Nejhladovější menu v historii Prostřena: Hosté se těšili na 4 chody, místo toho jim kručelo v břiše
Soutěžící Prostřena zažili večer, na jaký dlouho nezapomenou. Hned první den totiž dostali menu, po kterém bychom nejspíš běželi rovnou do restaurace. Nechyběla sice modlitba, zato večeře postrádala to, co je v soutěži o nejlepší jídlo zásadní: jídlo, které nasytí.
TV Prima vypustila v uplynulém týdnu do éteru vánoční speciál soutěže oblíbené televizní soutěže VIP Prostřeno. Zahájila ho modelka, absolventka taneční konzervatoře, Miroslava Pikolová. Mirka je veganka a svou vášeň pro jídlo, které neobsahuje žádné živočišné suroviny, se rozhodla sdílet s ostatními.
V pondělí se servírovala exotika
Její menu tak bylo skutečně striktně rostlinné. Předkrmem byla jednoduchá kombinace hummusu se zeleninovými tyčinkami. Následovala indická mrkvová polévka a čočkové karbanátky. Když se ostatní soutěžící seznamovali s jídelníčkem, tvářili se, jako by četli text v čínštině. Někteří o hummusu nikdy předtím neslyšeli a za Mirkou proto přijeli plni očekávání.

Hostitelka se u stolu rozbrečela
Hostitelka ale přetvořila večer v cosi víc než pouhou večeři. Před jídlem pronesla modlitbu, při které se dokonce rozplakala. Ostatní hosty tím uvedla do rozpaků. Ten večer poprvé. Jeden ze soutěžících, herec Julius Oračko (Most!, Na plech), přiznal, že vůbec netušil, jak reagovat. Chvíli se smál, pak ho ale její chování zasáhlo. „Bylo mi jí hodně líto,“ uvedl.
Jídlo nezaujalo hosty ani diváky
Stejně rozpačité reakce pak přicházely s každým chodem. Nejen soutěžící, i příznivci této soutěže se cítili ochuzeni o gastronomický zážitek. Hummus se zeleninou nebo lehká polévka jim přišly jako chuťovky než jako skutečné jídlo. Nezaujal ani hlavní chod, čočkové karbanátky s batáty by podle diskuzí na sociálních sítích uspokojily málokoho. Pro diváky, kteří si pondělní VIP Prostřeno pustili s představou vydatné vánoční hostiny, to bylo zklamání. Hosté i diváci se navíc pozastavují i nad velikostí porcí. Ty by totiž byly malé i jako předkrm.
Mirčin životní styl budí vášně i emoce
A na sociálních sítích to vře. Podle některých diskutujících veganství na televizní obrazovky nepatří. Jiným zase vadilo Mirčino emotivní chování. Trnem v oku byla také její účast v jiných televizních reality show. A další jí vyčítají i nos, tedy spíš bindi, mezi očima. Mirka přitom do pořadu vstoupila jako autentická hostitelka, která se s ostatními nepotřebovala přetahovat o vítězství.
Nesnažila se zaujmout jídly, která by ona nikdy nepozřela. K hostům byla slušná a milá, a že žije trochu jiným životním stylem než většina z nás, jen dokresluje její osobnost.

Našla nečekané zastání
Velkou oporou byl Mirce nejen během večera, ale po celý týden, zpěvák Jan Bendig. Ukázalo se, že tahle dvojice se totiž zná víc než dobře. V minulosti spolu trávili čas nejen u prostřeného stolu, ale sdíleli i společné lože. Bendig tak od první chvíle stál na straně své bývalé lásky, a i když sám veganem není, dokázal její kulinářské schopnosti ocenit.
Opravdu se musí vegani skrývat?
A to by koneckonců mělo být poselstvím tohoto dílu. Soudržnost lidí, kteří se neváhají podpořit, když to ten druhý nejvíc potřebuje. Protože je tenhle díl jedním z nejdiskutovanějších v historii soutěže, podněcuje k zamyšlení. Z jednoho úhlu pohledu můžeme uvažovat nad tím, že slovo hostina nebo jídlo znamená pro každého něco trochu jiného. Z druhého ale můžeme popřemýšlet, proč veganství vyvolává zbytečně bouřlivé diskuze.
