Kardiologové lomí rukama: Češi si denně na chleba mažou něco, co by v Německu nedali ani praseti
Češi jsou milovníky svačinek. Delší cesty si nedovedou představit bez řízku či vajíček natvrdo. Němci ale odsuzují jinou potravinu. Tu si hrdě mažeme na chleba již desítky let. A kardiologové si kvůli ní dokonce klepou na čelo.
Oblíbenými pomazánkami, které si Češi mažou na chleba již od poloviny minulého století, jsou paštiky. Pomazánka vyrobená z jemně mletého masa v kombinaci s játry či dalšími surovinami je oblíbená především u starší generace a pánského osazenstva. Vyráběny jsou různé druhy od různých značek. Ty často lákají na netradiční dochucení. Občas se můžeme setkat i s přidáním alkoholu, jakým je koňak nebo jalovcová pálenka.
Kvalita nebývá vysoká, výjimky se však najdou
Zatímco například ve Francii vyráběné paštiky, známé často také jako foie gras, patří mezi nejluxusnější delikatesy na světě, o českých konzervovaných paštikách kolují jiné povídačky. Každý z výrobců používá jiné suroviny. Pravdou ale je, že na pultech v obchodech často narazíme na velmi nekvalitní produkty. Ty mohou obsahovat nezdravá barviva, přidané mouky, škroby i další pro tělo nepříliš prospěšné látky.
Nejde přitom pouze o cenu, která určuje jejich kvalitu. Naopak mnoho testů prokazuje, že jsou i ty levnější druhy paštik považovány za chutnější a kvalitnější. Při snaze najít kvalitní paštiku tak místo názvu značky dejte přednost složení, které je uvedeno na obalu.

Snižují ji umělá barviva i škrob
Hledáte-li kvalitní a chutnou paštiku, měla by mít nulový nebo minimální obsah některých složek. Ideální je, aby byla bez umělých barviv a aromat. Ty sice zkvalitňují vzhled i výslednou chuť, rozhodně ale nejsou ničím zdravým. Stejně tak si dejte pozor na množství tuku, který je v paštice obsažen. Zdravé není ani nadměrné množství soli, dusitanů a jiných konzervantů. Zkontrolujte si i podíl masa a jater. Pokud je nízký, obvykle je nahrazen škroby nebo moukou.

Němci je odsuzují
Němci naše české paštiky obvykle nepovažují za nic chutného ani zdravého. Zatímco u nás lidé příliš skladbu surovin neřeší, Německo je pověstné svými přísnými potravinovými normami. Některé z našich paštik tak považují za surovinu, kterou by nedali ani prasatům. A aby toho nebylo málo, podle některých odborníků je jejich složení tak problematické, že je nedoporučují ani kardiologové. Pokud tedy nesáhnete po kvalitním kousku.
Na chlebu se objevovala již za dob Československa
V minulém režimu byla paštika považována za jídlo dělníků. Ani v dnešní době tomu není jinak. Někteří si ji dopřávají nejen jako svačinu, ale také večeři namazanou na chlebu či jiném pečivu. Paštika byla v minulosti symbolem levného jídla spojovaného s obyčejným lidovým životem. Muži při její konzumaci často pili pivo. Takové scény lze zahlédnout například ve filmech Na samotě u lesa či Slavnosti sněženek. V obou případech se setkáváme s jídlem, které zde doplňuje vesnickou atmosféru tehdejšího režimu a života.