I lékařům z toho spadla brada: Češi to pijí každý den. Přitom to poškozuje mozek i srdce
Napadlo by vás někdy v minulosti, že existují nápoje, které mohou člověku poškozovat mozek i srdce, a přitom je lidé pijí každý den? A to není řeč o tvrdém alkoholu, u kterého by se to dalo předpokládat.
Dodržování pitného režimu je pro správné fungování našeho organismu naprosto nezbytné. Musíme však dávat pozor, jaké tekutiny přijímáme. Nejvhodnější je z pochopitelných důvodů čistá voda – ta má nulovou energetickou hodnotu čili organismu nedodává zbytečné kalorie. Doporučené jsou také voda s citronem a bylinné čaje. Pochopitelně neslazené.
Některé nápoje pijeme každý den a ty nás potichu ničí
Jenomže v dnešní době, kdy jsou na trhu desítky nápojů, můžeme snadno zapomenout na to, že některé mohou být pro náš organismus nebezpečné. Obzvlášť, pijeme-li je pravidelně. Všichni to samozřejmě víme o alkoholu. Ten si svou špatnou pověst zaslouží, neboť lidem škodí hodně a poměrně rychle. Existují však nápoje, u nichž by málokdo nějakou škodlivost předpokládal. Některé přispívají k obezitě, jiné mohou mít vliv na játra, mozek i srdce.
Ochucené a slazené limonády
Jako takové menší, ale přece jenom zlo, působí slazené a ochucené limonády. Je v nich tolik cukru, že jejich časté pití může významně přispět k obezitě. Až vám množství cukru v jednotlivých sladkých limonádách prozradíme, možná se jich i vy navždy vzdáte. Anebo se jich napijete pouze příležitostně. Klasická kostka cukru má hmotnost 2,5 gramu. Dvoulitrové balení sladkých nápojů jich obsahuje tento počet:
Coca-cola – 73 ks = 182,5 gramů cukru; ve sklenici o objemu 200 ml tedy vypijete minimálně 7 kostek cukru. Fanta – 63 ks, Sprite – 49 ks, Tonic – 43 ks

Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je ale jen 50 gramů pro dospělého člověka na celý den. A do toho musíte samozřejmě započítat cukr v pečivu, přílohách, jogurtech, ovoci a zelenině atd.
Produkt ze zeleného zlata
Zeleným zlatem často označujeme chmel. A že se používá k výrobě piva, víme všichni. A Češi v konzumaci tohoto zlatavého moku jednoznačně vedou před všemi ostatními národy. Tento hořký nápoj přináší člověku i některé pozitivní účinky, ale také řadu negativ. Hodně záleží na tom, v jaké míře pivo pijete. Jedno pivo po obědě či po večeři by nemuselo přinášet žádný problém. Jenže – jak známe ty party po hospodách, tak jich každý za večer vyžahne třeba osm. A to už by negativní dopady mít mohlo.
Tak jaké klady a zápory tedy pivo má? Díky obsahu pivovarských kvasnic je nápoj bohatý na vitamíny skupiny B. Ty podporují trávení, ale na druhé straně také chuť k jídlu. Vedle vitamínů jsou v něm také minerály, zejména vápník, křemík, hořčík a fosfor. Ale půllitr piva rovněž obsahuje 6-10 kostek cukru. Střídmá konzumace může přispět k odbourání stresu a může být i prevencí vzniku ledvinových a žlučových kamenů. Naproti tomu – i mírné, ale pravidelné popíjení piva může z člověka udělat alkoholika. Takže je na každém jedinci, aby sám zvážil pro a proti.
Jsou sice bez alkoholu, ale jde o nebezpečné dryáky
Současný hektický životní styl nás žene k neustálému zrychlování a k větším výkonům. Abychom to všechno zvládli, dávkujeme si cukr i kofein, bereme vitamíny a minerály. No, a důmyslní výrobci to všechno jednoho dne spojili dohromady a vytvořili energetický nápoj. Plechovku si hodíte do batohu a jste připraveni kdykoliv se povzbudit. V poměrně krátké době vám energeťák dodá ztracenou energii.
Účinky ovšem netrvají dlouho, a tak vás to brzy začne nutit, abyste sáhli po další plechovce. Jednak už je to krok k závislosti a za druhé, co myslíte, že tomu říkají lékaři? Množství cukru, kofeinu, guarana, yerba maté, taurin, ženšen, inositol, glukuronolakton či maltodextrin – to všechno jsou ingredience, které mohou zvýšit krevní tlak, narušit srdeční rytmus a postupně se zhoršuje koncentrace a spánek, může se objevit úzkost, ale i agresivita.