Babičky tím zachraňovaly rodinu před hladem. Dnes by za tohle jídlo „česká smetánka“ zaplatila hotový majlant
Byly doby, kdy tohle babičky vařily z nouze. Dnes by za to česká elita zaplatila hotový majlant. Uhádnete, o co se jedná?
Moje babička byla zvyklá šetřit od malička. Nepocházela z bohatých poměrů, a tak se naučila skromnosti a šetření již v útlém věku. Nezůstalo jí to jen v dětství, ale v celém životě. Ničím nikdy neplýtvala a při vaření se snažila všechny suroviny využít co nejvíce to šlo. Vařila většinou z levných surovin, ale takových, které byly chutné a najedla se z nich celá rodina. A i když to bylo levné, bylo to výživné a chutné. Hlavně pak jedna surovina, která má dnes cenu zlata.
Babičky je vařily hojně
Dříve byly dostupné a známé pro své vlastnosti. Daly se vařit na různé způsoby, byly vydatné a snadné na přípravu. Babičky je přidávaly do polévek, k masu či do kaše. Zkrátka kamkoliv, kde bylo potřeba přidat trochu objemu, aby jídla bylo více. Díky tomu byl pokrm více sytý, bylo ho více, mohlo se z něj najíst více lidí a ušetřilo se dost peněz. Některé z vás možná již napadlo, že se jedná o kroupy. Na první pohled obyčejná surovina, která má ale celou řadu benefitů.

Dříve se vařily pořád, dnes se postupně vracejí
V jistých dobách byly na našich stolech pořád, ale pak se od nich upustilo. Dnes se k nim zase vracíme a dokonce se objevují v menu těch nejlepších restaurací. „Kroupy se získávají z ječmene, který patří mezi nejstarší pěstované druhy obilí na světě,” uvádí dumzahrada.cz. Nejen díky tomu je lze označit za studnici nutričních látek.
Obsahují totiž vysoké množství vlákniny, vitamíny skupiny B a různé minerály, jako je hořčík, železo nebo fosfor. Pokud je budete konzumovat pravidelně, může to vést ke snížení vysoké hladiny cholesterolu, snížení rizika aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Jsou vhodné pro osoby s diabetem nebo také lidi, kteří se snaží hubnout. Kroupy podporují správnou činnost střev, mozku a podporují koncentraci a imunitní systém. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku, můžete dokonce nakopnout svůj metabolismus. Možností, jak je začít konzumovat hned několik. Je pouze na vás, zda se rozhodnete uvařit polévku nebo třeba houbového kubu. Co takhle zkusit nastavovanou bramborovou kaši, pokrm, který vařily naše babičky?
Recept jako od babičky
Tento recept podle Romana Vaňka je jednoduchý a zabere vám jen hodinu času. Celkem vyjde na čtyři porce a potřebujete na něj jen pár surovin. Zkusíte ho?
Budete potřebovat:
- 500 g oloupaných brambor (nejlépe typ B nebo C)
- 300 g krupek
- 50 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup:
Brambory nejprve uvařte v osolené vodě. Následně je slijte a rozmačkejte v čistém kastrolu. Kroupy uvařte podle návodu. Poté rozehřejte máslo v kastrůlku a v jiném kastrůlku přiveďte k varu smetanu a dejte stranou. Kastrol s rozmačkanými bramborami dejte na plotnu na nejnižší možný stupeň a k bramborám pomalu po částech přidávejte horké máslo a pak smetanu.
Pokud to bude potřeba, kaši osolte. K uvařeným krupkám vmíchejte prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Nakonec vše promíchejte s bramborovou kaší. Pokud bude výsledná kaše moc hustá, můžete ji zředit trochou mléka. A je to, skvělá nastavovaná kaše je na světě!

Jak je správně uvařit?
Uvařit kroupy může být někdy oříšek, zvlášť pokud je budete vařit poprvé. Doba varu se liší podle toho, jak velké kroupy jsou. Proto se vždy dívejte na návod na obalu. Ještě než s vařením začnete, kroupy proberte a odstraňte kamínky a případné další nečistoty. Pak přejděte k samotnému vaření. Pokud byste chtěli zkrátit dobu varu, namočte je předem do studené vody.
Pro správné uvaření kroupy nejprve propláchněte ve studené vodě a poté je nasypejte do velkého hrnce. Kroupy během vaření zvětší svůj objem až třikrát, proto potřebují hodně místa. Kroupy zalijte třemi díly vody, přiklopte je poklicí a vařte na mírném plameni. Velkým kroupám může vaření trvat až hodinu, než změknou. Při vaření s tím počítejte.
Zdroje: dumazahrada.cz, apetitonline.cz, fresh.iprima.cz
