Češi dělají při skladování potravin zásadní chybu. V mrazáku se z téhle dobroty stává jed
Jsme nabádáni, abychom neplýtvali potravinami. Často kupujeme více potravin, než momentálně spotřebujeme. Důvodem bývají různé akce i snaha mít zásoby, což se může hodit. Obvyklým způsobem konzervace je mražení. Jenže někdy se stane, že z mrazáku místo kvalitní potraviny vytáhneme jed.
Správným skladováním potravin neriskujeme, že nám bude po jejich konzumaci špatně. Důvodem, proč se kvalitní potravina může změnit v jed, je její obsah různých mikroorganismů, jako jsou například kvasinky. Při špatném uskladnění dojde k jejich množení a potravina se stává zdraví nebezpečnou.
Co patří do lednice
Ideální teplota pro množení bakterií je teplota mezi 5 a 60 °C. Pokud nechcete mít z ledničky líheň bakterií, mělo by v ní být méně než 5 °C. V mrazáku by měla být teplota nižší než – 15 °C. Potraviny se mohou kazit nejen při nesprávně teplotě. Neméně důležité je jejich uspořádání.
Nemytá zelenina a ovoce patří do boxů na dně ledničky. Dolní patra jsou určena pro čerstvé maso v uzavřené nádobě, načaté konzervy, zavařeniny, kompoty. Horní část lednice je vyhrazena pro uvařené potraviny, moučníky, dezerty. O patro výš by měly být uloženy mléčné výrobky a pomazánky. Dveře lednice slouží pro uskladnění nápojů, alkoholu a různých dochucovadel.

Co uložit do mrazáku
Do mrazáku můžete uložit téměř všechno, dokonce i krabičky s jídlem, které jste si uvařili do zásoby. Mezi mnoha lidmi panuje mýtus, že mráz v mrazáku zničí bakterie. To však není pravda. Nezničí je, pouze zamezí jejich množení. To je důvod, proč v něm nemohou být potraviny neomezeně dlouhou dobu. Je proto nutné sledovat data expirace na etiketách. Bakterie se budou šířit i v jídle či potravině, kterou jste již jednou rozmrazili.
Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost
Kromě data expirace je nutné vědět, zda se jedná o datum spotřeby nebo o datum minimální trvanlivosti. Datum spotřeby, znamená, dokdy je daná potravina použitelná. Užívá se pro potraviny, které snáz podléhají zkáze, jako jsou například jogurty a další mléčné výrobky. Toto datum určuje, dokdy je bezpečné danou potravinu konzumovat.
Datem minimální trvanlivosti jsou označeny potraviny, které se kazí pomaleji než potraviny, u nichž je uvedeno datum spotřeby. Příkladem jsou těstoviny, rýže, čokoláda, káva, čaj. Jedná se o datum, do kterého si potravina uchovává při dodržení podmínek skladování svoji kvalitu.
Po uplynutí tohoto data daná potravina ztratí svoji původní chuť i texturu. Pokud je správně skladovaná nebo není poškozen její obal, lze ji bezpečně konzumovat.

Riziková potravina
Houbařská sezóna vrcholí a mnozí lidé se vracejí z lesa s košíky plnými hub. Z některých si připraví jídlo, například smaženici, jiné usuší, naloží, většinu však zamrazí. V tom nezřídka chybují.
Po příchodu z lesa obvykle houby očistí, nakrájí, dají do krabiček nebo mikrotenových sáčků a uloží do mrazáku. To je však velká chyba.
Jiří Baier, mykolog a odborník na chemii vysvětluje, proč se jedná o chybu, kterou si můžete vykoledovat zdravotní potíže. „Houby se nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku. Jsou v nich enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které se urputně snaží tu vaši houbu zlikvidovat a rozkládají ji,“ popisuje. A dodává: „Během tohoto rozkladu se neustále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají.“
Jak ji správně zamrazit
Houby několik hodin po jejich uložení do mrazáku rozkládají enzymy. Tomu se zabrání jejich krátkým podušením na troše vroucí vody. Stačí je dusit zhruba pouhých pět minut a nemusíte se obávat, že z mrazáku vytáhnete potravinu, která vám poškodí zdraví. Krátké podušení hub zmenší jejich objem, čímž ušetříte místo v mrazáku.
Na co si dát pozor
Houby není třeba rozmrazovat, stačí celou porci dát do hrnce nebo na pánev. Rozmrazené houby již nedávejte znovu do mrazáku. Jinak riskujete, že z nich budete mít kaši nevábné chuti. Houby je třeba spotřebovat do dvanácti měsíců. Po této době se totiž mohou zkazit. Toxické látky obsažené v nich vám mohou způsobit zažívací potíže, jako je průjem a zvracení.
Zdroj: vimcojim.cz, brno.rozhlas.cz, idnes.cz