Babička mi ho pekla, když neměla ani na máslo. Dnes jsou husarské koláčky nejlepší vánoční cukroví, hotové za 30 minut
Vánoce za socialismu nebyly zrovna dvakrát o přepychu. Babičky musely často vymýšlet recepty, které šetřily peněženku, ale přitom stále chutnaly skvěle. Jedno takové cukroví se dodnes peče v mnoha domácnostech. Je jednoduché a nevyžaduje drahé suroviny. A když ho dáte na stůl, jen se po něm zapráší.
Vánoce za totáče vypadaly úplně jinak než dnes. Fronty na mandarinky začínaly už v listopadu, kapr se vyhrával v loterii na pracovišti a vánoční stromek se často vytahoval z lesa s pilou v ruce.

Babičky stály hodiny ve frontách, aby sehnaly i ty nejzákladnější suroviny na štědrovečerní večeři. A cukroví bylo kapitola sama o sobě. Zatímco později se domácnosti předháněly v tom, kolik druhů cukroví upečou, v 50. letech to taková sláva nebyla. Většina lidí zvládla dva, tři druhy a byla ráda.
Zapomenuté recepty
Podle receptů našich babiček se dnes už peče dost málo. Hospodyňky se řídí spíše moderními recepty a tradiční druhy cukroví, jako jsou například sádlovky nebo išelské dortíčky, se na českých stolech objevují jen zřídka.
„Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, podle nichž pekly naše babičky. Přitom výborných receptů na vánoční cukroví existuje nespočet,“ řekl v rozhovoru pro novinky.cz Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.
Nepečené kuličky zachraňují situaci
V dobách, kdy nebylo času ani peněz nazbyt, zachraňovaly babičky situaci nepečenými kuličkami. Ty jsou dodnes jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Ještě aby ne, vždyť jsou jednoduché, rychlé a chutné. Využít na ně dokonce můžeme cukroví, které se nám tvarově nepovedlo, nebo se polámalo, a doplníme je dalšími surovinami.
Na kuličky se používají obvykle suroviny typu nadrcené piškoty či sušenky, kokos, rum, máslo, salko a kakao. Ze surovin se následně zpracovalo těsto a ihned, nebo po krátkém odležení, se tvarovaly kuličky.
Medovníkové koule z nastrouhaného medového těsta a kondenzovaného karamelového mléka, kokosové kuličky ze salka a oloupaných mandlí připomínající Raffaello, rumové kuličky s kokosem z nadrcených piškotů, všechny tyto druhy patřily k oblíbeným.
Levné a chutné cukroví pro každého
Tento recept vyžaduje jen základní suroviny, mouku, máslo, ořechy, cukr a vajíčka, tedy nic extra drahého. Toto cukroví se dělá z těsta podobného lineckému. Tvaruje se do malých kuliček, do kterých se vytlačí důlek, a naplní se marmeládou. Výsledek je křehký, voňavý a na vánočním stole vypadá opravdu nádherně.
Jmenují se husarské koláčky a podle dochovaných receptů je pekly naše babičky po generace. Potřebné suroviny na přípravu jsou:
- 300 g hladké mouky
- 100 g ořechů
- 200 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 150 g rybízové marmelády
- 75 g moučkového cukru
V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů. Přidáme nakrájené máslo a žloutky, z čehož vypracujeme hladké těsto. Následně těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne. Tento krok je důležitý, protože těsto potřebuje uležet.
Následující den těsto rozkrájíme na čtvrtiny. Z každé vyválíme váleček o průměru asi 2 cm a odkrajujeme přibližně půlcentimetrové kousky. Z nich tvarujeme kuličky. Kuličky pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. A do každé kuličky vytlačíme koncem vařečky důlek.

Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 7 minut. Poté koláčky necháme vychladnout. Mezitím smícháme rybízovou marmeládu s moučkovým cukrem a plníme do důlků. V tuto chvíli už je recept u konce.
Marmeláda byla u babiček v kuchyni často domácí, z vlastní zahrady. Nejčastěji zavařovaly rybíz, jahody, maliny a pak je používaly právě třeba na pečení.
Zdroje: novinky.cz, toprecepty.cz, medium.seznam.cz
