Všichni Češi mají doma tuhle „černou díru“. Neuklízí ji ani největší šťoural, ale žije tam 82 miliard bakterií
Pravidelně umýváte nádobí, otíráte stůl a čistíte koupelnu, ale přesto se domácností táhne nepříjemný zápach. Možná hledáte příčinu na špatných místech. Největším semeništěm nákaz totiž není odpadkový koš ani záchod, ale malý předmět v dřezu, který denně berete do ruky. Ten samý, kterým si myslíte, že něco čistíte.
Zeptejte se kohokoliv na nejšpinavější místo v bytě a uslyšíte velmi pravděpodobně toaleta, koš na odpadky, možná ještě podlaha v kuchyni. Skutečným semeništěm nákaz je však drobný předmět, který leží v každém dřezu. Je jím houbička na nádobí.

Na kousku houbičky, který se vejde pod nehet, žije víc bakterií než lidí na planetě, konkrétně 82 miliard. Takové množství mikroorganismů na tak malé ploše najdete jinak jen v lidských výkalech – a to už je opravdu velká černá díra! Málokoho však napadne houbičku častěji, než dokud se sama nerozpadá, vyměnit. Ani toho největšího šťourala.
Dokonalé prostředí pro bakterie
Pórovitá struktura vytváří ideální prostředí. Malé otvory vyhovují bakteriím, které preferují soukromí, větší dutiny jsou domovem pro druhy závislé na kontaktu s ostatními. Vlhko, teplo a zbytky jídla dělají z tohoto místa bakteriální ráj, kde se mikroorganismy množí rychleji než kdekoliv jinde.
Oplachování vodou problém neřeší. Studená voda bakterie jen osvěží, teplá s mycím prostředkem jich dokáže zabít maximálně polovinu. Zbytek přežije a dál se množí.
Nebezpečné bakterie a jejich zdravotní rizika
Výsledky testů jsou znepokojivé. Více než třetina bakterií pochází z lidské pokožky. Dostaly se tam prostým dotekem ruky. V ideálních podmínkách se tyto běžné mikroby transformují v agresivní patogeny. Každý druhý nalezený druh může způsobit vážné onemocnění.
Způsob šíření je ze všeho nejhorší. Při každém otření kuchyňské linky, mytí nádobí nebo čištění stolu se miliardy bakterií přenášejí na místa, kde přicházejí do kontaktu s jídlem. Místo čištění tak dochází k systematickému roznášení nákazy po celé kuchyni.
Paradoxem je, že se houbičky vyměňují méně než zubní kartáčky. Kartáček ale kontaminuje jen jeden člověk svými ústními bakteriemi, kdežto houbička sbírá mikroby ze syrového masa, nemyté zeleniny, špinavých rukou a tuctu dalších zdrojů.
Další zákeřná místa, kam se nedíváte
Předměty, kterých se dotýkáme denně, obsahují často více bakterií než záchodová mísa. Proč? Toaletu čistíme pravidelně, ale na vypínače, kliky nebo madla u spotřebičů zapomínáme. Stejně ta kuchyňské hadříky představují podobné nebezpečí jako houbičky. Pokud se neperou po každém použití na vysoké teploty, stávají se rozsévači bakterií.
Pozornost si zaslouží i prkénka na krájení. Dřevěné prkénko použité na maso a potom na zeleninu dokáže přenést salmonelu rychleji než špinavé ruce. A takové mobilní telefony nosíme všude, na záchod, do MHD nebo na nákup. Přitom je čistíme možná tak jednou měsíčně. Koncentrace bakterií na displeji běžně desetkrát převyšuje toaletní prkénko.
Účinná obrana proti bakteriím
Houbička patří do koše nejpozději po čtrnácti dnech používání. Pokud začne zapáchat dřív, čekání je zbytečně riskantní. Látkové utěrky potřebují výměnu po každém větším vaření a následné praní na šedesát stupňů. Kliky, vypínače a madla spotřebičů otírejte každý týden dezinfekčním prostředkem. Stačí pět minut navíc při úklidu a riziko domácích nákaz klesne o desítky procent.

Zákoutí plná bakterií jsou po celém domě
Povlečení, které se pere jednou za čtrnáct dní nebo méně často, poskytuje ideální prostředí pro roztoče. Ti se živí odpadávající kůží a potem ze spánku. Jejich exkrementy pak způsobují dýchací potíže a alergické reakce.
Ve vlhké koupelně bakterie doslova kvetou na ručnících. Výměna každé tři dny je tak tím nejlepším, co pro sebe a zdraví své rodiny můžete udělat. Držáky na kartáčky, pumpičky na mýdlo i ostatní doplňky si zaslouží stejnou péči jako umyvadlo.
Zdroje: prozeny.cz, denik.cz, prozeny.cz