Zapomenuté pohoštění našich babiček: Hosté budou paf, odkud to znáte. Je ideální o Vánocích i na Silvestra
Pro naše babičky to bylo běžné jídlo, my ho máme na stole spíše výjimečně. V posledních letech se ale stává stále oblíbenější. Je to skvělé pohoštění během vánočních svátků, které hosty určitě překvapí. Příprava je snadná a rychlá. Na stole tak vykouzlíte něco nového, ale s tradicí.
Lidé se častěji vrací k tradičním receptům našich babiček.
Jídlo s kouskem nostalgie
Možná si vzpomenete na jídla, která dělaly naše babičky. Spoustu z nich jsme ale zapomněli. A přitom existuje rychlý a snadný recept, jak pohostit návštěvu, který málokdo zná. Stačí pár ingrediencí a vykouzlíte skvělé jídlo. Dříve byla taková jídla běžná. Potravinami se neplýtvalo, z masa se využil každý kus včetně kostí, protože lednice plné jídla prostě nebyly. Tahle pochoutka se na svátečním stole objevovala pravidelně, protože dlouho vydržela.
Trendy v gastronomii jsou podobné jako v módě, neustále se mění, a to, co bylo dosud „out“ se zase vrací do módy. Často hraje roli nádech nostalgie a snaha o originalitu. Suroviny a způsoby přípravy, které byly dříve běžné, jsou dnes velmi atraktivní.

Poklad našich babiček znovu na scéně
O aspiku už jste nejspíš slyšeli. Je to něco, co lidé buď milují, nebo nesnášejí. Tou pochoutkou, o které ale mluvíme, je huspenina. Huspenina je známá po celém světě a všude se nazývá jinak. V Rusku je to „kholodets“, v Maďarsku „kocsonya“ nebo ve Francii „jambon persillé“. Všechny varianty jsou ale v principu stejné. Základem je kvalitní silný vývar, který je plný kolagenu. Další součástí je maso a koření a celá směs se nechá ztuhnout ve formě. Vychlazená se podává krájená na plátky. Ve velké části naší republiky se huspenina stala klasickým jídlem v období zimy.
Kuchaři objevují kouzlo zapomenutého
Není to jen o vzpomínce, ale i o nápadu. Pro kuchaře nabízí aspik spoustu možností, jak si vyhrát s chutěmi a texturami. Profesionální kuchaři říkají, že aspik spojuje tradici a práci se surovinami. Využití zbytků a kvalitních surovin je přístup, který preferuje stále více kuchařů. Moderní podoba huspeniny obsahuje často netradiční ingredience, které ale základ skvěle doplňují, jako například mořské plody, bylinky nebo zelenina.
Jak říká food historik Ken Albala: „Předpovídám, že jsme na prahu nové estetiky zaměřené na aspik.“ Jednoduše řečeno, aspik je univerzální surovina, ze které můžete vytvořit chutná jídla. To, že se aspik vrací na jídelní lístky, je zřejmé a spoustu receptů najdete například i na sociálních sítích.

Zajímavosti, které možná nevíte
Huspenina a podobné pokrmy mají dlouhou historii. V době, kdy nebylo příliš na výběr a vařilo se z toho „co dům dal“, se lidé snažili zpracovat všechno a neplýtvat jídlem. Nejprve vznikl aspik proto, aby zakonzervoval maso. Kolagen z kostí totiž po ztuhnutí skvěle držel pohromadě. V různých zemích se dělají regionální obměny. Například ve Francii se dělá tradiční šunka s petrželí v želé a v Japonsku se do želé přidávají mořské řasy. Ve světě také existuje tzv. aspic art neboli aspikové umění, kdy nadšenci vytváří obrovské barevné jedlé obrazce v aspiku, který lijí do nejrůznějších forem.
Recept, který můžete ihned vyzkoušet
Budete potřebovat alespoň dva druhy masa, nejlépe vepřové a kuřecí. K tomu cibuli, česnek, bobkový list a nové koření. Všechno povařte 3 až 4 hodiny a pravidelně sbírejte pěnu. Poté maso vyndejte, oddělte od kostí a zbylý vývar sceďte a nechte odpočinout. Teď přijde část, kde se vaší fantazii meze nekladou. Vyberte formu a naaranžujte do ní maso a podle chuti třeba zeleninu. Jestli vývar neztuhl, přidejte želatinu. Zalijte s ním maso ve formě a nechte přes noc v lednici. Druhý den můžete podávat nakrájené plátky. U tohoto receptu můžete popustit uzdu své kreativitě, protože nemůžete šlápnout vedle.
Retro hlásí návrat
Huspenina není jen jídlo našich babiček. Je to vzpomínka na minulost, jak se vařilo a jaká byla doba. Jestli vám dochází nápady, jak překvapit hosty, možná nezavrhujte všechny „retro“ recepty. Recept je snadný a zvládne ho každý. Vyzkoušejte ho a velmi pravděpodobně to neskončí katastrofou.
Zdroj: fresh.iprima.cz, eater.com, irozhlas.cz
