Češi, bacha: Tahle potravina se v lednici mění na jed už za 1 hodinu. Většina Čechů ji tam skladuje i 7 dní
Lednice, která je založena na chladicím cyklu, vznikla v roce 1876. Do komerčního prodeje se ledničky dostaly v roce 1911 v USA. Takže tento neuvěřitelný elektrospotřebič nám zpříjemňuje život už 114 let. Jenomže z báječného pomocníka by se snadno mohla stát nebezpečná past.
V každé domácnosti je dnes lednice považovaná za nepostradatelného pomocníka. Prodlužuje potravinám trvanlivost a dokáže je udržet čerstvé. A ještě k tomu je chrání před hmyzem, zejména před mouchami. Jenomže z báječného pomocníka by se snadno mohla stát nebezpečná past na naše zdraví. A to tehdy, když nebudeme k používání ledničky přistupovat uvážlivě.
Skladování potravin se záruční lhůtou
Na obalech kupovaných potravin je vždy uvedeno datum spotřeby nebo minimální trvanlivost. A tak to zpravidla dodržujeme. Málokdo si troufne konzumovat tvaroh, máslo a další mléčné výrobky či uzeniny s prošlým datem spotřeby. Obáváme se toho, že produkt může být už zkažený, že se začala vytvářet plíseň, množit bakterie, anebo že přinejmenším výrobek nebude mít tu správnou chuť.
U domácích jídel často riskujeme
Jenže u domácích potravin nic takového, co by nás upozornilo, že jim končí záruka, nemáme. Tam to záleží zcela na našem zodpovědném rozhodnutí. Kdo nemá prozatím žádnou zkušenost, například mladé hospodyňky, měl by si něco nastudovat. Anebo – při koupi lednice narazíte na přílohu, kde bývají optimální časy chlazení i mrazení některých potravin uvedeny. Takže na to, jak dlouho budete doma uvařené či upečené pokrmy skladovat, si dejte velký pozor. Jinak byste si mohli přivodit závažné zdravotní potíže.

U kvality potravin v lednici se totiž nemůžete spoléhat na zrak ani čich. Bakterie, které vám přivodí otravu jídlem, nejsou ani vidět ani cítit. A přitom už mohou být v jídle přítomné. Třeba bakterie Listerie monocytogenes se množí už po 48 hodinách. Obdobné je to s plísní. Ani ta není na povrchu vidět hned, ale uvnitř pokrmu už se množí její spory. Proto je důležité, abyste věděli, které pokrmy jsou nejrizikovější a zvolili správnou dobu, kdy už je nutné se s nimi rozloučit.
48 hodin je hranice
U nás je běžné, že se vaří do zásoby, na druhý i třetí den. A nebo se do ledničky strčí zbytky s tím, že: „ono se to určitě ještě sní“. Možná tak druhý den. Ale už třetí den je u většiny pokrmů rizikový. Existuje celá řada jídel, která jsou toxická už po 48 hodinách. A přitom dostupné zdroje většinou uvádějí, že polévku, pečené maso, buchty s tvarohem, rýži či jinou přílohu a kdoví co ještě můžete skladovat v ledničce asi 4 dny. Já bych dodala, že skladovat ano, ale jíst nikoliv. Dva dny jsou optimální.
Zahušťované polévky či omáčky se hezky rozleží a budou mít druhý den ještě lepší chuť. Ani jeden druh jídla bych se neodvážila sníst po třech dnech v lednici. Vždycky se tam najde nějaká bakterie či jiný mikroorganismus, který se začne množit. A pak se může rozšířit na všechny produkty.
Tenhle pokrm je jedovatý už po 1 hodině
Různé druhy přísad v tom kterém jídle mají jinou dobu trvanlivosti. V pokrmu máte většinou zeleninu i maso, těstovinu nebo rýži – jak víte, jestli kroupy v polévce už nezačaly kvasit, kdežto maso ještě vypadá dobře? Největším strašákem je rýže. Pokud ji necháte po uvaření přirozeně vychladnout a potom ji teprve strčíte do lednice, riskujete zdraví.
Bakterie Bacillus cereus a enterotoxiny totiž mohou při pokojové teplotě vyklíčit. Rýže se tak rázem stane jedovatá. Pokud tedy necháváte celé odpoledne rýži na sporáku a potom ji v dobré víře dáte teprve do chladničky, riskujete. I kdybyste ji totiž konzumovali za pouhou 1 hodinu po vytažení z lednice, nepomůžete si – už je otrávená.
Co do lednice vůbec nepatří
Rajčata – chlad způsobí, že rajčata ztratí chuť a stanou se vodnatými. A vodnatost podporuje tvorbu plísně a hniloby. Tuhle zeleninu skladujte při pokojové teplotě.
Brambory – za studena se v nich škrob přeměňuje v cukr, a ten pak bramborám doslova zkazí chuť. Brambory skladujte na tmavém místě.
Avokádo – v ledničce rozhodně nedozraje. A je-li přezrálé, rychle se v chladu zkazí. Vhodnější je skladování při pokojové teplotě.