Češi to cpou do mikrovlnky denně. Přitom se mění na toxický sajrajt už po 2 minutách
Má ji doma asi každý, ale málokdo ví, že někdy může spíše ublížit. Podle odborníků při ohřevu některých potravin vznikají škodlivé látky, které mohou vážně zatěžovat naše zdraví. Stačí jen dvě minuty a z oblíbeného jídla se může stát toxický koktejl. Překvapí vás, o jaké potravině je řeč.
Ohříváte jídlo v mikrovlnce? Možná byste si měli dát pozor.
Češi a mikrovlnka
V 90. letech se dostala k nám a stala se symbolem moderní kuchyně. Dnes ji má doma většina českých domácností a využíváme ji téměř denně, ať už na ohřátí zbytků z oběda nebo vaření polotovarů. Podle průzkumu spotřebitelů používá mikrovlnku pravidelně více než 70 % českých rodin.
Na první pohled to vypadá jako zázračná kouzelná krabice, do které vložíte jídlo a do 5 minut jíte, bez dlouhého vaření. Bohužel se ale stále častěji se objevují názory, že toto kouzlo má i špatnou stránku. Vědecké studie ukazují, že ohřev v mikrovlnce není tak úplně neškodný.

Problém číslo jedna
Jedním z hlavních problémů je vznik látky zvané akrylamid. Jedná se o chemickou sloučeninu, která vzniká při zahřívání potravin obsahujících škrob nad určitou teplotu. Konkrétně ji nalezneme v například v hranolkách nebo pečivu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ji označil za potenciálně karcinogenní.
Studie publikovaná na odborném portálu uvádí, že mikrovlnný ohřev může vést k mnohem vyšším koncentracím akrylamidu než pečení nebo smažení. Například u bramborových kroket byly při mikrovlnném ohřevu naměřeny hodnoty dvojnásobné než při smažení.
Problémem je zároveň i nerovnoměrné ohřívání. Když dáme ohřát jídlo, vznikají v něm místa, kde je teplota mnohem vyšší než průměr, což podporuje tvorbu akrylamidu.
Problém číslo dva
Další problém je ohřívání jídel bohatých na tuky. V takovém případě dochází k oxidaci lipidů, která tvoří sloučeniny, jako ketony nebo aldehydy a ty mohou poškozovat buňky a podpořit tvorbu zánětů v těle.
Podle výzkumů urychluje ohřev v mikrovlnce oxidaci tuků několikanásobně oproti vaření na sporáku.
Ve zkratce, čím déle a na vyšší teplotu jídlo ohříváme, tím více negativních látek vzniká. Jde především o pokrmy z tučného masa nebo omáčky a polévky obsahující smetanu.
Problém číslo tři
Třetí problém představují obaly, ve kterých jídlo ohříváme. Většina lidí, když si uvaří jídlo do práce doma, musí si ho ohřát nejčastěji v plastové krabičce. Jenže bohužel i plasty, které jsou označeny jako „bezpečné do mikrovlnky“ mohou při zahřátí na vysokou teplotu uvolňovat látky jako BPA nebo dokonce mikročástice plastu. Tyto látky mohou prokazatelně narušovat hormonální systém člověka a zvyšují riziko obezity a rakoviny prsu.
Magazín Time už dříve upozornil, že opakované ohřívání v plastu není nikdy stoprocentně bezpečné, a to i přes označení na výrobku.
Co je ten nebezpečný koktejl?
Možná vás napadnou smažená jídla, nebo nezdravé polotovary. Ve skutečnosti je na to mnohem jednodušší odpověď. A také mnohem zarážející, jelikož se jedná o potravinu, kterou běžně všichni používáme.
Ano, ta potravina je zelenina, konkrétně špenát. Je to běžná součást našich jídelníčků, podávaný jako příloha k různým pokrmům a jednoduše zdravá potravina. Pokud ho jen krátce povaříte, nebo podusíte, je velmi chutný a prospěšný. Pokud se ale rozhodnete ho ohřívat v mikrovlnce, dochází k nebezpečné chemické reakci.

Špenát totiž obsahuje velké množství dusičnanů. Ty sice nejsou pro dospělého člověka nebezpečné, ale při zahřívání se mění na dusitany a ty reagují s ostatními látkami, přičemž vznikají karcinogenní nitrosaminy.
To potvrzuje i dietoložka Harini Bala: „Ohřev špenátu může zvýšit hladinu nitrosaminů, jež jsou spojovány s rizikem rakoviny.“
Pokud si tedy k obědu ohříváte špenát v mikrovlnné troubě, a navíc ještě v plastové misce, máte z toho rovnou toxickou nálož.
Jak se vyhnout riziku?
Pokud se chcete vyhnout případným rizikům, zde je pár tipů:
- Neohřívejte špenát v mikrovlnce. Pokud chcete ohřát zbytky, použijte hrnec na sporáku. Vaření je šetrnější než mikrovlnka.
- Používejte sklo místo plastu. Když si vaříte jídlo do krabiček, investujte do těch skleněných.
- Ohřívejte při nižších teplotách. Dlouhé a silné zahřívání je rizikovější.
- Nenechávejte uvařený špenát při pokojové teplotě. Pokud necháte uvařený špenát stát na stole dlouho, dusitany se uvolňují ještě před ohříváním.
Mikrovlnka není jen černobílý příběh
Každá mince má dvě strany a určitě nechceme mikrovlnnou troubu nijak démonizovat. Existují potraviny, pro které je naopak lepší než například smažení. U některých potravin, jako třeba špenát, je ale problematická. Když si špenát ohřejete jednou za půl roku, nic se nestane, ale pokud byste to praktikovali každý druhý den, mohli byste si způsobit problémy.
Záleží nejen na samotné mikrovlnce, ale zároveň na tom, co a v jakém obalu do ní dáváme.
Závěrem
Mikrovlnka je pro spoustu českých domácností nepostradatelný pomocník, ale používat bychom ji měli s mírou. Zde máte názorný příklad, že i nevinné přihřátí oběda, na pravidelné bázi, může znamenat organismus zatěžující problém.
Špenát ukazuje, že i zdravá přírodní potravina se může po dvou minutách stát toxickou. Mikrovlnka není špatná, jen ji používejte s rozmyslem.