Lékaři už to s námi vzdávají: Češi si léta natírají rohlík něčím, co by Polák nehodil ani slepicím
Lékaři už to s námi zase „vzdávají“. Vydali tolik prohlášení a my to stejně dál konzumujeme. Málokdo však ví, co se za touto nátěrkou ve skutečnosti skrývá.
Jednou z nejlepších snídaní, které si v Česku můžeme dopřát, je namazaný rohlík. Tuhle pochoutku jsme si od mala oblíbili naprosto všichni. Lékaři se však chytají za hlavu z toho, co všechno jsme si schopni na něj namazat. Je totiž jeden případ, který je pro naše tělo spíš hrozbou než přínosem. Snídáte tuto věc i vy? Pak byste měli zbystřit.
Tohle bychom do zdravého jídelníčku nezařadili
V posledních letech začali lidé po celém světě propadat zdravé výživě. Pečlivě dbají na to, co do svého těla dávají a hlídají si vyvážený jídelníček. Nutno však dodat, že vyvážená strava rozhodně nespočívá v dietách nebo omezeních. Je postavena na principu toho, že většinu jídelníčku tvoří kvalitní nezpracované potraviny a v malém množství si můžete dopřát i něco sladkého nebo ne úplně zdravého.
To však nutně neznamená, že je vhodné do svého těla cpát všechno možné, jako je například jeden z produktů, který si Češi s oblibou mažou na rohlík. Zatímco naši sousedé by s tím nenakrmili ani zvířata, u nás to konzumuje každý druhý. Lékaři jen nevěřícně kroutí hlavou a začínají to s námi vzdávat.

Proč to vůbec jíme?
Někteří to konzumují proto, že je to chutné, jiní zase proto, že je to levné. Počátek konzumace margarínu u nás sahá o více než sto let dozadu, kdy ho lidé brali jako levnější variantu klasického másla. Ne každý na něj měl finance a mohl si ho dovolit. V ten moment nastoupila na scénu krabička margarínu jakéhokoliv druhu a bylo vystaráno.
Když jsme byli v dětských letech, margarín nám všem chutnal mnohem více než klasické máslo. Byl lépe dochucený a také pro nás bylo lehčí si ho namazat. Oproti máslu vytaženému z lednice nebyl tak tuhý a namazat jsme si ho mohli hned. V ideální variantě jsme na to ještě přihodili šunku a skvělá snídaně nebo svačina byla na světě. Bylo to rychlé, poměrně levné a chutné. Bohužel však ne úplně zdravé.
Obsah je pro mnohé lidi neznámou
Koupit ho můžete snad v každém v obchodě a v několika variantách. Prodává ho hned několik značek a dokonce mají i různé příchutě. Oblíbená byla třeba varianta s příchutí klasického másla. Lidem vnukla myšlenku, že jí skutečné máslo a zároveň za tuto pochoutku zaplatili jen zlomek ceny.
Přemýšleli jste ale nad tím, co v této nátěrce ve skutečnosti je? A jak je možné, že v lednici neztuhne? A proč je o tolik levnější než klasické máslo? V čem se liší margarín od másla? Tolik otázek, ale odpovědí je málo a nebo jsou zavádějící. Pojďme si udělat přehled.
Čím se liší?
Prvním hlavním rozdílem mezi máslem a margarínem je rozhodně to, z čeho pochází. Zatímco máslo se vyrábí z mléka, margaríny se vyrábí z rostlinných olejů. Ty mohou být z různých olejnin, jako například řepky olejky, slunečnice, palmy olejné nebo kokosové. Výroba margarínů je přitom prý poměrně jednoduchá, protože se smíchají všechny složky dohromady, dokud nevznikne finální produkt.
Jelikož by sám o sobě byl bez chuti a vůně, přidává se do něj chemická látka diacetyl, která má máslovou chuť, vůni a také charakteristickou žlutou barvu. Zajímavé je, že tato látka se v potravinářství přidává i například do máslového popcornu a jiných potravin, aby v nich chutí a vůni připomínala opravdové máslo.

Jde to i jinak
Chemické látky a vysoce zpracované potraviny obecně pro naše tělo nejsou ničím zdravým. V malém množství to samozřejmě ublížit nemůže, ale z dlouhodobého hlediska nevíme, co to s naším tělem může udělat. „Dlouhodobé účinky malých koncentrací diacetylu v potravinách nebyly dosud studovány,” doplňuje medium.seznam.cz.
V reklamách a dalších zdrojích se často zmiňuje, že margaríny nemají negativní (nebo že dokonce mají pozitivní) vliv na lidské zdraví. Názor si však udělejme každý sám. Teď, když víme, z čeho se často margarín vyrábí a co se do něj přidává, je na každém z vás, zda se pro konzumaci rozhodnete či nikoliv. Existují však i výjimky, stačí číst složení na jednotlivých margarínech, které v obchodech najdete a dopřát si to nejlepší.
Zdroje: medium.seznam.cz, vimcojim.cz, prozeny.cz