Češi ho milují, cizinci nenávidí. Naše nejoblíbenější cukroví připadá okolním státům odporné
Každá země má o Vánocích vlastní zvyky a tradice. Nejinak tomu není ani u pokrmů. To, co je pro Čechy lahůdka, která nesmí na štědrovečerní tabuli chybět, mnoho cizinců odsuzuje a litují, že to museli ochutnat.
Vánoční cukroví se stalo neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. Nejedna hospodyňka před svátky klidu a pohody tráví u plotny dlouhé hodiny. Návštěvám i rodině pak nabízí i přes deset různých pečených i nepečených druhů. V každé ze zemí se podávají jiná jídla. Většinou se ale vždy objevuje i sladká tečka.

Půjdou norské tradice dohromady s indickými?
O typických vánočních svátcích v jedné ze zahraničních zemí se více dozvíte v povedené komedii Vánoce jako obvykle. Norka Thea domů poprvé na návštěvu přiveze svého snoubence Jashana. Přestože je její rodina přátelská, nedokáže překousnout, že je přítel jejich dcery Ind. Kromě vtipných i dramatických situací se ve filmu objevuje i typické norské jídlo. Žádný kapr ani cukroví. V Norsku dávají přednost vepřovému bůčku, který je servírovaný spolu s nakládaným zelím. Na talíři se objevují i brambory a vánoční klobásy nebo masové kuličky. Sladkou pochutinou je rýžový krém s mandlí, která má přinést rodině štěstí.
Cizinci mají na české cukroví vlastní názor
Každý z nás má rád jiné cukroví. Češi mají to štěstí, že je výběr opravdu široký. Mezi tradiční a nejvíce rozšířené patří například vanilkové rohlíčky, linecké cukroví nebo pracny. Zatímco v některých domácnostech se recepty tradují z generace na generaci, jiní lidé si jej objednávají od zkušených cukrářů. Tak jako tak není snad rodina, ve které by se nějaké cukroví na vánočním stole neobjevilo. To, bez čeho si nedokážeme představit Vánoce, ale není pro každého. Své o tom ví nejeden cizinec. Ti v době vánočních svátků kromě typické svíčkové či guláše ochutnávají i různé druhy cukroví. Ne vždy jim ale přijde k chuti.
Jak jsou na tom včelí úly?
Také se neustále s někým hádáte, zda se jedná o včelí úly nebo vosí hnízda? Bez ohledu na to, jak tomuto cukroví doma říkáte, patří mezi jedno z nejoblíbenějších. Většina cizinců je jeho chutí i vzhledem velmi překvapena. Některým připomíná tvar pyramidy, pro někoho je jako psí bouda. Negativní hodnocení vzhledu ale předčila neočekávaná chuť. Spoustě cizinců toto cukroví velmi chutnalo. Možná i proto, že je do něj přidáváno poměrně dost rumu.

Dávají raději přednost vanilkovým rohlíčkům?
To do vanilkových rohlíčků se žádný alkohol nepřidává. I to může být důvod, proč cizinci, kteří rohlíčky ochutnali, nebyli spokojeni. Někdo měl pocit, že jí jen samý cukr, jiným se zdálo, že je toto cukroví příliš suché. Toto oblíbené cukroví, ve kterém prim hrají ořechy, si tak přízeň cizinců nezískalo. Jejich příprava je přitom velmi jednoduchá.
Vánoce jsou sice již za námi, pokud si ale chcete i po svátcích pochutnat na vanilkových rohlíčcích, vsaďte na tento jednoduchý recept. Na přípravu rohlíčků budete potřebovat 150 gramů hladké mouky. Ty smíchejte s 60 gramy najemno nasekaných mandlí nebo jiných ořechů, přidejte 100 gramů másla, 2 lžíce moučkového cukru a 2 žloutky. Vypracované těsto nechte několik hodin odležet, vytvarované rohlíčky pečte dozlatova při 180 stupních. Hotové cukroví obalte ve vanilkovém cukru.
Zdroje: Stream.cz, kucharkaprodceru.cz, Csfd.cz
