Neurolog si klepe na čelo: Na tohle koření našich babiček Češi zapomněli. Přitom pomáhá proti demenci
Bylo součástí každé pořádné československé kuchyně. Tři kuličky do vývaru, čtyři do svíčkové, hrst do nakládaných okurek. Koření známé i jako „piment“ mělo vždy v kuchyni své čestné místo – a také dnes se tak nějak ze zvyku kupuje (například je-li takzvaně v akci). V poslední době se přitom začíná ukazovat, že jeho tradiční přítomnost v kuchyni našich předků nebyla zřejmě jen otázkou chuti.
Věda zkrátka začíná více a více chápat, že některé tradiční suroviny mají většinou i pozoruhodný vliv na zdraví. A toto koření je dalším důkazem.
Koření mnoha jmen z Karibiku do české polévky
Plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica) pocházejí z Jamajky a dalších oblastí Střední Ameriky. Pro své účinky byly ceněny už domorodými Tainy a později se staly vyhledávanou surovinou evropských obchodníků. Své české jméno dostalo koření zčásti díky chuti, která připomíná hřebíček, skořici, pepř i muškátový oříšek zároveň – jako by šlo o jejich „novou“ kombinaci.
Do střední Evropy se toto aromatické koření dostalo relativně pozdě – až v 17. století. Odtud tedy druhý možný důvod jeho českého názvu. Oproti již dříve známým druhům exotických koření bylo zkrátka „nové“. A do třetice – přišlo z Ameriky, tedy z Nového světa. Trojnásobné „novince“ se přitom někdy také říká koření „anglické“ – pro jeho velkou popularitu v Anglii. Nebo – podle země původu – „jamajský pepř“. A nebo prostě „piment“ – podle stromu, na kterém roste.
Do samotné české kuchyně se dostalo nové koření až během 19. století – zpoždění však rázem dohnalo. Díky své univerzálnosti se ihned zabydlelo v polévkách, omáčkách i v konzervárenském průmyslu. Sušených bobulí navíc stačí použít jen malé množství, jejich chuťový (i zdravotní) efekt je přitom rozsáhlý.

Síla ukrytá v eugenolu
Klíčem ke zdravotně prospěšným účinkům je látka zvaná eugenol; tu opět najdeme i v hřebíčku nebo skořici. Vše nasvědčuje tomu, že eugenol má protizánětlivé, antioxidační a dokonce neuroprotektivní účinky. Již i odborné studie neurologů naznačují, že možná dovede napomoci mozku, aby se lépe chránil před degenerativními změnami, které s sebou přináší například Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Výzkumy na zvířatech navíc odhalují schopnost eugenolu zlepšovat kognitivní funkce a snižovat úzkost. A přestože „lidské“ klinické studie zatím chybí, vše nasvědčuje tomu, že intenzivní výzkum v této oblasti má smysl a dává tušit obdivuhodná zjištění.
Vyzkoušejte recept
Než bude vše náležitě vědecky doloženo, můžeme si udělat skvělý čaj s řadou potenciálních benefitů a jedním doloženým výsledkem, který funguje po staletí: proti nachlazení (především v podobě mokrého kašle a rýmy). Z mnoha variant receptů vybíráme tu obzvláště lahodnou: 4 kuličky nového koření a 2 hřebíčky najemno nadrtíme nebo umeleme, přidáme špetku mleté skořice a zalijeme 220 ml vroucí vody. Zakryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme. Popíjíme po doušcích dvakrát denně (nejdéle však týden).
Babiččina kuchyně v moderní vědě
Nové koření v sobě spojuje chuť tradice s potenciálem budoucnosti. Využívalo se i při nadýmání a k podpoře trávení – a dnes navíc víme, že obsahuje ještě další cenné látky: například taniny, flavonoidy nebo kyselinu gallovou. Ty mají rovněž protizánětlivé účinky a posilují obranyschopnost organismu.
A kromě toho obsahuje nové koření řadu éterických olejů, které přispívají k antibakteriálním a antimykotickým účinkům. Takže nejde jen o kulinářský poklad, ale i o jemné přírodní antiseptikum.

Jak ho využít dnes?
Cestou jistě není polykat nové koření po hrstech. Ale rozhodně má smysl vrátit ho zpět do běžného jídelníčku. Stačí několik kuliček při přípravě vývaru, dušeného masa, čočky nebo omáčky. Přirozenou formou tak dodáme tělu mikrodávky eugenolu – bez vedlejších účinků a s maximálním chuťovým ziskem.
A co je také podstatné: nové koření je dostupné, levné a skladné. Stačí ho uchovávat v suchu a temnu – a vydrží roky. Stejně jako znalosti našich babiček, které sice nevěděly, co je eugenol, ale měly úplně jasno v tom, proč se do polévky přidává piment.