Naše maminky tohle české jídlo vařily, když bylo daleko do výplaty. Dnes z něj šílí všichni Američané
Česká kuchyně zahrnuje chutná jídla, která dokážou okouzlit mnohé zahraniční návštěvníky. Některá jídla, jako je například krkonošský hubník nebo jihočeská cmunda, patří mezi krajové speciality, jiná jídla byla nedílnou součástí kuchyní všech českých hospodyněk.
Naše babičky a po nich naše maminky znaly spoustu levných českých specialit, které vařily, když bylo nutné šetřit. Dnes jsou součástí drahých restaurací, zaměřených na českou kuchyni, kam chodí Američané a další zahraniční turisté. Jednou z nich je oblíbená pochoutka, která se dokonce dostala do mnoha pohádek.
Kde se vzala oblíbená česká pochoutka
První zmínka o pochoutce, která nesmí chybět v žádné české kuchyni, sahá až do 17. století. Tehdy vypadala úplně jinak než dnes. Jednalo se o kuličky, šišky nebo bochánky, připravené z mouky, vajec, tekutých kvasnic a soli, které se vkládaly do vroucí vody. Hotové se přelily rozpuštěným máslem nebo se do něj namáčely.
Teprve mnohem později se přestaly vařit jako ovocné knedlíky a začaly se péct v peci. Zpočátku se pekly jako suché bochánky, později je hospodyňky začaly vylepšovat sladkými náplněmi, povidlovou, makovou a tvarohovou.

Na co si dát při přípravě oblíbeného jídla pozor
Recepty na buchty se dědí z generace na generaci. Existují však obecná doporučení, na co si dát při jejich přípravě pozor. Na rozdíl od našich dávných předků nemáme k dispozici tekuté kvasnice, musíme proto začít zaděláním kvásku, který musí být vlažný. Do misky rozdrobíte droždí, zalijete ho asi 100 ml vlažného mléka, přidáte čajovou lžičku cukru, promícháte a necháte vzejít, což trvá 10 až 15 minut. Hotový kvásek poznáte podle zvětšeného objemu i podle bublin.
Při zadělávání těsta se doporučuje postupovat od řidšího k hustému a vždy vlévat mléko do mouky. Vsypete-li naopak mouku do mléka, těsto nemusí vykynout. Vykynuté těsto je nutné okamžitě zpracovat, jinak popraská a ztratí svoji chuť. Vždy je třeba ho vkládat do předehřáté trouby na 180 až 200 °C, čímž ukončíte proces kynutí.
Recept na známé české jídlo
I vy si můžete upéct buchty jako od babičky. Na přípravu třiceti buchet budete potřebovat 30 g droždí, 60 g krupicového cukru, ¼ l mléka, ½ kg polohrubé mouky, špetku soli, 3 žloutky, 100 g másla a povidla nebo jinou náplň, obvykle tvarohovou nebo makovou.
Nejprve si z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravíte kvásek. Do mísy přidáte mouku, sůl, zbylý cukr, žloutky, zbylé mléko, vykynutý kvásek a vše zlehka propracujete. Nakonec přidáte změklé máslo. Těsto důkladně uhnětete, zakryjete ho čistou utěrkou a necháte na teplém místě kynout 30 až 40 minut.
Vykynuté těsto propracujte, rozválíte na 1 cm silný plát, rozkrájíte na stejné kousky. Na každý z nich dáte lžíci náplně a zabalíte. Buchty naskládáte do vymazaného pekáče spojem dolů, potřete je zbylým rozpuštěným máslem svrchu i mezi sebou a necháte je 15 až 20 minut kynout. Teprve potom je dáte do vyhřáté trouby, kde je pečete 20 až 25 minut. Hotové posypete moučkovým cukrem.
Makové nebo tvarohové
Buchty lze naplnit nejen povidly. Dalšími tradičními náplněmi jsou maková a tvarohová. Makovou náplň získáte svařením mléka, mletého máku a cukru na hustou kaši, do které přidáte pár kapek rumu. Tvarohovou náplň připravíte smícháním měkkého tvarohu se žloutkem, cukrem a rozinkami namočenými v rumu.

Populární jídlo v pohádkách
Buchty se dostaly nejen na stůl našich předků, ale i do českých pohádek. Každý Honza se vydal do světa s uzlíkem buchet, odtud vznikl jejich název Honzovy buchty. Honza z pohádky Honza málem králem nedostal buchty jen proto, že se jeho matce spálily v troubě. Musel proto vzít zavděk bochníkem chleba.
Buchty hrají velkou roli i v Ladově pohádce o líném Honzovi. V pohádce režisérky Věry Jordánové z roku 1986 se děj točí kolem buchet, díky nimž Honza najde svoji nevěstu. Buchty dostane od své matky na cestu nejen Honza. V česko-slovenské pohádce O zakletém králi a odvážném Martinovi z roku 2018 je dostane kovář Martin.
Zdroj: nasregion.cz, magazin.recepty.cz, toprecepty.cz