Mazaný kvíz o českých jídlech: Cmundu a oukrup poznají jen ti nejchytřejší strávníci
Češi mají bohatou gastronomickou tradici. A ta je plná zajímavých názvů jídel. Mnohé z těchto názvů však skrývají příběhy, historické souvislosti nebo překvapivé ingredience, které nejsou na první pohled zřejmé.
Například svíčková nemá nic společného se svíčkami, španělský ptáček nepatří do rodu opeřenců ani nemá žádnou souvislost se Španělskem. Některé názvy jsou poetické, jiné humorné a některé dokonce matoucí. Však dnešní kvíz vaše znalosti české kuchyně prověří. Jestlipak si – mimo soutěž – někdo z vás vzpomene, co to býval Katův šleh?
Záludnosti české a moravské kuchyně
Česká kuchyně je známá svou vydatností, přitažlivými vůněmi a lahodnou chutí. I když, co se týká názvů, bývá někdy i trochu tajemná. Názvy pokrmů odkazují na tradice, regionální zvyklosti nebo dokonce na kuriózní jazykové hříčky. Z toho je patrné, že naše kuchyně souvisí i s jazykem a kulturou. Tradiční česká a moravská jídla často vznikala ve vesnických kuchyních, kde se využívalo zvíře úplně celé. A pokrmy dostávaly názvy tak, jak to hospodáře zrovna napadlo. A protože se v dávných dobách mluvilo trochu jiným jazykem, není divu, že některé z nich dnes působí matoucím dojmem. Někdy zní zvukomalebně, jindy až děsivě. U některých vůbec nepoznáme, co se za nimi skrývá.

Víte, co vlastně jíte?
Kromě toho, že jsou záhadné některé názvy českých pokrmů, jsou pro některé z nás tajemstvím i jména částí zvířat, které běžně konzumujeme. Co je panenka, ví asi každý, ale těch, u nichž si nejsme jistí, bude asi víc. Tak se pojďte ponořit do kvízu, který vám odhalí, jak jste silní v kuchyni a při nákupech v masně.
Na našem webu TVGuru si kromě kvízů, testů a matematických hádanek, můžete přečíst články, týkající se nejen kinematografie, ale také různých aktualit, jako třeba počasí. A předpověď na první prázdninový týden by vás mohla enormně zajímat.