Kvíz: Začátek zvládne i dítě, ale poslední otázka odhalí génia. Na víc než 8 bodů to dotáhne málokdo
Česká republika je rozdělená na několik regionů. Rozlišit je můžeme podle nářečí, průmyslu nebo také tradičních jídel. Každá oblast si chrání své kulinářské dědictví a speciality, které vařily už naše babičky. Myslíte si, že zvládnete rozeznat region podle jeho tradičního pokrmu? Pak si vyzkoušejte náš kvíz.
Tradiční pokrmy jsou nedílnou součástí kultury každého národa.
Jídlo jako poznávací znamení
Regionální kuchyně je skvělým průvodcem po okolí. Doba se mění a s ní i podoba ubytování a turistických cílů. Recepty a kuchařská tajemství tradičních jídel se ale předávají po staletí. Každá oblast má své poznávací znamení v podobě klasického receptu, který se dědí po generace.
Dříve, když byly těžké časy, lidé jedli, co bylo dostupné. Každá oblast měla přístup k něčemu jinému, například v horských oblastech se vařilo hlavně z plodin, které si lidé vypěstovali, a naopak v nížinách se peklo z mouky a vařilo z mléka.

Od jídla chudých po národní poklad
Dříve se některé recepty považovaly za jídla chudých, protože lidé měli jen pár surovin. Dnes taková jídla najdeme v nabídce luxusních restaurací na různé způsoby. Kapr na černo byl obyčejným jídlem rybářů a valašský frgál byl jednoduchým koláčem sedláků.
Podle projektu Czech Specials agentury CzechTourism je právě pestrost to, co dělá českou kuchyni jedinečnou a láká turisty do jednotlivých regionů.
Tradiční jídlo jako identita kraje
Tradiční česká kuchyně má spoustu podob. V některých částech republiky jsou tradiční spíše sladká jídla a zákusky, jinde jsou zase oblíbená jídla spíše slaná, jako polévky nebo uzeniny.
Taťána Karásková ve své studii ukazuje, že gastronomie je lákadlem pro turisty: „Výzkum turistického regionu severní Moravy a Slezska potvrdil vzájemnou závislost kulturního cestovního ruchu a regionální gastronomie, což znamená, že návštěvníci považují místní pokrmy nejen za lákadlo, ale za důležitou součást identity kraje.“
Jídla jsou historicky spjatá s oslavou
Existuje mnoho pokrmů, které si spojujeme s oslavami a svátky. Například chodské koláče se pekly na svatby a na Velikonoce se pekla šunka v těstíčku. Některá jídla dříve symbolizovala hojnost a byla například vizitkou rodiny.
Podobně se rozšířil i pardubický perník. Dříve to byl ceněný a osobitý dárek, který si lidé pekli sami, dnes jej jako sladkost koupíte na poutích a slavnostech.

Zajímavosti, které možná neznáte
- Valašský frgál je zapsán v EU jako chráněné zeměpisné označení.
- Jihočeský kapr je na vánočním stole už od 17. století.
- Olomoucké tvarůžky jsou jediným českým sýrem s evropskou ochrannou známkou.
Tradiční česká kuchyně je rozmanitá. Proto jsme si pro vás připravili kvíz, ve kterém si vyzkoušíte, zda poznáte region podle typického pokrmu.