Nadupaný kvíz o českých pivech: Uhodnete 10/10 nebo vás zradí jeden ležák?
Češi jsou národem, který miluje pivo. Průměrně ho každý z nás vypije desítky litrů ročně. Patříte mezi jeho skutečně znalce, nebo místo informací dáváte raději přednost jeho pití? To, jak na tom jste, si můžete ověřit v našem kvízu.
Historie výroby piva na našem území začala již okolo 8. až 9. století. Tehdy se jednalo o základní kvašený nápoj, který však ještě neobsahoval chmel. Zajímavostí může být, že těmi, kdo pivo vyráběly, byly také ženy. Ty jej stejně jako muži v domácnosti připravovaly pro vlastní potřebu.

První piva byla vařena v Břevnovském klášteře
První oficiální záznam o vaření piva pochází z roku 993. Tehdy se pivo vařilo v Břevnovském klášteře. Od 13. století pivo mohli vařit měšťané ve svých domech. A to díky takzvanému právu vářečného, které města získávala.
Přelomovým pro dnešní chuť piva byl roku 1842. Tehdy se v Plzni začal vařit první světlý spodně kvašený ležák. V následujících letech došlo k založení několika dodnes známých pivovarů – Staropramen, Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj.
Desítky druhů piv vyráběných v ČR i zahraničí
Postupem času se výroba piv natolik rozvinula, že si dnes můžeme kromě klasických ležáků pochutnat i na mnoha dalších druzích. Základem jsou piva, která kvasí při nízkých teplotách okolo 10 °C. Mezi ně patří tmavý a světlý ležák a výčepní či polotmavé pivo. Mezi svrchně kvašená piva, která se vaří i při teplotě přes 20 °C se řadí spíše ovocná a kořeněná piva vyráběná například v Británii či Belgii.

Kolik toho o pivech víte?
Milovníci piva si nejen v Čechách můžou pochutnat na desítkách různých druhů. Jak dobře se vyznáte v těch, které se vyrábějí právě v České republice? Vyzkoušejte náš kvíz a zjistíte, zda jste přeborníkem nebo vám jde lépe pouze jeho konzumace.