Důchodkyně starší 70 let tuhle českou večeři uvaří levou zadní. Mladým po 2 minutách hoří kuchyň
Tohle jídlo vypadá jako jednoduché, ale ve skutečnosti není. Naše babičky ho umí uvařit i poslepu, ale mladí místo toho způsobí hotovou katastrofu. Poznáte, o jaké jídlo se jedná?
Když se řekne večeře, každý z nás si vybaví trochu něco jiného. Někdo je zvyklý na chleba se šunkou, jiný na teplé večeře. Jedno je však jisté – pokud vám večer na stole přistála tato dobrota, pak patříte mezi opravdové šťastlivce. O to víc, pokud ji připravovala babička. Není totiž nikdo na světě, kdo by ji uměl připravit lépe. Mladí se o to sice pokouší, ale babiččiným zkušenostem se nemohou rovnat.

Jednoduché, ale výborné
Babičky se po kuchyni pohybují s naprostou jistotou a o vaření toho ví mnohem více, než bychom si dokázali představit. Dokáží kouzlit z různých surovin a přitom vždycky vytvořit naprosto perfektní jídlo. Jedním z příkladů je i tento pokrm, který už vařily tolikrát, že by to zvládly i poslepu. Známe ho od dětství a i když jsme už vyrostli, vždycky se k němu budeme rádi vracet, hlavně když ho udělá babička.
„Původ mají v Německu, jejich historie však spadá až do období starověkého Říma,” uvádí o tomto pokrmu informaci na portálu cs.wikipedia.org. I když není původem z Česka, milují ho tady miliony lidí. První zmínka o něm u nás pochází z 1. poloviny 19. století. Byl oblíbený hlavně u nižších vrstev společnosti, protože se skládal z jednoduchých a dostupných surovin. Kromě toho se stal ikonou mezi jídly v období první republiky.
I přes jeho dlouhou historii ze stolů nevymizel a stále se u nás vaří. A nejsme jediní. Je totiž oblíbený i ve vídeňské kuchyni. Skládá se z pár surovin, ale jeho chuť je naprosto výjimečná. Napadá vás, jaké jídlo by to mohlo být?
Tohle se nám jen tak nepodaří
K vykouzlení tohoto jídla stačí opravdu jen pár surovin. Nejčastěji je to šunka, široké nudle nebo flíčky, vejce a mléka. Po této nápovědě už je nám všem jasné, že se jedná o šunkofleky. Jak se říká, jeden pokrm může udělat deset kuchařů stejně, a přesto bude od každého trochu jiný. A přesně tak je to i v tomto případě. Můžeme se snažit napodobit chuť jídla od babičky, ale stejně to nikdy nebude stejné.
Receptů na šunkofleky je celá řada, ale základ zůstává všude stejný. Někteří místo šunky dávají uzené, jiní zase rádi přidávají sýr, houby či zeleninu. To, zda budou šunkofleky dobré, však nezáleží na tom, co všechno naházíte do pekáče. Dokonce to nezáleží ani na tom, zda zvolíte šunku nebo uzené. Tajemství je totiž v něčem úplně jiném.
Aby byly šunkofleky nejlepší, musí být zvolen ideální poměr surovin a musí se péct po vhodnou dobu, aby nebyly ani syrové, ale ani vysušené. Zní to jako složitý úkol, ale pravdou je, že babičky to zvládají levou zadní. Suroviny nemusí ani vážit, všechno dávají od oka, ale jako záhadou stejně vždycky trefí ideální poměr. Není proto překvapením, že když se snažíme o to stejné, nikdy nám to nemůže vyjít. Stojí za tím totiž roky zkušeností, které nejprve musíme nabrat, abychom se tomuto umění mohli alespoň trochu přiblížit.

Milujeme to všichni
Kromě zmíněných šunkofleků existuje ještě celá řada pokrmů, které babička vařila už nesčetněkrát a navždy budou mít místo v našich srdcích. Mezi pokrmy, které nikdy nesmí chybět na stole, je polévka. Aneb jak pravila má prababička, „polivečka staví nožky” a dokáže vyléčit každé trápení. Také se říká, že polévka je základ, takže když vaří babička, polévka je vždy. Mezi ty nejvíce ikonické a nejoblíbenější patří vývar s nudlemi, bramboračka, česnečka a zelňačka.
Tyhle jídla buď nesnášíte nebo milujete, nic mezi tím. Patří sem například žemlovka, škubánky, chleba ve vajíčku a krupicová kaše. Pohádky našeho mládí, kterým neodoláme ani v dospělosti. Při jejich konzumaci nás spláchne vlna nostalgie a vrátíme se do dětských let. Není divu, že je znají celé generace a jsou tolik oblíbené, stejně jako šunkofleky.
Zdroje: cs.wikipedia.org, apetitonline.cz, apetitonline.cz