Kardiologovi cuká vzteky víčko: Češi se tím cpou každý víkend, ale Číňané by to nedali ani myši v hladomorně
Když se řekne víkend, většina Čechů si vybaví přátelská setkání, chvíle klidu, dobré jídlo a možnost konečně na chvíli vypnout. V takových chvílích se na stole často objevují oblíbené pochoutky, které máme spojené s tradicí, pohodou i pocitem odměny. Jenže právě některé z těchto oblíbených jídel bývají pod drobnohledem lékařů – a zdaleka ne náhodou.
Co je na tom tak špatně? Letní měsíce v Česku jsou doslova svátkem venkovního stolování. Už od května se parky, zahrady i balkony proměňují v improvizované kuchyně pod širým nebem. Grilování se pro mnohé stalo malým rituálem, na který se těší celý týden. Jenže v záplavě chutí, omáček a voňavého dýmu si málokdo uvědomí, co vlastně konzumuje. Grilované klobásy, krkovice, slanina nebo průmyslově naložené špízy totiž často obsahují velké množství nasycených tuků a solí, které zatěžují cévy a srdce. Dle zahraniční diskuze, která proběhla na Redditu, Číňané tento náš český zvyk nechápou a místo grilování volí zdravější volby přípravy pokrmů na společné víkendové obědy.
Při vysokých teplotách navíc vznikají látky jako polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy (HCA) – chemikálie, které se dlouhodobě spojují s vyšším rizikem rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Co voní z roštu, může ve skutečnosti tiše škodit – zvlášť když se tyto pochoutky objevují na talíři každý víkend.
„To, co vám v sobotu voní z grilu, v pondělí může drhnout v tepnách,“ říká uznávaný kardiolog.

Co místo toho?
Grilování nemusí být automaticky synonymem pro nezdravou stravu. Stačí vyměnit klasické volby za ty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i srdce a cévy. Místo tučných klobás a krkoviček zkuste sáhnout po lehčích, výživnějších alternativách. Skvělou volbou jsou kuřecí prsa, ryby jako losos nebo pstruh, případně rostlinné zdroje bílkovin jako tofu nebo tempeh – nejlépe v domácí marinádě z olivového oleje, citronu a čerstvých bylinek. K tomu přidejte zeleninové špízy s paprikou, cuketou, lilkem nebo žampiony. Kukuřice na roštu chutná skvěle a je přirozeně sladká, bez potřeby přidaného cukru.
Zkuste i domácí dipy – například jogurtový s česnekem, avokádový nebo z cizrny (hummus). Jako přílohu místo bílého pečiva servírujte celozrnný chléb, pita nebo pečené batáty. A nejdůležitější zásada? Méně masa, více zeleniny. Nejen kvůli váze a trávení, ale i kvůli tomu, že pestrá rostlinná strava dokáže působit preventivně proti řadě onemocnění. Zahradní párty tak může být nejen chutná, ale i zdravá – stačí drobná změna v přístupu.
A nezapomeňte – není to jen o jídle
Při přípravě venkovního menu hraje důležitou roli i samotná technika grilování a hygiena. Pokud grilujete na dřevěném uhlí, používejte odkapávací misku a dbejte na to, aby uhlí bylo kvalitní a hořelo beze zbytku. Grilujte na žhavém uhlí, nikoli na plamenech – ty zvyšují tvorbu škodlivých látek. Důležité je také udržovat gril čistý a pravidelně odstraňovat nánosy starého oleje. Používejte kvalitní suroviny – čerstvé maso, ryby, zeleninu. Vyhýbejte se uzeninám s nízkým obsahem masa a vysokým obsahem tuků a aditiv.
Maso neotáčejte vidličkou, protože propíchnutí způsobuje vytékání šťáv, které pak odkapávají na uhlí a tvoří zdraví škodlivé látky. Vsaďte raději na grilovací kleště nebo lopatku. Grilujte menší kousky masa, které se rychleji propečou – u větších kusů zkuste jejich předpečení v troubě. A ještě jeden tip: vždy odstraňte z masa přebytečný tuk a kůži. Po grilování se doporučuje ořezat zuhelnatělé části, které obsahují karcinogenní sloučeniny. Tím vším můžete snížit zdravotní rizika – a přitom si pochoutku na čerstvém vzduchu opravdu užít.
„Ideální porce masa při grilování je zhruba velikosti dlaně. Zbytek talíře by měla tvořit zelenina, celozrnné pečivo nebo luštěninový salát. Tím tělu dodáte vlákninu a zabráníte přejídání,“ radí nutriční terapeutka.

Nezapomínejme ani na pití
Zdravé letní stolování nekončí na talíři. Často zapomínáme, že i to, co pijeme, má na naše zdraví zásadní vliv. Slazené limonády, barevné míchané drinky nebo nadměrné množství alkoholu mohou narušit snahu o vyvážený jídelníček. Ideální volbou je voda s čerstvou mátou, citronem, okurkou nebo neslazený domácí ledový čaj. Osvěží, hydratuje a nezatíží organismus cukrem ani chemií. Letní radovánky a zdraví se nemusí vylučovat. Stačí jen trochu jiný přístup. Co zkusíte jinak už tento víkend?
Zdroje: bezpecnostpotravin.cz, khsstc.cz, zij-zdrave.cz