Můj bramborový salát je tak dobrý, že ho dělám každou neděli. Stejný recept používá i prezidentova manželka
Bramborový salát jsem dlouho považovala za nudnou vánoční povinnost. Pak jsem ale objevila jeden tip, který ho vylepšil natolik, že si jej teď ráda připravím i v průběhu roku. Tajemstvím je jedna ingredience, kterou používá i bývalá manželka prezidenta.
Dřív jsem dělala salát spíš tak ze slušnosti. Muselo být o Vánocích na stole, jinak by rodina protestovala. Uvařila jsem brambory, nakrájela zeleninu, přidala majonézu a byla jsem ráda, že mám hotovo. Výsledek byl průměrný a porcí bylo tolik, že jsme polovinu stejně vyhodili.

Poměrně nedávno jsem se ale dočetla, jak dělá bramborový salát Dagmar Havlová, a nechala se inspirovat. V jednom rozhovoru popisovala, jak u nich doma probíhají Vánoce. Prý se tam rodina neschází jen kvůli kaprovi a cukroví, ale i kvůli soutěži o nejlepší bramborový salát. Udělají několik verzí, ochutnávají je a nakonec hlasují, jaká varianta je nejlepší.
U nás to spíš vždycky fungovalo tak, že někdo salát připravil, ostatní ho snědli a bylo po debatě. A pak Dagmar Havlová prozradila recept po svém otci, který mě oslovil, a tak jsem si ho zkusila připravit také.
Recept po tatínkovi
Havlová používá tekutinu ze sklenice nakládaných okurek, ostatně jako spousta lidí, jen mě to nikdy nenapadlo. Tu nalije na horké brambory a nechá ji vsáknout. Díky tomu získáte dokonale vláčný salát. Lák má v sobě všechno potřebné. Je okyselený, lehce sladký i má správnou konzistenci.
Nemusíte nic vymýšlet ani experimentovat s dochucováním. K tomu Havlová přidává běžné věci jako nakrájenou cibuli, okurky, vejce a hrášek s mrkví. Jablka v jejím salátu ale nehledejte, ta tam podle ní nepatří.

Sousedka už chodí pravidelně
Poprvé jsem ho zkusila v únoru, zbývaly mi totiž brambory a nechtěla jsem je vyhazovat. Salát podle Havlové jsme snědli k řízku, druhý den byl pořád výborný a třetí den také. Od té doby je to takový náš nedělní zvyk. Když ho neudělám, rodina se diví. Připravuju ho ve velké míse, protože vím, že ho sníme a ještě něco zbude. Díky láku je salát úplně jiný. Brambory tekutinu nasají a jsou krásně měkké.
Salát nestačí, musí být na stole i sladké
Samozřejmě, že salát nestačí. Dagmar Havlová mluvila i o cukroví, které dřív pekla s matkou. Dnes už na to nemá prostor a dostává ho od známých. Nejraději má kuličky s kakaem a višní, křehké vanilkové rohlíčky nebo klasické linecké.
Upřímně řekla, že vlastně miluje všechno sladké. A tento přístup já schvaluji, Vánoce rozhodně nejsou o striktních pravidlech, ale o tom si užít jídlo, které vám dělá radost. Takže minimálně v tomto období si nevyčítejte vše, co do těch úst vložíte.
Na internetu se v průběhu roku objevilo několik receptů, které nyní stojí za pozornost. Třeba prosklené sušenky s barevnými bonbóny vypadají úžasně. A takové špagetové cukroví s džemem baví hlavně děti.
Nebojte se vyzkoušet něco nového
Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu dělat bramborový salát každou neděli, poslala bych ho k čertu. Teď ale stojím u plotny a loupám brambory dobrovolně. Jedna věc je, že tento recept opravdu chutná dobře, druhá věc, kdo řekl, že se bramborový salát má připravovat jenom na Vánoce?
Pokud máte doma svůj zaběhlý postup, nebojte se ho změnit. Vyzkoušejte nejen lák z okurek, ale třeba také přidat jablka, zaměnit majonézu nebo salát vyšperkovat hořčičnými semínky. Úžasné jsou také bylinky, já osobně nedám dopustit na pažitku.
Tradice jsou super, ale někdy zkrátka potřebují obměnit. Havlová využívá tatínkův recept a je na něj pyšná. Za pár let můžete být v té samé roli, jen musíte mít odvahu to zkusit jinak než minulých dvacet Vánoc.
Zdroje: zeny.iprima.cz, dumazahrada.cz, toprecepty.cz
