Češi milují polské vánoční perníčky. Chutnají líp než naše, jsou měkké za 30 minut a upečete je za pár kaček
Polské vánoční perníčky zažívají v Česku nečekaný boom. Měkké jsou už půl hodiny po upečení, nákup surovin vás nezruinuje a provoní celý byt. I to jsou důvody, proč se po nich letos Češi mohou utlouct. Jsou snadné na přípravu, rychlé a skvěle chutnají. Navíc je to skvělý způsob, jak do pečení zapojit i děti.
Perníčky patří k Vánocům. Ale vyzkoušeli jste ty polské?
Novinka, kterou ale všichni znají
Poslední dobou se na českém vánočním stole objevuje stále častěji nový druh cukroví, polské perníčky neboli pierniczki. Není se čemu divit, protože mají výraznou perníkovou chuť, jsou měkké ihned po upečení a zvládnete je připravit rychle a levně i s dětmi. Perníčky známe i u nás, ale tyhle polské jsou skvělou alternativou, která má dlouhou historii. Pokud nechcete péct naše klasické perníčky, které se musí nechat dlouho odležet, aby změkly, můžete zkusit něco nového.

V České republice si na Vánoce lidé vyhradí celé víkendy na pečení cukroví. Přes týden jsou v práci a proto je důležité si správně načasovat, kdy a jaké druhy se budou péct. Některé, třeba perníčky, potřebují pár týdnů na to, aby změkly. Právě proto jsou stále oblíbenější ty polské. Recept je jednoduchý z dostupných surovin a perníčky jsou měkké už půl hodiny po vytažení z trouby. V České republice jsou na každý druh cukroví přesné recepty a každý má ten svůj. V Polsku je to snazší a recept na perníčky zvládne opravdu i někdo, kdo si v kuchyni umí jen zalít čaj.
Jak vznikl perník
Perník má původ ve střední Evropě. Našli byste ho ale i v jiných částech světa, například v Polsku jsou to pierniky, v Česku perník a v Rusku pryaniki. Pokud byste ale pátrali po tradici polských perníčků, neměli byste vynechat město Toruň. Je to město, které perníku zasvětilo celé muzeum, které mapuje jeho tradici až do středověku. Je to jedno z nejikoničtějších míst, které ukazuje, jak se stal perník součástí polské kultury.
Podle dostupných záznamů má perník dlouholetou tradici. Dochovaly se zmínky o medových plackách z období středověku. Polský perník, jak ho známe teď, vznikl v novověku a centrem byla právě Toruň, protože přes ni vedly všechny obchodní cesty a měla přístup ke kvalitnímu medu. Podobně jako v Česku, i v Polsku se recept a postup dědily po generacích. Dnešní generace využívá moderní technologie, díky kterým je příprava ještě snazší.
Jak se liší od českého cukroví
Největší rozdíl ve vánočním pečení je v tom, že v České republice jsme zvyklí péct i desítky různých druhů cukroví. Mezi základní patří rohlíčky, linecké, košíčky, pracny nebo ořechy. V Polsku je jen pár druhů. Hlavními surovinami jsou máslo, mouka a ořechy, u perníčků je důležitý především med a kvalitní koření jako skořice, zázvor nebo badyán. Cukroví se většinou musí nechat odležet, aby se chutě propojily, u perníčků je to ještě důležitější. Ty polské vám ale udělají radost, protože jsou měkké už půl hodiny po upečení.
„Vánoční cukroví nelze uspěchat, chutná lépe, když se pečení dělá bez stresu,“ říká česká cukrářka Klára Řezníčková. Ta má skvělé tipy na to, kdy začít s pečením cukroví, které se musí nechat uležet a jak dlouho nebo vychytávky pro snadnější pečení.
Jak si je připravíte sami?
Stačí vám jen pár surovin: mouka, cukr, med, máslo, vejce a koření. Všechno smícháte a uhnětete těsto. Těstu dopřejte krátký šlofík a pak začněte vykrajovat tvary. Vykrajování je část, do které můžete zapojit i děti. Plech strčte do trouby a hotovo. Za deset minut máte upečeno. Pravé polské pierniczky se už dále nijak nezdobí. U nás jsme ale zvyklí na cukrovou polevu a jestli chcete dětem udělat radost, nechte je perníčky nazdobit. Perníčky jsou měkké do půl hodiny, a proto jsou skvělou volbou, když nemáte čas.

Skvělé je také to, že většinu surovin máte běžně doma a pokud ne, seženete je v každé večerce. Navíc vás část surovin zbyde na další pečení, takže neplýtváte. Když použijete malé formičky, z jedné várky těsta budete mít perníčků pro celou vesnici.
Stejně jako Pardubický perník, tak i ten polský je součástí kultury. V Polsku je tak tradiční, že různé oblasti mají svůj vlastní tvar. V Toruni jsou nejznámější katarzynki, která svým tvarem připomíná obláček. Perník je v Polsku spojen s tradičním folklórem, díky kterému vznikly právě různé tvary vykrajovátek.
Změna je život, tak vyzkoušejte něco nového
Někdo si možná řekne, že je perníček jako perníček. To ale není pravda. Každá země má svoji podobu vánočních pochutin a každá má svou historii. I když vypadají podobně, rozdíly tu jsou, především v tom, že ty polské jsou měkké ihned. Pokud tedy nemáte čas na dlouhé hodiny pečení, vyzkoušejte pierniczky. Jsou hned hotové, jednoduché na přípravu a můžete je jíst skoro okamžitě.
