záchrana před vedrem ale rozhodně není moderním vynálezem. Její příběh začíná mnohem dříve, než by kdokoliv čekal.

Od faraonských dvorů k pouličním vozíkům
Egypťané a Řekové už tehdy věděli, že led a ovocné šťávy dokáží proti spalujícímu horku udělat zázraky. Ovocem ochucené ledy v Egyptě představovaly drahocennou pochoutku dostupnou pouze vládnoucím vrstvám. Moderní zmrzlina je oproti tomu běžně dostupným produktem za pár korun.
Středověk přinesl další pokrok díky slavnému Marcu Polovi. Tento neúnavný cestovatel údajně dovezl recepty na mražené dobroty z Dálného východu někdy ve třináctém století. Jenže opravdová revoluce přišla až v roce 1550, kdy Blasius Villafranca v Římě vymyslel, jak zmrazit krémovou směs pomocí ledu a soli.
Tehdy si zmrzlinu nemohl dovolit jen tak někdo. Byla to pochoutka určená pro aristokracii, která za ni platila více než dnes někteří lidé za celý oběd. Obyčejní smrtelníci se na ni mohli koukat maximálně z dálky.
Francouzi a jejich kavárny
Italský kuchař Francesco Procopio di Cultelli měl v roce 1686 geniální nápad. Otevřel ve Francii v Paříži první kavárnu, kde kromě kávy servíroval také zmrzlinu, a tím vlastně vynalezl koncept, který funguje dodnes. Café Procope se stalo hitem a brzy následovaly další podniky.

Ve Vídni dostaly tyto ledové pochoutky šanci v roce 1732. Johann Jakob Tarone si zařídil kavárnu na prestižním Grabenu a nabízel čtyři druhy zmrzliny. Malinová, vanilková, citronová a čokoládová stály mezi 12 až 30 krejcary za porci.
České země a jejich zmrzlinový debut
Čechy a Morava se k zmrzlině dostaly až v roce 1827. Philipp Paska otevřel na pražském Novém Městě kavárnu, kde začal vyrábět zmrzlinu „na italský způsob“, což byl vlastně sorbet. Jeho podnik na Ovocné ulici se rychle stal jedním z nejvyhledávanějších v Praze.
Paska si účtoval 18 krejcarů za porci, což byla tehdy slušná sumička. Za dvě až tři koruny dostali zákazníci porci skoro tak velkou jako před první světovou válkou. Postupně se k němu přidávali další cukráři a zmrzlina se začala šířit po celé Praze.
Jak vznikly slavné československé zmrzliny
Jaroslav Vašata měl v roce 1938 skvělý nápad. Na pražském Václavském náměstí uvedl zmrzlinu v čokoládě pod názvem NANUK, který vzal z dokumentárního filmu o inuitském lovci. Nanuk byl původně inuitský bůh medvědů, takže název seděl jako ulitý.
Po komunistickém převratu vznikaly další legendární značky. Pražské mlékárny představily v roce 1949 „Polárku“, pojmenovanou podle prvního medvíděte z pražské zoo, které se podařilo odchovat do dospělosti.
Teď přichází chvíle pravdy. Následujících deset otázek prověří, jestli patříte mezi skutečné znalce zmrzliny. K úspěchu potřebujete alespoň šest správných odpovědí. Jste připraveni?