Nejdrsnější kvíz v Česku: Stačí zvládnout 2/10 a už jste chytřejší než půlka Česka
Myslíte si, že znáte všechny plody, které se dají vypěstovat na zahradě? Většina Čechů rozpozná jablko, hrušku nebo rybíz. Ale co když vám představíme méně známé druhy, které se přitom pěstují i v našich podmínkách? Když odpovíte alespoň na dvě otázky správně, budete na tom lépe než většina národa.
Naše tradiční plody zná asi každý, ale ty méně známé už jsou často problém.
Plody známé i neznámé
Když se řekne ovoce ze zahrady, většina lidí si vybaví jablka, švestky nebo rybíz. Jenže na českých zahrádkách můžeme čím dál častěji najít druhy, které ještě pár let zpátky znal málokdo. A přitom jsou to vitaminové bomby.
Například aronie černá (chokeberry) původem z Ameriky se u nás v posledních velmi rozmohla. Její bobule jsou sice dost trpké, ale mají jednu z nejsilnějších koncentrací antioxidantů ze všech druhů ovoce. Pokud se s ní naučíte pracovat, vaše imunita bude mnohem silnější.

Dalším příkladem je zimolez kamčatský známý také jako haskap nebo honeyberry. Modré podlouhlé bobule mají sladkokyselou chuť, která připomíná směs borůvky a ostružiny. Ve východní Asii je velmi oblíbený a dnes ho můžeme pěstovat i u nás.
Historie až do Říma
Některé druhy, které se nám v České republice mohou zdát jako exotické, mají často kořeny až v dávné historii. Skvělým příkladem je mědlo (medlar). Jedná se o strom menšího vzrůstu, který pěstovali už staří Římané. Mědlo se sklízí tvrdé a nezralé, aby po několika týdnech v chladu změkne a získá sladkou karamelovou chuť.
Dnes už ale nejde jen o kus historie, právě naopak. Se změnou klimatu zahrádkáři vyhledávají rostliny, které jsou méně náchylné na plísně a choroby.
Proč zkusit exotiku
Výživoví specialisté potvrzují, že pestrý jídelníček je klíč k lepší imunitě:
„Variabilita v zahradě zvyšuje nejen biodiverzitu, ale i nutriční spektrum, které máme na dosah ruky, a to bez chemických zásahů.“
Ovoce a zelenina, které si můžeme koupit v supermarketu, jsou často přešlechtěné a chemicky ošetřené, přičemž nevydrží dlouhé skladování. Vlastní vypěstované plody mají tak často výrazně jinou chuť a jsou plné vitamínů.

Fantazii se meze nekladou
Naše běžné ovoce jako jablka nebo hrušky jdou většinou do buchet nebo kompotů. To méně obvyklé často láká k experimentům, jako jsou sirupy nebo likéry.
Neobvyklé plody nejsou jen trend, ale větší rozmanitost v zahradách, která tu kdysi byla. Vyzkoušejte si náš kvíz, zda znáte exotické ovoce, které pěstujeme i tady u nás.
Zdroj: homesandgardens.com, bhg.com, living.iprima.cz