Nejlepší recept, který padl v MasterChefovi. Hotovo za 15 minut a porota se prala o poslední sousto jak supi nad pouští
Někdy se v kuchyni stane, že obyčejný nápad předčí všechna očekávání. Stačí pár surovin, trocha času a správná dávka intuice. V soutěžní atmosféře, kde nervozita houstne s každou minutou, se může právě jednoduchost stát vítěznou kartou.
Diváci i porota si obvykle spojují velký moment s náročnými jídly, složitými technikami a extravagantní prezentací. Jenže právě tehdy přijde chvíle, kdy překvapí recept, který se zdá být obyčejný. A přesně tak to bylo i tentokrát. Malý zázrak, který vypadal na první pohled prostě, se ukázal být hitem večera. Bylo to jídlo, které byste čekali spíše jako doplněk, ale rázem se ocitlo v hlavní roli.
Atmosféra v sále se proměnila. Bylo cítit napětí, kamery zabíraly každý pohyb a soutěžící věděli, že i ten nejmenší detail může rozhodnout. Vzduchem se šířila vůně, která naznačovala, že přichází okamžik, o kterém se bude mluvit ještě dlouho po skončení epizody. A právě tehdy se zrodila legenda, na kterou si diváci dodnes pamatují.

O co šlo tentokrát
Teprve když první várka opustila troubu, bylo jasné, že nejde o obyčejnou přílohu. Členové poroty se po ní natahovali s takovou vervou, že připomínali supy kroužící nad pouští. A když padl verdikt, nikdo už nepochyboval, že se právě rodí legenda. Řeč je o hranolkách, které dokázaly proměnit jednoduchou myšlenku ve velký kulinářský zážitek. Jejich jednoduchost se spojila s výraznými chutěmi a dokázala tak ohromit i ty, kteří čekali mnohem komplikovanější recept.
Jak to udělat za 15 minut – krok za krokem
Suroviny:
- nakládané jalapeňos 5 ks (najemno nakrájené)
- nakládané chilli 2 ks (najemno nakrájené)
- hladkolistá petržel 1 svazek (nahrubo nasekaná)
- libeček 1 svazek (nahrubo nasekaný)
- velké brambory 6 ks (nakrájených na hranolky)
- slunečnicový olej 1 l
- 33% smetana 500 ml
- olomoucké tvarůžky 1 balení (najemno nakrájené)
Postup:
- Do velké mísy vložte jalapeňos, chilli, hladkolistou petržel a libeček. Osolte, opepřete a lehce promíchejte.
- Do velkého hrnce nalijte slunečnicový olej a rozpalte na 190 °C.
- Cca 2 minuty smažte hranolky v oleji.
- V dalším hrnci rozehřejte smetanu, přidejte najemno nakrájené tvarůžky.
- Na mírném plamenu nechte za stálého míchání tvarůžky rozpustit, dochuťte solí a pepřem.
- Hranolky podávejte přelité tvarůžkovou omáčkou a zasypané směsí z mísy.
Tady se skrývá kouzlo. Nekomplikované, ale nápadité spojení chutí, které dokáže překvapit i náročnou porotu.
Čím si získaly porotu
Hodně udělala rychlost. V momentě, kdy všichni očekávali složitá a komplikovaná jídla, působila tato jednoduchost jako překvapení, které zaujalo hned na první pohled. Dalším důvodem byl kontrast mezi křupavostí na povrchu a jemností uvnitř, který vykouzlil dokonalý zážitek při každém soustu. A nakonec to byly i emoce, které se do jídla promítly. Nebyla to jen příloha, ale pokrm s autentickým kouzlem, který dokázal porotu oslovit víc než složité kompozice.

Tipy, jak to udělat ještě o něco lepší
- Použijte stejné velikosti hranolků. Jednotný tvar zajistí rovnoměrné pečení.
- Nebojte se dochutit až po upečení. Sůl, bylinky a jemné koření dávají extra vrstvu chuti.
- Pokud máte možnost, zapněte gril na poslední 1-2 minuty, aby povrch dostal krásnou zlatavou kůrku.
Finální sousto
Možná si řeknete: „Vždyť jsou to jen hranolky.“ Ale právě ony, obyčejné, ale udělané s vášní, dokážou vyvolat vzpomínky, soupeření i radost. A to je to, co dělá z receptu něco víc než jídlo na talíři. Možná právě tato jednoduchost ukáže, že i všední pokrm může být nezapomenutelným zážitkem. A někdy jsou to právě ty nejprostší recepty, které se zapíšou do paměti na dlouhou dobu. Tak příště, až budete mít 15 minut, zapomeňte na složitost. Udělejte si hranolky. A dejte ostatním důvod se s chutí pustit do každého sousta.
Zdroje: tn.nova.cz, tv.nova.cz, csfd.cz