Neurologové si myslí, že Češi spadli z višně: Přestali jíst potraviny, které drží mozek při životě
Člověk by se měl věnovat zdravému životnímu stylu ne-li celý život, tak alespoň po padesátce. Organismus začíná stárnout, velká část populace má nadváhu a vede naprosto nezdravý život. A přitom by chtěl každý z nás, aby nám zdravé tělo i mozek vydržely do nejvyššího možného věku.
Jenže, to proto musíme začít něco dělat. A není toho tak moc, jak byste se mohli domnívat. Stačí trochu pohybu navíc, zvýšit příjem tekutin, omezit příjem potravin, zejména těch nezdravých. A dopřát si také nějakou duchovní stravu. Nevyhýbejte se kulturním zážitkům, cestování, pobytu s přáteli. Zkuste odhodit vše negativní, co vás svírá, a otevřete svou mysl radosti. Nejhorší je první krok a tím je, abyste přesvědčili sami sebe, že to tak chcete. Musíte si nejen poručit, ale také se poslechnout. Člověk si dává všemožná předsevzetí, ale buď jejich zahájení neustále odkládá, anebo je stejně brzy poruší. A hledá příčiny tohoto neúspěchu všude jinde, jen ne v sobě.
Stárnutí mozku
Dnešní povídání bychom chtěli věnovat mozku. Jak docílit toho, aby vydržel bystrý a plně funkční co nejdéle. Budete-li se alespoň částečně držet doporučení v předchozím odstavci, bude to ku prospěchu všech vašich orgánů, a tedy i mozku. Dřív bylo hlavním doporučením mozek neustále trénovat. Trénink a odpočinek. Pro starší osoby se doporučovalo luštění křížovek či řešení sudoku, něco nového se stále učit, ale teď se z některých zdrojů dovídáme, že to není řešení. Že nejdůležitější je pohyb. Ten odbourává stres a zlepšuje náladu, což je pro zachování kognitivních funkcí nejdůležitější. A hlavně je při pohybu a pravidelném cvičení podpořen průtok krve do mozku.
Jeden samostatný lék, který byste polkli a mozek by nestárnul, nejspíš neexistuje. Chce to vhodné tělesné aktivity propojit se zdravou stravou a přiměřenou intelektuální zátěží. A všechno to završte dostatkem spánku.
Mozek a stravování
Pro zpomalení stárnutí mozku a udržení jeho zdraví je důležitá vyvážená strava, bohatá na určité druhy živin. Odborníci identifikovali celou řadu potravin, které jsou prospěšné pro udržení kognitivních funkcí do pozdního věku a také fungují jako prevence neurodegenerativních onemocnění. Jaké látky tedy mozek potřebuje?
Borůvky: razantně zvyšují koncentraci mozku; už pouhých 200 gramů borůvek ji zvýší o celých 20 %. Zdroje omega-3 mastných kyselin: vhodné jsou tučné mořské ryby, zejména losos a makrela. Vitamíny řady B, céčko a vitamíny D a E. Cholin: největší zásoba je ho ve žloutcích, játrech, luštěninách a arašídech, a lze ho koupit i jako doplněk stravy. Lecitin: ten je zejména v sójových bobech a semenech, v játrech, vejcích, v droždí, mléčných výrobcích a obilných klíčcích. Zelený čaj: obsahuje silné antioxidanty tanin a theanin, který stimuluje alfa mozkové vlny, a tak pomáhá uvolňovat mysl a zrychluje reakce člověka. Kurkuma: ovlivňuje pozitivně mozkovou činnost a přispívá i preventivně k aktivní mozkové činnosti a zlepšení paměti, a to nejlépe v kombinaci s piperinem. Zdravé tuky, antioxidanty, vitamín E: jsou obsaženy ve vlašských ořechách, v mandlích a chia semínkách. Uvedenými potravinami můžete podpořit komunikaci mezi neurony, a tak zpomalit kognitivní úpadek.
Důvodem je zdražení
Strava běžné české populace se, bohužel, začíná měnit. Po revoluci lidé pochopili nutnost zařazovat víc zeleniny, ovoce, ryb, zkrátka typickou českou stravu prostřídat středomořskou. V posledních několika letech se ale Češi začínají vracet k české klasice – využívají suroviny a potraviny s vysokým obsahem energetických látek. Trend, který ještě před deseti lety frčel, tedy přechod ke konzumaci zdravějších potravin, se spíš mění v opačný.

A důvod? Drahé potraviny. Koupit si kilo jablek za dvacku nebo za šedesát je rozdíl. Za kilo hrušek byste museli zaplatit osmdesát korun. Totéž platí o rajčatech, paprikách, a dalších druzích zeleniny. A jedná se o ovoce a zeleninu jak ze zahraničí, tak i z tuzemska. Nedávno jsem si pochvalovala, jsou-li banány v akci, že je možné pořídit jich kilo za dvacku. Ovšem byla to moje velká naivita, neřkuli blbost. Do rána byly všechny shnilé. Zkrátka Češi se vracejí k nezdravému stravování, což nebude našim mozkům ku prospěchu.
Co říká výzkum o stárnutí mozku
Výzkumnice Martha Clare Morris, nutriční epidemioložka z Rush University Medical Center, a její kolegové vytvořili dietu MIND, která zahrnuje deset skupin potravin, prospěšných pro mozek: listová a další zelenina, ořechy, fazole, celozrnné obiloviny, ryby, drůbež, olivový olej, víno a bobule, zejména borůvky. Tak to jsme zajedno.