Ani sulc, ani prdelačka. Toto je bezkonkurenčně nejhnusnější české jídlo všech dob
Každý z nás má jiné chutě. Ty jsou ovlivněny i tím, na jaké potraviny jsme zvyklí. A tak se nezřídka stane, že zatímco pro Čechy jsou některé pokrmy pochoutka, cizinci nad nimi ohrnují nos a rozhodně by je znovu nikdy nechtěli ochutnat.
Svíčková na smetaně, vepřo knedlo zelo nebo guláš. To jsou pokrmy, které většina cizinců při návštěvě České republiky touží ochutnat. Ne vždy jsou však z chuti nadšeni tak, jak si původně představovali. U některých pokrmů je odrazuje především chuť. Existují ale i taková jídla, u nichž zásadní roli hraje jejich vzhled.
Ne každá polévka cizincům chutná
Mezi taková jídla patří i známá česká polévka. Někteří z cizinců, kteří tuto polévku ochutnali, ji na českých webech s recepty označili za špinavou vodu s rozmočeným chlebem. Na první pohled je odradila nejen bahnitá barva, ale také poněkud netradiční, kašovitá konzistence.
Základní surovinou, která je potřeba při přípravě této polévky, je chléb. Přestože tento recept původně vznikl spíše jako z nouze ctnost, dodnes se v mnoha českých domácnostech připravuje jako oblíbená pochoutka. S tím ovšem nesouhlasí mnoho cizinců, kteří ji považují za jedno z nejhorších jídel, které se u nás v Česku vaří. Chlebová polévka je přitom spjata s dlouholetou tradicí.
Doma ji zvládne během pár minut připravit každý
Příprava polévky je poměrně jednoduchá. Potřebovat na ni budete jen několik surovin. Mezi nimi dva až tři krajíce staršího chleba, půl litru vody nebo vývaru, lžíci sádla, majoránku, česnek, vajíčko a libeček. Na kostky nakrájený chléb nechte krátce povařit v menším množství vývaru. Přidejte lžíci sádla, majoránku, sůl, protlačený česnek a také najemno nasekaný libeček. Nechte povařit a následně přidejte rozšlehané vajíčko. Pokud se vám zdá polévka hustá, nebojte se přidat více vody nebo vývaru. Podávejte ihned po uvaření nebo nechte jeden den odležet.

Ani prdelačka není příliš oblíbenou
Chlebová polévka není jedinou, kterou cizinci dokážou na první pohled odsoudit. Dalším z takových pokrmů je i prdelačka – zabijačková polévka, jejíž hlavní surovinou je krev z prasete. Možná se to někomu může zdát nechutné, krev má však v polévce své důležité místo. A to hned z několika důvodů.

Nejde pouze o jedinečnou chuť, důležitou roli má tato tekutina také jako tradiční surovina. V minulosti se věřilo, že při konzumaci krve člověk získá sílu zvířete. A tak lidé tuto polévku s kroupami, vepřovou krví a vývarem z ovarového masa s chutí jedli především při zabijačkách.
V zahraničí existují daleko kontroverznější pokrmy
Zatímco v Česku cizincům vadí obyčejný chléb, v zahraničí jsou to daleko kontroverznější potraviny. Například na Islandu je za pochoutku označována vařená ovčí hlava. Na Sardinii se zase běžně podává sýr se živými červy a ve Švédsku si můžete pochutnat na Surströmming – extrémně zkvašeném sledi.