Kardiologům vstávají vlasy hrůzou: Pro Čechy je tohle jídlo nebe v hubě, pro cévy peklo na zemi
Zlatavě křupavá kůžička, šťavnaté maso a vůně, která dokáže vyprázdnit celou pivnici. Češi kvůli této lahůdce pravidelně míří do hospod nebo dokonce až do sousedního Rakouska a Německa. Jenže zatímco jazyk prožívá slast, cévy se pomalu, ale jistě ucpávají. Doktoři navíc bijí na poplach kvůli alarmujícím statistikám.
Páteční večer v české hospodě, během kterého obsluha přináší talíře s obřími kusy masa s křupavou kůžičkou. Tak vypadá snové zakončení pracovního týdne pro spoustu z nás. Vídeňské hostince, které tuto dobrotu taktéž nabízí, hlásí, že právě čeští turisté tvoří významnou část jejich klientely. Němečtí hostinští dokonce upravují jídelníčky speciálně pro návštěvníky z Čech.

Zlatavá past na talíři
Teď přichází ta nepříjemná chvilka, kdy se chutě střetávají s realitou. Koleno, které právě dorazilo na stůl, sice voní božsky a maso se rozpadá pod vidličkou, ale má to své minusy. Klasické pečené koleno z české hospody dokáže tělu dodat až 1 500 kalorií najednou. To je energetická bomba, která pokryje velkou část denní potřeby dospělého člověka. Vedle kalorií tu máme ještě tuk, a toho je požehnaně.
Každých sto gramů masa obsahuje 303 kalorií, 26 gramů různých tuků a mezi nimi sedm gramů těch nejproblematičtějších nasycených tuků. Hospodské koleno obvykle váží půl kila, někdy klidně i celý kilogram. Najednou hovoříme o více než sto dvaceti gramech tuku v jednom jídle.
České cévy v ohrožení
Lékaři bijí na poplach. V ordinacích se objevují čtyřicátníci s problémy, které dřív měli jen důchodci. Vysoký cholesterol přestal být věcí starých lidí. Statistiky jsou alarmující, téměř sedmdesát procent Čechů má cholesterol nad normou. To nás řadí mezi nejhorší v Evropě. A pokrmy typu pečeného kolena k tomu rozhodně přispívají.
Zákeřnost spočívá v tom, že tělo neposílá žádné varovné signály. Cholesterol se v cévách usazuje bezbolestně, takže člověk netuší, že se jeho tepny pomalu ale jistě zužují. První příznak často přichází ve formě infarktu nebo mrtvice.
Časy se mění, chutě ne
Naši předci dřeli na polích od rána do večera a potřebovali tak získat kalorií, kolik se dalo. Tučné jídlo jim dodávalo energii na těžkou práci, jenže dnešní průměrný Čech sedí v kanceláři, večer kouká na televizi a o víkendu si maximálně zajde do hospody. Stravování však máme velmi podobné jako naši předci. A právě na to naše tělo velmi často doplácí. Současné výživové standardy doporučují, aby tuky tvořily maximálně třicet procent denního příjmu energie.
Co říkají lékaři?
Ti mají jasno, tedy že cholesterol nad 8,5 zvyšuje riziko infarktu čtyřikrát. LDL cholesterol, tedy ten špatný, se přitom usazuje v tepnách a postupně je zužuje. Proces aterosklerózy postihuje především cévy vedoucí k srdci, mozku a dolním končetinám. Lékaři už dávno nepočítají případy infarktu u čtyřicátníků na prstech jedné ruky.

Znamená to snad totální zákaz oblíbené pochoutky?
Naštěstí ne, důležité je si ji dopřát jen jednou za čas. Pokud si někdo dopřeje pečené koleno jednou za měsíc či dva a jinak jí vyváženě, jeho organismus si s touto zátěží poradí. Důležitá je kombinace s dalšími pokrmy. Velká porce kysaného zelí, čerstvý salát nebo sterilovaná zelenina dokážou zmírnit negativní dopady tučného masa.
Pro ty, kteří si chtějí vepřové maso vychutnat častěji, existují zdravější alternativy. Vepřová panenka nebo libová kýta obsahují jen zlomek tuků oproti kolenu. Obecně moderní výživa preferuje způsoby přípravy s minimálním přidáním tuku. Dušení a vaření místo smažení a pečení. Tělo zkrátka potřebuje živiny, ne pouze kalorie.
Recept je jednoduchý. Běžně jezte zeleninu, ovoce a rozumné porce. A hlavně se nehrbte celý den u počítače. Půl hodiny denní chůze nebo jakéhokoliv pohybu udělá víc pro vaše cévy než všechny diety světa dohromady. Když se budete hýbat, tělo si dokáže poradit i s občasným kolínkem.
Zdroje: seznam.cz, kaloricketabulky.cz, novinky.cz