Láďa Hruška rozhádal celé Česko. Jeho recept jedni označují za geniální, druzí by ho nejradši hodili rovnou čuníkům
Mistr levných receptů, které převrátily Česko vzhůru nohama. Některé recepty lidi šokují, jiné zase všichni naprosto milují. Vyzkoušíte si jeden z nich?
Jeho jméno je známé po celém Česku. Moderátor, tvář různých televizních pořadů a někdejší inspektor televize Nova Láďa Hruška se proslavil mimo jiné také jako kuchař. A to zejména pro lidi, kteří chtějí vařit levně, jednoduše. A hlavně chutně. Rozjel proto rubriku s názvem Vaříme levně a chutně, kde předváděl recepty, které by málokoho napadly. Byly z kontroverzních a ne úplně běžných surovin, ale lidé je i přesto zbožňovali. Jeden Láďův recept však rozdělil Česko. Zatímco jedni ho milovali, druzí by ho ani do úst nestrčili.
Jídla jsou rychlá, levná a chutná
Receptů, které vznikly pod rukama Ládi Hrušky, je celá řada. A například moje babička jeden z nich používá dodnes, a nutno říci, že je opravdu vynikající. Předností těchto receptů je v první řadě jednoduchost a rychlost. Zvládne si je doma udělat úplně každý a podle slov několika fanoušků jim usnadňuje vymýšlení rychlých jídel, když zrovna není čas dělat nic složitého. Třešničkou na dortu už je poté fakt, že jsou pokrmy levné a ještě chutné.
Pokud už jste vyzkoušeli uvařit Láďovu proslulou svíčkovou nebo upéct domácí chléb, jistě nám dáte za pravdu. Zkusili jste ale uvařit některé z jeho kontroverzních jídel? Zde se totiž nejedná o zajeté klasiky, které konzumujeme pravidelně. Tuhle surovinu všichni dobře známe, ale málokdo ji v kuchyni tímto stylem používá. Vařili jste někdy z kuřecích kůžiček?

Rozdělil Česko na dva tábory
Jedním z těch nejvíce sledovaných receptů, které veřejnost buď milovala nebo odsuzovala, se staly nadívané kuřecí kůžičky. Ano, slyšíte zcela správně! S tímto receptem vystoupil Láďa ve zmíněném pořadu Vaříme levně a chutně, jehož „cílem je ukazovat, jak se dá za málo peněz udělat velká pochoutka, a to navíc z těch nejlevnějších surovin,” doplňuje tn.nova.cz. Pochopitelně si tento recept získal spousty ohlasů. Než si na něj uděláte názor sami, pojďme se na něj blíže podívat.
I sám Láďa uvedl, že se může jednat na první pohled o trochu bizarní či nechutný recept, ale podle jeho slov to tak ve skutečnosti rozhodně není. Zároveň dodal, že proběhla ochutnávka mezi lidmi v ulicích a ti si tuto kontroverzní pochoutku pochvalovali.
Zkuste to i vy!
Jestli tento recept něco opravdu je, tak levný. Pochází sice z roku 2013, ale pravděpodobně i dnes budou ceny těchto surovin relativně nízké. Veškeré suroviny stály tou dobou 25 korun. Nepočítá se do toho však koření, které měl Láďa doma, proto ho nemusel kupovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o běžné suroviny, budete mít nejspíš většinu doma i vy.
Na uvaření nadívaných kuřecích kůží budete potřebovat:
- kuřecí kůžičky – 8 kusů
- kuřecí játra – 2 kusy
- mléko nebo voda
- starší chléb – 3 krajíce
- vejce – 1 kus
- cibule – 1 kus
- česnek
- olej na smažení
- pepř
- sůl
- muškátový květ
- petrželová nať
- grilovací koření
Postup je taktéž jednoduchý. Nejprve na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a poté přidejte nadrobno nakrájená játra. Pokud vám játra nechutnají, můžete je vynechat. Po osmahnutí nechte vše trochu vychladnout. Chléb namočte v mléce nebo vodě, vyždímejte a vložte do mísy zvlášť. K chlebu přidejte vychladlou osmaženou cibulku s játry, přimíchejte česnek a přidejte vejce. Vše okořeňte, přidejte sůl, pepř a nasekanou petrželku.
Tím vznikne nádivka. Tu posléze zamotejte do kuřecí kůžičky a zvenku ji osolte a posypte grilovacím kořením. Naplněné vložte do pekáče, podlijte vodou. Prvních zhruba 15 minut pečte pod alobalem, poté ho sundejte a dopékejte dalších 15 minut bez něj.
Můžete zkusit i další kontroverzní recept!

I přes kontroverzi to lidé milují
Ať už se zdá tento recept jakkoliv kontroverzní, faktem je, že pro celou řadu lidí je opravdu chutný. Pečené kuřecí kůžičky jsou samy o sobě výtečné, a když se k nim ještě přidají játra, budou se zástupy lidí oblizovat až za ušima. Pokud vám náhodou kůžičky nestačily, můžete mrknout na další recept z pořadu Ládi Hrušky, tentokrát na chipsy z kuřecích kůží. Za zmínku rozhodně stojí také smažený sýr do hrníčku, který si získal celou řadu příznivců. Vaříte recepty podle Ládi doma i vy?
Co dělá Láďa Hruška v roce 2025?
Aktuálně mistr levných receptů vydal novou knihu „Bible vychytávek do každé domácnosti“, kde se zaměřuje na retro triky a tipy našich předků. Také spolupracuje s obchodním řetězcem Hruška a objevil se i v seriálu ZOO: Nové začátky.
Zdroje: recepty.cz, tn.nova.cz, toprecepty.cz