Doktoři lapají po dechu: Češi denně strkají do mrazáku tyhle potraviny. Po rozmrazení se ale mění v jed
Mrazák považujeme za bezpečné místo, kde jídlo zůstává čerstvé, nezávadné a připravené kdykoli k použití. Jenže i tady platí určitá pravidla, která se nevyplácí přehlížet. Některé potraviny totiž do mrazničky vůbec nepatří – a přesto je tam Češi běžně dávají. Výsledkem může být nejen ztráta chuti a výživových hodnot, ale i zdravotní rizika.
Typickým příkladem jsou měkké sýry, jako je camembert, žervé nebo čerstvý kozí sýr. Tyto produkty obsahují vysoký podíl vody a tuků, které při zamrznutí mění strukturu. Po rozmrazení se odděluje tuková složka, vzniká vodnatá hmota a celková konzistence i chuť jsou zcela jiné. Tvaroh má podobný problém – po rozmrazení bývá hrudkovitý a suchý. U majonézových pomazánek nebo salátů s dresinkem (například vajíčkový, rybí nebo mrkvový) dochází k rozložení emulze. Vzniklá hmota nejen špatně vypadá a chutná, ale tvoří se v ní i mikrotrhliny, kde se mohou množit bakterie. Pokud takové jídlo opět zamrazíte, riziko vzniku patogenních mikroorganismů se znásobí. Odborníci varují, že tyto změny nejsou jen kosmetické – mohou vést až k silným zažívacím potížím a otravám.

Velkou pozornost je třeba věnovat také jídlům s vejci. Vejce ve skořápce může v mrazáku prasknout – a jakmile je narušena jeho ochranná bariéra, je riziko kontaminace velmi vysoké. Vařená vejce na tom nejsou lépe. Bílky se po rozmrazení stávají gumovitými a žloutek ztrácí svou krémovou strukturu. Zkažená vejce nejsou jen chuťově narušená – mohou být i zdraví škodlivá. Podobně problematické jsou i omáčky s vysokým obsahem smetany nebo másla. Po rozmrazení mohou získat hořkou, žluklou příchuť a rozdělit se na vodu a tuk.
Mrazák není čarovná skříň
Zvláštní pozornost si zaslouží také maso – a to především ve chvíli, kdy jej jednou rozmrazíte. V takovém případě byste ho měli co nejdříve tepelně zpracovat. Opětovné zamrazení totiž přináší řadu problémů: kromě zhoršení chuti a textury hrozí i vyšší riziko kontaminace, která se může přenést i na ostatní potraviny v mrazáku. Bakterie sice při nízké teplotě přestanou růst, ale jakmile se maso opět ohřeje, ožijí a množí se rychlostí blesku. Pokud tedy nemáte možnost maso hned spotřebovat, je vhodnější z něj připravit polotovar – třeba předpečené masové kuličky nebo omáčku, které pak bezpečně zamrazíte a kdykoli vytáhnete hotové jídlo bez obav o zdraví.
Pečivo sice patří mezi nejčastěji mražené potraviny, ale i u něj platí určitá pravidla. Především čerstvé pečivo by se mělo zamrazovat co nejdříve po zakoupení, ideálně ještě ten den. Dlouhé skladování v mrazáku totiž ovlivňuje jeho chuť, vůni i strukturu – housky mohou být po rozmrazení suché a drobivé, chleba zase ztrácí svou původní měkkost a bývá gumovitý. Rozhodující je i způsob balení: pečivo by mělo být důkladně zabaleno v neprodyšném obalu, aby nedocházelo k vysychání nebo pohlcování pachů. Při rozmrazování se doporučuje nechat ho přirozeně povolit při pokojové teplotě, případně ho krátce rozpéct v troubě. Nedoporučuje se znovu mrazit již jednou rozmrazené pečivo, protože tím ztrácí jak na kvalitě, tak i na bezpečnosti.

Jak správně rozmrazovat potraviny
Rozmrazujte potraviny ideálně v chladničce – je to sice pomalejší, ale bezpečné. Rychlejší a také bezpečnou variantou je studená vodní lázeň, pokud pravidelně měníte vodu. Nevhodné je rozmrazování na kuchyňské lince, především u masa, hotových jídel nebo pečiva s náplní. Tady hrozí rychlý růst bakterií. Obyčejný chléb nebo rohlíky lze rozmrazit i při pokojové teplotě, ale jen krátce a dobře zabalené. Nikdy znovu nezmrazujte potraviny, které už jednou rozmrzly – výjimkou je, pokud prošly tepelnou úpravou. Správným rozmrazováním ochráníte své zdraví i chuť jídla.
Závěrem
Mrazák je skvělý sluha, ale záludný pán. Pokud si nejste jistí, zda dané jídlo opravdu snese zmrazení, raději ho zpracujte čerstvé. A pokud mrazíte, dělejte to s rozumem a vědomím, co dané surovině svědčí. U jídla platí víc než kde jinde – méně je někdy více a zdraví máme jen jedno.