Kvíz: Znáte vůbec vlastní kuchyni? 9 z 10 lidí nezvládne ani 50 % správně, Češi mají z ostudy kabát
S tím, jak je v dnešní době snadné cestovat, přišla i možnost ochutnávat nové chutě. Mnozí z nás tak zapomínají na tradiční českou kuchyni. Rozpoznáte všechny její pokrmy, nebo jste již na většinu jídel od našich babiček zapomněli?
Chceme-li zavzpomínat na tradiční české recepty, které s oblibou vařily už naše babičky, stačí si vzpomenout na jednu z nejznámějších českých kuchařek. Přestože se narodila v roce 1785, věhlas kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové trvá i ve 21. století.

Rettigová dívky připravovala na péči o domácnost
Narodila se do německy mluvící rodiny rodiny a česky se naučila až poté, co si vzala vlastence Jana Rettiga. Její kariéra patřila psaní básní, povídek i divadelních her. O tom, že se jednalo o spisovatelku ale mnozí z nás vůbec neví. Nejvíce se totiž proslavila coby autorka praktických příruček pro ženy. Podporovala vzdělávání mladých dívek a připravovala je na vstup do dospělé společnosti.

Zároveň se věnovala i psaní kuchařky. Domácí kuchařka, která se stala základem české gastronomie, vyšla v roce 1826. Obsahovala rozličné recepty popsané tak, aby s jejich přípravou neměla problém ani začínající kuchařka.
Tento recept milujeme dodnes
Většina receptů je v dnešní době alespoň minimálně upravena tak, aby odpovídala našim chutím. Jedním z dodnes oblíbených pokrmů, který připravovala i Rettigová, je staročeský jablkový nákyp. Na něj jsou potřeba:
- 4 větší jablka,
- 4 vejce,
- šťáva z jednoho citronu a citronová kůra,
- 100 gramů strouhanky,
- špetka soli,
- máslo na vymazání formy.
Postup: Nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka se nejdříve pokapou šťávou z citronu. Do pěny vyšlehejte žloutky s cukrem a citronovou kůrou. Do vzniklé směsi přidejte strouhaná jablka a strouhanku. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do směsi. Celou směs lehce promíchejte a následně vlijte do máslem vymazané formy. Takto pečte přibližně 40 minut na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Pro ještě lepší chuť můžete podávat se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
Zavzpomínejte na českou kuchyni v našem kvíz
Recepty známé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové jsou i dnes velmi populární. Ne každý se však v české kuchyni orientuje natolik, že by je aktivně připravoval. Jak dobře znáte českou kuchyni a zda se můžete považovat za odborníka, zjistíte v našem kvízu. Určitě se vám při něm začnou sbíhat sliny na něco dobrého.