Na pohled chutné, na EKG katastrofa. Češi si to mažou na rohlíky 50 let, ve Finsku by to nahlásili hygieně
Klasickou rodinnou událostí byla v minulosti zabijačka. I kvůli ní mají Češi často rozdílnější chutě než lidé v zahraničí. To, co si na rohlíky mažeme už více než 50 let, by například Finové jen stěží chtěli ochutnat.
Zdraví našeho srdce sleduje mimo jiné i vyšetření EKG. To se zaměřuje především na srdeční aktivitu. Konkrétně na srdeční rytmus a frekvenci, poruchy vedení vzruchu či na odhalení akutního nebo již prodělaného infarktu myokardu.
Zdraví našeho srdce je ovlivněno stylem života
To, v jaké kondici je naše srdce, je dáno jak genetickými dispozicemi, tak i životním stylem. Velmi nám škodí nedostatek pohybu. Ten může vést k obezitě a vysokému tlaku. Pravidelné a časté kouření zase vede k infarktům a problémům s krevním tlakem. Ničím pozitivním není ani nadměrná konzumace alkoholu či také stres a deprese.
Obrovským problémem je pro naše srdce také strava. Mnoho lidí si myslí, že pokud jí málo, nemůže se jim nic stát. Opak je ale pravdou. Nejde totiž o to, kolik toho člověk sní, ale spíše o skladbu jídelníčku. Srdci ani celému tělu obecně neprospívá pravidelná návštěva fastfoodů, konzumace uzenin či příjem vysokého množství nasycených tuků, cukrů a soli.
Náš jídelníček by měl být pestrý a vyvážený. Pokud si jednou za čas dáte tučné maso, nemělo by se stát nic závažného. Je ale potřeba tyto spíše škodlivé suroviny přijímat s rozumem. Srdci prospěje pravidelný příjem ovoce, zeleniny i vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

Češi již desítky let milují jednu z tradičních pomazánek
Chutě Čechů jsou oproti jiným zemím poněkud specifické. Už jenom to, že mezi tradiční jídla patří pečené koleno, výpečky, bůček nebo kachna značí, že byl v minulosti zdravý jídelníček značně zanedbáván.
Již v 50. letech minulého století si Češi zvykli na poněkud netradiční pomazánku. Ta je připravovaná ze škvarků. Z hlediska chuti se jedná o fenomenální nátěrku, která chutná především mužům a starším generacím. Kombinace chutí je opravdu jedinečná. O chuti se ale bavit nebudeme. Daleko zásadnější je složení této potraviny a její působení na naše tělo. Pokud totiž budete škvarkovou pomazánku konzumovat pravidelně a ve velkém množství, může dojít k mnoha zdravotním problémům.
Základem jsou škvarky a sádlo
Základem škvarkové pomazánky, kterou si již hotovou můžete koupit v obchodě, nebo připravit sami doma, jsou škvarky, sádlo a cibule s česnekem spolu s různý kořením. Že se vám sliny sbíhají už teď? Pak si ještě pro jistotu přečtěte, jaké zdravotní problémy vás při častém namazání na chleba mohou čekat.
V malém množství je povolena téměř jakákoliv surovina. Nejinak je tomu i u škvarkové pomazánky. Má sice vysokou energetickou hodnotu, zároveň ale obsahuje vitamíny rozpustné v tucích. Navíc doma zvládnete připravit i pomazánku bez konzervantů.

Tučné přísady zvyšující hladinu LDL cholesterolu
Problémy nastávají při časté konzumaci a také u pomazánek kupovaných. Obecně jsou škvarky se sádlem velmi tučné. Obsahují vysoký podíl nasycených mastných kyselin. Pokud si pomazánku dáte několikrát do týdne, zvyšuje se hladina takzvaného špatného LDL cholesterolu. V případě, že váš jídelníček není nijak vyvážený obvykle dochází k nadváze a srdečním chorobám.
Zabijačky v minulosti pořádala snad každá rodina na vesnici
Češi mají odjakživa rádi zabijačky a chuť škvarků či sádla. Již v roce 1983 natočil Jiří Menzel podle knihy Bohumila Hrabala film Slavnosti sněženek. V něm se objevuje typická zabijačková scéna. Zatímco v jiných zemích, například ve Finsku, by tuto pomazánku ihned kvůli jejím zdravotním účinkům hodili do koše, Češi si na ní pochutnávají již desítky let.
Zdroje: TopRecepty, Cpzp, Csfd