Kvíz: Poznáte staré české pokrmy podle fotek? Pokud trefíte i jídlo „kočičí svatba“, gratulujeme. Jste génius!
Když se řekne tradiční česká kuchyně, není to jen svíčková, guláš a vepřo knedlo zelo. Je za tím mnohem víc. Třeba jako zapomenuté staročeské recepty, které byly kdysi běžnou součástí každé domácnosti. Možností je spousta od „kočičí svatby“ až po husté polévky, které pomáhaly přečkat kruté zimy bez hladu. Máme pro vás kvíz, ve kterém si vyzkoušíte, jak dobře poznáte klasická česká jídla.
Znáte tradiční české speciality, nebo se kuchyni vyhýbáte?
Kouzlo staročeské kuchyně
Česká kuchyně se formovala po staletí a vždy odrážela životní styl obyvatel. Lidé se spoléhali na jednoduché suroviny, které nabízela příroda, jako obilí, brambory, luštěniny, houby a třeba vejce. Maso bylo k jídlu jen velmi výjimečně, z čehož je patrné, proč je většina tradičních receptů většinou na omáčky a polévky.
Podle české etnografky Zdeňky Šťastné bylo jídlo zároveň symbolem pohostinnosti: „Tradiční pokrm byl vždy víc než jen nasycení těla. Stal se součástí svátků, rodinných obřadů a lidových zvyků, a proto si ho lidé předávali z generace na generaci.“

Tradiční recepty
Staročeská kuchyně byla postavená na dostupných a levných surovinách. Typickým příkladem polévek je kyselo, polévka z kvásku, brambor a hub, která se připravovala hlavně v Krkonoších. Podobně oblíbený je i hubník, slaný koláč z vajec, smetany a hub. Tyto recepty ukazují, že lidé si dříve vystačili s málem, a přesto se najedla celá rodina.
Hlavní jídla bývala také jednoduchá, ale sytá. Jedním z nejznámějších je kočičí svatba, směs brambor, kysaného zelí, škvarků a cibulky, která se vařila hlavně v zimě. Svátečním pokrmem byl houbový kuba, neboli směs krup, hub, česneku a majoránky, jež často nahrazovala maso na Štědrý den.
A samozřejmě nechyběla ani sladká kuchyně. Opět to byla záležitost spíše sváteční, ale mezi klasiku patří třeba české buchty, valašské frgály nebo zdobené perníky. Zajímavostí byla i pučálka, pražený hrách, který chutnal jako dnešní popcorn a byl oblíbený hlavně mezi dětmi. České dezerty byly také většinou jednoduché a spojeny se svátečním časem.
Regionální rozdíly
Každá část Česka měla svá specifika. Na jižní Moravě se využívalo hlavně víno a jiné ovoce, v severních Čechách se zase používaly houby a kysané zelí.
Podle článku z Prague City Adventures byla česká kuchyně vždy spojená se sousedními zeměmi, například rakouský knedlík, maďarská paprika či německé uzeniny. Díky tomu je známá i za hranicemi a zároveň se obohatila o nové suroviny.

Proč se na ně nezapomíná?
Moderní gastronomie se v poslední době začíná k tradičním pokrmům vracet. Snaží se tak obnovit tradici, kterou i čeští zákazníci vyhledávají. Je v tom dávka nostalgie a zároveň kulturní bohatství s kouskem historie.