Kvíz: Znáte všechny jedlé houby v Česku? Pozor na chyták č. 8, který vás může otrávit
Každý rok skončí v nemocnici desítky Čechů kvůli špatně rozpoznaným houbám. Přitom stačí znát pár jednoduchých triků a můžete si být jistí tím, že je váš úlovek jedlý. Naši předci dokázali z hub vyrobit dokonce i inkoust, dnes si je na zimu maximálně usušíme.
Plus víte, že existuje houba, která se doslova rozpustí mezi prsty? Vyzkoušejte náš zákeřný kvíz a zjistěte, jestli by vás vaše znalosti uchránily před otravou.
Češi a houby = láska na celý život
My, Češi, máme houbaření v krvi jako málokterý národ. Je to možná tím, že jsme vnitrozemský národ a nemáme moře, tak si musíme plnými doušky užívat to, co máme. A že hub je u nás během sezóny opravdu požehnaně. Nebo za to může spíše naše slovanská duše, která touží po tom ráno vstát, nadechnout se lesního vzduchu a vrátit se domů s košíkem plným pokladů?

Zvířata přece „vědí“, co je dobré
Kolikrát jsem slyšela: „Podívej, tuhle houbu žrali slimáci, takže musí být v jedlá!“ Jenže tohle je jeden z největších omylů. Plži a červi mají úplně jiný trávicí systém než my lidé, pro ně může být jedovatá muchomůrka jako pro nás jahoda. Takže až uvidíte krásně okousanou houbu, neznamená to vůbec nic. Možná na ní hostina probíhala, ale rozhodně ne taková, kterou byste chtěli následovat.
Některé z nejnebezpečnějších hub chutnají údajně báječně. Muchomůrka zelená má prý dokonce až delikátní chuť, což je jeden z předních důvodů, proč je tak zákeřná. Člověk si na ní pochutnává a ani netuší, že právě pozřel smrtelnou dávku jedu. Na druhou stranu řada výborných jedlých hub má v syrovém stavu odpornou chuť nebo štípe, třeba některé ryzce. Teprve po tepelné úpravě se z nich stanou lahůdky.
Houby, které znají všichni Češi
Hřib je takový houbařský Mercedes. Je masitý, chutný a relativně bezpečný na rozpoznání. Hlavní trik při poznávání jedlých hub je podívat se pod klobouk. Místo lupínků tam najdete něco, co vypadá jako mořská houba, tedy rourky. Žádná smrtelně jedovatá houba v Česku rourky nemá. Ale pozor, ne všechny hřibovité jsou jedlé. Hřib satan třeba dokáže pořádně potrápit žaludek, i když vás nezabije.
Lišky jsou pro začátečníky ideální volba, protože je těžké zaměnit je s něčím nebezpečným. Jejich žluto-oranžová barva a trychtýřovitý tvar jsou nezaměnitelné. Plus mají jednu skvělou vlastnost, tedy že rostou většinou ve skupinách. Najdete-li jednu, koukejte kolem sebe, určitě jich tam bude víc. Chuťově jsou lišky specifické, okrajově připomínají vejce doplněná o typické lesní aroma.
Houbová kuchyně: od škvarků po guláš
Čeští kuchaři s houbami dokáží dělat zázraky. Základem je dobrá houbová omáčka, krémová, voňavá, ideální k hovězímu nebo divočině. Smaženice je rovněž oblíbenou klasikou. Potřebovat k ní budete mimo houby také cibuli, vejce, česnek, někdy škvarky, a máte hotovo. Je to ideální pokrm, který si připravte hned po návratu z lesa, když nechcete nic složitého. Dnes jsou houby populární i jako náhražka masa.