Češi si cpou do koláčů jed. V zahraničí je to průšvih století, u nás babiččina specialita ke kávičce
Česko je v pěstování této suroviny světovou velmocí. I když mu na krk dýchá Turecko, již navždy s ní budeme spojeni. Zatímco si Češi pochutnávají na plněných buchtách a závinech, někteří tuto surovinu zneužívají a připravují z ní drogu.
Sladké buchty jsou od nepaměti moučníkem, který si lidé v Česku zamilovali. Náplní může být hned několik. Od jemné tvarohové, přes sladkou povidlovou nebo makovou. Právě tato poslední surovina je v Česku velmi oblíbená. Zatímco v zahraničí je často považována za nebezpečnou drogu, u nás se běžně pěstuje na polích kolem silnic.
Ne každý druh obsahuje nebezpečné látky
Česká republika si již řadu let drží prvenství v produkci i pěstování této plodiny. Dlouhodobě patří mezi největší producenty nejen v Evropské unii, ale i ve světě. Na našem území se pěstuje již po staletí. A tak se stalo, že ho v mnoha potravinách milují jak děti, tak dospělí. A to bez ohledu na obsah morfinových alkaloidů, které mohou být pro člověka ve velkém množství nebezpečné.
Zatímco v Česku se nejčastěji přidává do závinů, buchet nebo koláčů, oblíbeným se stal i v zahraničí. Mák je nedílnou součástí i tak netradičních kuchyní jako je například kuchyně indická nebo turecká. Právě Turecko v produkci máku šlape Česku na paty. Pokud se obáváte, že se na máku můžete stát závislými a při jeho jezení konzumujete drogu, můžeme vás uklidnit. Tedy v případě, že si kupujete mák v obchodě a konzumujete tak jeho bezpečný druh.
V Česku se pěstuje pouze varianta pro potravinářské účely
V Česku na mák, který by byl drogou, prakticky nenarazíte. Na většině polí je pěstován pouze mák pro potravinářské účely. Dalším druhem, který ale na našich polích nenajdete, je mák farmaceutický. Ten již obsahuje pro lékařské účely důležité opiové alkaloidy. Právě ty jsou látkou, na které se člověk může stát závislým, a která je po staletí považována za snadno dostupnou drogu. Makovice tohoto druhu, které obsahují vysoké množství alkaloidů, jsou často zneužívány k výrobě opia. Málokdo však ví, že se jedná pouze o makovice nezralé.

Připravit si koláč zvládnete hravě i doma
Pokud jste dostali chuť na něco makového, připravit si můžete rychlý makový koláč. Ten zvládnou i kuchařští začátečníci. Potřeba jsou dvě vejce, jeden hrnek cukru, hrnek máku, osm lžic oleje, dva hrnky polohrubé mouky, balíček prášku do pečiva, vanilkový cukr a hrnek mléka.
Začněte rozšleháním vajíček spolu s cukrem do pěny. Do této směsi přidejte olej a mléko. Krátce promíchejte, přisypte mák, mouku a prášek do pečiva. Poté, co vše dobře promícháte, přidejte ještě vanilkový cukr. Do vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu nalijte těsto. Nechte péct v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Pocukrovaný koláč podávejte po vychlazení.

Tradiční české buchty jsou této náplně plné i v pohádkách
Oblíbenou českou pohádkou Zdeňka Trošky, ve které jsou buchty různých náplní natolik oblíbené, že na ně chodí i vodník a čert, je pohádka Princezna ze mlejna. V ní uvidíte tradiční české buchty s povidly, tvarohem i mákem. I na ně existuje spousta receptů. Zvládnou je ale spíše zkušenější hospodyňky. A otravy se bát nemusíte. Mák z obchodů je naprosto bezpečný.