Jsem lékař a tenhle jed bych nedal ani prasatům. 90 % Čechů se tím cpe každý den k snídani a ještě u toho mlaská
Češi jsou národem, který miluje paštiky, pomazánky i různé roztíratelné sýry. Ne každá z těchto surovin je ale pro naše tělo prospěšná. Zamysleli jste se někdy nad tím, jaké suroviny konzumujete a proč jsou pro nás nezdravé?
Nabídka potravin je v českých supermarketech velmi široká. Češi si pro krémovou konzistenci a chuť zamilovali typ sýrů Gervais. Vyráběn je v různých příchutích a také různými výrobci. Ne vždy se však jedná o zdravou variantu pomazánky na pečivo.
Není sýr jako sýr
Některé z těchto surovin mohou být pro náš organismus velmi problémové. Proč? Vysoké množství skutečného sýra bychom v nich hledali asi jen marně. Bez nadsázky je můžeme nazvat spíše mléčnými výrobky než plnohodnotným sýrem, kterého by v těchto sýrových pomazánkách bylo dostatek. Problémem u sýru typu Gervais bývá i vysoký obsah nasycených tuků a přítomnost stabilizátorů. Také ty mají negativní vliv na náš organismus.

Nezdravé tuky mohou mít negativní vliv na zdraví srdce i cév
Nasycené tuky konzumované ve velkém množství zvyšují hladinu špatného LDL cholesterolu. V případě jeho nadměrného zvýšení může dojít k ucpání cév či vzniku aterosklerózy. Spolu s dalšími zdravotními komplikacemi bývá hrozbou i infarkt myokardu či mozková mrtvice. Navíc je zvýšené riziko cukrovky 2. typu. Aby na nás konzumace žervé měla tyto negativní účinky, museli bychom jej sníst skutečně mnoho.
Nezapomínejte však, že nasycené tuky nejsou pouze v tomto druhu sýru. Běžně je najdeme v průmyslově zpracovaných potravinách, jakými jsou fast foody, instantní jídla či sušenky a dorty. Neobejde se bez nich ale ani vaječný žloutek, kokosový či palmový olej nebo uzeniny a tučné maso.
Podle odborníků by přitom tyto tuky neměly obsahovat více než 10 % z celkového denního energetického příjmu. To znamená, že bychom denně neměli přijmout více než 22 gramů nasycených tuků.
Pozor si dejte i na karcinogenní účinky
Mnoho lékařů častou konzumaci žervé nedoporučuje ani kvůli vysokému obsahu soli a stabilizátoru karagenu. Ten je kontroverzní látkou, která může dráždit střevní sliznici. Karagen se stal běžnou součástí mléčných výrobků, pomazánek i tavených sýrů. Působí v nich jako zahušťovadlo a stabilizátor. Jeho nezdravé účinky na náš organismus jsou poměrně sporné. Mnoho odborníků je považuje za zdraví bezpečné, objevují se ale i daleko kontroverznější názory. Jedna z amerických studií z roku 2001 například tvrdí, že nevhodně upravený karagen může mít karcinogenní účinky.
Hledáte-li zdravější alternativu, vsadit můžete například na čerstvý kozí nebo ovčí sýr či tvarohové pomazánky. Ty si z kvalitního tvarohu můžete připravit sami doma. Stačí k tomu bylinky či rybí konzerva. Domácí pomazánky jsou zdravější variantou žervé. Nejenom, že si na nich pochutnáte, navíc budou pro vaše tělo daleko zdravější.

Kulinářský zážitek lze zažít i při sledování filmů. Sliny se vám budou sbíhat například u filmu Koření života. V něm si Catherina Zeta-Jones užívá nejen svůj život, ale také nové kuchařské schopnosti .