Gastroneterologové si trhají vlasy: V Polsku by to nehodili ani praseti, ale Češi si do toho máčí rohlík
Tuto pochoutku si jako Češi dáváme na snídani, oběd i večeři. Je to taková univerzální dobrota, že se hodí snad v kteroukoliv denní dobu.
Všichni ale moc dobře víme, že nejlépe chutná, když do ní namočíme čerstvý rohlík. Přidá to tomu šmrnc a zároveň je to takovou třešničkou na dortu. Jakmile se ale na toto jídlo podívají gastroenterologové, protočí se jim panenky. Za našimi hranicemi by to nedali ani praseti, ale my to milujeme. Tipnete si, o co jde?
Voní to jako nostalgie
Je to jako návrat zpátky do dětských let. Malá průhledná krabička, čerstvé rohlíky a vůně, po které se nám všem sbíhají sliny. To všechno si můžeme pamatovat z dob, kdy tahle pochoutka frčela úplně nejvíc. Ve většině domácnostech se konzumovala na snídani, ale lidé si ji brali i na svačinu do práce. A není divu. Je to chutné, jednoduché, a hlavně dostupné. Mimo to všechno je to ale silně nezdravé. V jiných zemích už se vydali cestou zdravé a vyvážené stravy, ale my jsme ještě pořád ve stejných kolejích.

Výsledky testů, které byste nečekali
Některé z vás možná už napadá, o jakou pochoutku se jedná. Není to nic jiného, než vlašský salát, který tady s námi je už několik dlouhých let. Není nic lepšího, než si k této dobrotě v klidu sednout a nabírat ji rohlíkem rovnou z krabičky. Tak to totiž chutná nejlépe.
Lidé ho stále milují, aniž by věděli, co se v něm skutečně skrývá. Není to totiž žádná sláva a i odborníci na výživu u tohoto salátu ukazují vztyčený prst. MF DNES provedla test hned několika vlašských salátů různých výrobců a z různých obchodů. Výsledek vás překvapí, a to hodně nemile.
Co si neuděláme sami, to nemáme
Nikoho už dnes nepřekvapí, že kupované potraviny jsou o dost více nezdravé, než ty, které si uděláme doma. Stejně tak je to i v případě vlašáku. Je totiž plný chemie, éček a nekvalitních surovin. Zkrátka všeho, co bychom si do něj doma nedali. A aby toho nebylo málo, ani samotné suroviny nemusí být samy o sobě kvalitní. Z testu vyšlo najevo, že někteří výrobci ne vždy do svých produktů používají kvalitní suroviny. Například salám, který je jednou z jeho nejdůležitějších součástí, většinou nebývá dobré kvality. O majonéze ani nemluvě.
Náhražky a éčka, to je, oč tu běží
Pokud byste čekali, že si v obchodě koupíte chutný vlašák z kvalitních surovin, rozhodně to tak být nemusí. Místo salámu gothaj, ze kterého by měly být saláty správně vyrobeny, šlo naopak o ty nejlevnější salámy vyrobené z drůbežích separátů. Pokud vás zajímá, jak testy výrobků dopadly, nejsou nic moc. Ani jeden z testovaných salátů se neobešel bez éček a jiné chemie.
Pouze v jednom z nich byl obsažen poměrně kvalitní salám. V ostatních vzorcích se objevoval „tzv. výrobní salám vyrobený většinou z drůbežích separátů s přídavkem hovězích a vepřových bílkovin a dalších konzervantů a stabilizátorů, které podporují chuť a vůni,” uvádí idnes.cz. Jak z popisu vypovídá, nejedná se o nic zdravého.

Zkusit to můžete i sami
Jestli patříte mezi ty jedince, kteří vlašák milují už od mala a nevzdají se ho ani po přečtení tohoto článku, co takhle zkusit si ho udělat doma? Velkou výhodou je, že máte kontrolu nad tím, co si do salátu dáte. Jistě si vyberete kvalitní salám i majonézu. Případně ji můžete vynechat a použít místo ní něco jiného, například bílý jogurt. Pokud budete chtít udělat starou dobrou klasiku, zkuste recept níže.
Na starý dobrý vlašák budete potřebovat:
- 360 g brambor varného typu A
- 230 g šunkového salámu
- 20 g sterilovaného hrášku
- 90 g kyselých okurek
- 50 g mrkve
- 30 g celeru
- lžičku soli
- čtvrt lžičky pepře
Na zálivku si připravte:
- 200 g majonézy
- 20 g plnotučné hořčice
- 1 lžíce 8% octa
- 1 lžička worcester omáčky
- trocha cukru
A jak dál? Brambory uvařte ve slupce a zeleninu si oloupejte, očistěte a také uvařte. Po vychladnutí je nakrájejte na kostičky a salám na nudličky. Přidejte hrášek a vše promíchejte. Zálivku připravíte pomocí smíchání všech zmíněných surovin s trochou cukru. Nakonec ji přidejte k připravené směsi zeleniny a salámu. Poté vše dle chuti osolte a opepřete. Salát nejlépe nechejte alespoň tři hodiny odpočinout v lednici a pak si ho už jen můžete vychutnávat.