Jídlo chudých Vánoc, kterým jsme pohrdali. Dnes chutná líp než losos i kapr a po 30 letech je zase hit
Zapomenutých vánočních jídel bychom našli jistě dost. Při brouzdání internetem občas narazíme na sváteční pokrm našich předků, o kterém slyšíme poprvé v životě. Jedno z těchto tradičních jídel ale přežilo do současnosti. V mnoha domácnostech si bez něj neumí představit sváteční tabuli, ti ostatní o jeho existenci přinejmenším vědí. Na pozornosti získává hlavně v posledních letech, kdy jej do svátečního menu zahrnují i mladí lidé.
Kapr s bramborovým salátem je na štědrovečerní tabuli taková klasika, že si vánoční večeři jen těžko umíme představit jinak. Přitom jde o relativní novinku. První zmínka o pojídání kapra na Vánoce sice pochází už ze 13. století, tehdy ale šlo spíš o ojedinělou událost než o počátek nové tradice. Kapr ke štědrovečerní večeři se totiž začal hojněji objevovat až v 19. století. Dovolit si ho ale mohli jen ti majetní.
Gastronomickou revoluci přinesla v tomto ohledu až 50. léta 20. století. Kapr se z exkluzivního zboží stal zbožím dostupným a ze štědrovečerního stolu rychle vytlačil starší postní pokrmy. Mezi nimi i tuhle pochoutku jen ze dvou ingrediencí.
Za málo peněz hodně sváteční muziky
O tom, co tvoří základ tohohle jídla, se kuchaři tak trochu přou. Jedni tvrdí, že to jsou kroupy, jiní zase radí nešetřit s houbami a dát jich skoro víc než krup. K optimálnímu poměru hub a krup, který bude spíš výsledkem vašich chutí než naším doporučením, přidejte česnek, majoránku. Dochucovat můžete i kmínem, se solí buďte opatrní. Máte-li v záloze jenom houby sušené, ty nesolte. Výsledkem je famózní jídlo s názvem houbový kuba.
V mnoha domácnostech přežívá do dnešních dob, i když spíš jako doplněk než jako hlavní chod. A dneska už pomalu vystrkuje růžky a odsouvá kapra i další zástupce rybí populace na vedlejší kolej.

Smaženého kapra drtí dvě laciné ingredience
I když to věrní fanoušci tradic neradi slyší, zájem o konzumaci kaprů klesá. Řadě lidí tahle ryba vůbec nechutná a nahrazují jej klasickým řízkem nebo jinými druhy ryb, nejčastěji lososem. Především zástupci mladé populace pak nesouhlasí se způsobem, jakým se s kapry zachází. Stresování živého tvora v malých kádích, koupelnových vanách i laické zabíjení paličkou, které se ne vždy podaří na první pokus, bývá důvodem, proč preferují spíše rostlinnou stravu. A také levnější. Ceny za kilo kapra se letos pohybují mezi 99 a 119 korunami. Požadavky na bezmasé a levné, a přesto sváteční jídlo, naplňuje beze zbytku právě houbový kuba.
Namáčení jako základ
I když se tohle jídlo tvořené jen dvěma ingrediencemi tváří jako jednoduché, připravte se na to, že to není žádná rychlovka. Svůj čas potřebují jak houby, tak kroupy. Kroupy přeberte, přebrané propláchněte vodou. Nejlepší ale bude, když je před vařením namočíte aspoň na půl hodiny do studené vody. Nabobtnají a budou se vám lépe vařit. Namočit ale potřebují i houby. V jejich případě je můžete přelít vroucí vodou nebo krátce povařit. Změknou sice rychleji, pořád ale poznáte, že jde o houby sušené. Daleko lepší bude, když je namočíte ve studené vodě, ovšem za předpokladu, že je tak necháte celých 24 hodin.
Co všechno budete pro přípravu kuby potřebovat?
- 400 g velkých krup
- 100 g sádla
- 2 cibule
- 70 g sušených hub (nebo 700 g čerstvých)
- 4 – 6 stroužků česneku
- majoránka, kmín, sůl, pepř
- vodu, ve které byly houby namočeny, vývar, případně výpek z masa

Čas potřebují i kroupy
Až uplyne doba potřebná pro namáčení krup, vodu slijte, nalijte novou, osolte a vařte. Kroupám prospěje jen mírné probublávání bez pokličky. Nenechávejte je zběsile vařit, vytvořili byste tím na jednotlivých kroupách krustičku a vnitřek by zůstal déle tvrdý. Probublávání zabere 20 až 40 minut. Ochutnávejte a až budou kroupy měkké, vypněte plotnu a nechte kroupy dál bobtnat. Nerozvaří se, ale nabydou na objemu. Kroupy nemusíte vařit jenom v osolené vodě. Přihodit do ní můžete i kousek másla nebo kořenové zeleniny.
Vodu z hub uchovejte, dodá jídlu šmrnc
Až houby změknou, nakrájejte cibuli na kostičky a opečte na pánvi. Nejlepší je na to sádlo, chcete-li ale ryze veganské jídlo, použijte rostlinný olej. Cibuli restujte tak dlouho, dokud nezezlátne. Pak přidejte houby (vodu, ve které se namáčely, si ponechte!) a společně opékejte ještě další dvě minuty. Vmíchejte zcezené kroupy, dochuťte česnekem, majoránkou, kmínem, opepeřete a dosolte.
Provařit, zapéct, sníst
V téhle fázi byste mohli s přípravou skončit, gurmánům ale práce nekončí. Jestli toužíte po něčem fakt chutném, podlijte kubu vodou z hub, vývarem nebo třeba výpekem z masa a nechte odpařit. Podlévejte vždy menším množstvím, třeba o velikosti menší naběračky nebo hrnku. Tekutina se sice odpaří, chuť kuby ale vymazlí na maximum. Takto podlejte a nechte odvařit celkem třikrát. Pak už jen obsah pánve přesuňte do pekáče a dejte na půl hodiny do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Obsah pekáče několikrát promíchejte, kroupy na povrchu by mohly ztvrdnout až moc. Podávejte s kysaným zelím nebo nakládanou okurkou.
Zdroje: Hospodářské noviny, iDnes, Toprecepty
