Hospodský kvíz je jen pro štamgasty. V tomhle kvízu získají 10 bodů jen ti, kdo mají mozek jako čerstvě natočenou desítku
Kdysi bylo pivo nazýváno tekutý chléb, dnes je to umění i alchymie. Přemýšleli jste někdy o pivu více než jen jako o alkoholickém nápoji? Pokud ano, tenhle kvíz je pro vás. Jen opravdový znalec zvládne otázky o historii nebo složení piva.
Pivo je více než jen večerní pochutina, je to kombinace chutí, vůní a postupů.
Původ piva sahá do počátků civilizace
Pivo je jedním z nejstarších nápojů lidstva. První doložené recepty sahají do starověké Mezopotámie. Tam vznikla „Hymna k Ninkasi“, ve které je podrobný návod, jak uvařit pivo z ječmene a chleba.
Archeologické nálezy ukazují, že lidé vařili pivo už před více než 5 000 lety, a že fermentace stála u zrodu stabilního zemědělství. V Egyptě byly nalezeny malby ochucených nápojů na stěnách, a dokonce existovaly zákony o prodeji piva.

Pivo je tedy neodmyslitelně spjato s kulturou a rituály již od počátku věků. Dodnes je to nejoblíbenější alkoholický nápoj.
Pěna není jen ozdoba
Pěna na pivu není jen estetická záležitost. Funguje jako ochrana proti oxidaci, prodlužuje uvolňování typické vůně a ovlivňuje i chuť. Při nalévání piva vytvoří bublinky tenkou vrstvu po celé ploše sklenice, z níž se uvolňují vonné látky, které stojí za typickou vůní piva. Proto je velmi důležité, jak se pivo do sklenice točí.
Z hlediska složení jsou pro pěnu klíčové proteiny z ječmene, ionty kovů (např. hořčíku) a kyseliny z chmele. Ty dohromady tvoří pevnou strukturu pivní pěny.
Zajímavostí je například trik s napěněnou pivní lahví. Když vezmete lahev a jejím hrdlem narazíte například na stůl, dojde k okamžitému rychlému vypěnění. Tento jev je čistá fyzika. Je to kombinace několika fyzikálních procesů, díky kterým se uvolní velké množství oxidu uhličitého, což vede k rychlému napěnění.
Vývoj technologií, způsobů vaření a receptů
Pivo se nejprve vařilo doma. Překvapivě byly sládkovými častěji ženy. Byly u procesu už od výběru zrn, takže to dávalo smysl. Lidé nedokázali často fermentaci kontrolovat, a proto proběhlo velké množství pokusů, než se dospělo k chutné receptuře. V 18. století se s vývojem technologie podařilo sládkům získat kontrolu nad procesem fermentace a největší zlom přišel s vývojem spodního kvašení v Německu i u nás v Plzni.
V Česku vznikl pojem „pilsner“, neboli světlý ležák z Plzně. Dnes existují stovky druhů piv a každý je jedinečný pro danou oblast.

V poslední době se ve světě stále více rozmáhá řemeslné pivovarnictví. Jsou to menší pivovary s rodinnou atmosférou a důrazem kladeným na kvalitní ingredience a poctivou řemeslnou práci. V USA jich jsou tisíce a v České republice jejich počet také roste.
Nápoj starý jako lidstvo samo
Až si příště objednáte pivo, zamyslete se nad tím, co všechno předcházelo tomu, abyste dostali zlatavý mok s mléčně bílou pěnou na vrchu. Teď si vyzkoušejte náš kvíz a ověřte si své znalosti o pivu.