U této slavné Troškovy komedie Francouzi zvrací. Češi nechutnou scénu milují a těší se na ni celý film
Nejčastěji se podává s kakaem, máslem nebo skořicí, Češi však tento pokrm znají i jinak. Díky kultovnímu filmu u nás zevšedněla pochoutka, ze které se většině cizinců dělá špatně.
Krupicová kaše je lahůdkou nejen pro děti, ale i pro dospělé. Uvařit ji však nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Jemnou pšeničnou krupici je potřeba vařit s mlékem a cukrem. Nezřídka se nezkušeným kuchařkám stává, že tento pokrm připálí nebo se jim v něm vytvoří nevkusné a nepříliš chutné hrudky. Pokrm, který děti milují, lze ve vteřině zkazit. A to nejen špatným vařením, ale i přidáním nevhodných ingrediencí.
Slunce, seno je plné kontroverzních situací
Jako když vařili pejsek s kočičkou. Přesně tak podle cizinců dopadlo scéna z filmu Slunce, seno, jahody. V ní paní Škopková své rodině krupicovou kaši podává s nečekanou ingrediencí.

Slunce, seno, jahody je kultovní československá komedie natočená v roce 1984. Děj filmu, u kterého se budete popadat za břicho, se odehrává v jihočeské vesnici Hoštice. Protože se jedná o první ze tří dílů, seznamujeme se nejen s typickým vesnickým prostředím, ale také s hlavními postavami.
Do Hoštic přijíždí Šimon Plánička. Student, který je mylně považován za syna předsedy krajské zemědělské správy, ve vesnici vzbudí rozruch. A to nejen svým experimentem, při kterém chce zvýšit dojivost krav při poslechu různých druhů hudby.
Rodina Škopkova je pověstná svým humorem i netradičními chutěmi
Plánička není jedinou postavou, která je ve filmu strůjcem humoru. O zajímavou dějovou linku se postará i celá rodina Škopková. Nemohoucí babička je sice vedlejší postavou, rozhodně ale stojí za zmínku. V trilogii se postará o nejednu z nezapomenutelných scén. Miluje humor a baví ji, když může někoho napálit. Na dvacetikorunu na provázku se tak snaží nachytat každého nově příchozího. Ráda si také hraje s autíčky svého vnuka.
To její dcera, Marie Škopková, je nekompromisní žena, která doma nosí kalhoty. Tuto roli skvěle ztvárnila herečka Helena Růžičková. Pověstné jsou hlášky, kterými jsou protkány všechny tři díly filmu. Svého manžela například nabádá k tomu, aby přestal pít, větou: „Nepij už to pivo, smrděj ti nohy!“. Pivo je součástí i její další hlášky: „Ty mlč! Ty tomu tak rozumíš! Máš místo mozku z piva kostku.“.
Králík i krupicová kaše
Nejenom její slova, ale také činy rozesmějí spoustu diváků. Slavné jsou i scény, kdy Škopková stahuje králíka z kůže nebo kdy nutí svého syna k jezení tohoto pokrmu. Ten sice protestuje, že už to nežere ani jejich Pinďa, Škopková je ale nekompromisní. A to i ve chvíli, kdy k jídlu podává poněkud netradiční chuťovou kombinaci. Tou je krupicová kaše se škvarky.

Z francouzské delikatesy chuťová katastrofa
Škvarky jsou tradičním pokrmem nejen u nás, ale i ve francouzské kuchyni. Kousky vepřového boku škvařené v sádle a vlastní šťávě mají název Rillons. Francouzi je považují za delikatesu podávanou s bílým vínem a ochucenou různými bylinkami.
Není tak divu, že když cizinci vidí celou rodinu jíst škvarky se sladkou krupicovou kaší, rozhodně na tuto kombinaci nemají chuť. Otázkou zůstává, zda to vadí pouze Francouzům, nebo bychom si na této netradiční kombinaci, nepochutnali ani my. Schválně doma můžete tyto chutě propojit a vyzkoušet, zda vám chutnají. Spíše se ale jedná o filmovou recesi, která má u diváků vyvolat úsměv na tváři.