Ani punčák, ani žemlovka. Tohle je jednoznačně nejodpornější český dezert všech dob
České hospodyňky umí připravit desítky sladkých moučníků. Zatímco některé jsou národem milované, jiné naopak Čechy rozdělují na dva tábory. Kam patříte vy a označili byste tuto sladkou laskominu jako nepovedenou?
Chutě každého z nás jsou jedinečné. Pokud ale máme určit jeden sladký dezert, který je považován za odporný, minimálně podle cizinců by to byla marokánka. Ač se o jejím původu poměrně dost spekuluje, jedno je jasné. Tato sladká placička se stala nedílnou součástí vánočního cukroví ve spoustě českých domácností.
I tak se ale objevují tvrzení, že byla původní receptura vymyšlena v arabském světě. V Česku se však připravují podle vlastní receptury. Ta se částečně inspirovala také v Itálii. A to konkrétně ve Florencii, kde se z ořechů, kandovaného ovoce a čokolády připravují florentýnky.

Ne každému vyhovuje konzistence moučníku
Marokánky se v Česku staly tradiční sladkostí, kterou lze koupit v běžných cukrárnách nebo jako jeden z druhů vánočního cukroví. Zatímco někdo si na ní pochutnává, najde se i mnoho odpůrců. Ten, kdo marokánky ochutná, je často považuje za přeslazené placičky, které jsou navíc velmi hutné a těžké. Mnoha lidem vadí také lepivá a často až gumová konzistence. Kontroverzní surovinou, jež rozděluje lidi na dva tábory, je kandované ovoce.
V hlavní roli často neoblíbené kandované ovoce
Drobné ovocné kousky konzervované pomocí cukru jsou pomalu vařeny v cukrovém sirupu. Díky tomu se prodlužuje jejich trvanlivost. Výrazný vliv má tato receptura i na chuť. Ve směsi kandovaného ovoce nejčastěji najdeme pomeranče, třešně, ananas, papáju či citronovou kůru a zázvor. Zatímco někteří lidé se po tomto ovoci mohou doslova utlouct, jiní se mu vyhýbají obloukem. I proto se marokánky často řadí mezi nepopulární produkt.
Přípravu zvládnou spíše zkušenější hospodyňky
Pokud vás marokánky neodradily a naopak jste na ně dostali chuť, můžete si je připravit doma. Počítejte ale s poněkud náročnější přípravou, která vám zabere několik desítek minut. K upečení budete potřebovat jednu smetanu ke šlehání, 100 gramů cukru, 30 gramů másla, 40 gramů hladké mouky, lžíci medu, 150 gramů oblíbených ořechů, 100 gramů kandovaného ovoce a 100 gramů kandované pomerančové kůry a čokoládu na zdobení.
Nejnáročnější je samotná příprava a následné dekorování čokoládou. V hrnci je nejdříve nutné rozehřát smetanu s cukrem, medem a máslem. Tuto směs nechte provařit do lehkého zhoustnutí. Následně přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne hustá kaše. Do ní přidejte nasekané ořechy, kandované ovoce a kůru. Z této směsi na plech vytvořte malé placičky. Ty pečte v troubě předehřáté přibližně na 180 °C maximálně 15 minut. Z trouby je vyndejte, když budou okraje narůžovělé. Nechte vychladnout a spodní stranu namočte do rozpuštěné čokolády.

Své příznivce si našly také modernější varianty
Někteří lidé nejsou fanoušky marokánek. Pokud mezi ně patříte i vy, vyzkoušejte modernější a možná i chutnější verzi. Snižte množství kandovaného ovoce a místo něj přidejte brusinky nebo pistácie. Uvidíte, že se chuť marokánek naprosto změní. Možná je tak vezmete na milost a začnou chutnat i vám.