Oblíbená dobrota už od dětství: Chutná božsky, ale složení je plné cukru, soli a škodlivin jak z chemické olympiády
Na talíři je máme prakticky každý den a jíme je ke všemu možnému. Milují je malí i velcí, bez rozdílu. Nikdo si ale nepřipouští, jaké zlo do svého těla dobrovolně vkládají. A aby toho nebylo málo, tenhle černý kůň se objevuje nejen celosvětové kuchyni, ale také v každém druhém filmu.
Naše kuchyně je opravdu rozmanitá. Najdeme v ní všemožné chutě a pokrmy, které si ještě každý kuchař upraví podle sebe. My Češi však máme jednu zajímavou vlastnost, kterou je k pokrmům ještě něco přidávat, přestože jsou chuťově dobré. Chceme tím předejít tomu, aby byly suché, málo dochucené nebo nudné. A zároveň přidáním těchto dvou věcí jsou podle některých pokrmy zkrátka ještě chutnější. Určitě je jíte taky. Věděli jste ale, že to může být nebezpečné?
Tohle miluje naprostá většina Čechů
V jídelníčku většiny z nás se nenacházejí jenom zdravé a vyvážené pokrmy, ale také ty smažené. Kdo by neměl rád smažený sýr s hranolky, kuřecí stripsy nebo rybí prsty. Právě k těmto pokrmům přidáváme něco navíc úplně nejraději.
Přidáním kečupu nebo tatarky má jídlo najednou ten správný šmrnc, je více svěží a hlavně chutnější. Co si budeme nalhávat, kečup a tatarku milujeme prakticky všichni. Ať už si je dáme ke zmíněným pokrmům nebo do párku v rohlíku či hamburgeru, cpeme do našich těl látky, které nám rozhodně neprospívají.

Tohle byste nečekali
I když se to na první pohled nemusí zdát, v těchto omáčkách se skrývá mnoho cukru, ale i soli nebo konzervantů. Ptáte se proč? Je to prosté. Vyrábí se tak, aby chutnaly skvěle, ale zároveň měly dlouhou trvanlivost a v lednici nějakou dobu vydržely. Je to sice praktické, ale za to poměrně nezdravé. Například pro kečup je sladká chuť typická, ale aby jí bylo dosaženo, je potřeba do ní přidat spoustu cukru. Podle dostupných zdrojů cukr v některých produktech tvoří až jednu pětinu z celkového obsahu.
Látky, které páchají více škody než užitku
Tohle by málokoho napadlo, ale cukr je obsažen i v tatarce. Používá se v ní za účelem zvýraznění chuti. Pokud budete konzumovat tyto dvě omáčky často, dostanete do svého těla poměrně velké množství cukru, o kterém pravděpodobně nemáte ani páru. A jak už můžeme z různých průzkumů vědět, konzumace nadměrného množství cukru je spojována s obezitou, cukrovkou 2. typu a srdečními problémy. To ale bohužel není všechno.
Kromě cukru se v omáčkách tohoto typu skrývá značné množství soli. Podle dostupných výzkumů jí jako Češi konzumujeme až 3x více, než by bylo zdravé. Podobně jako u cukru může nadměrná konzumace soli vést ke zdravotním problémům, jako je infarkt, selhání srdce nebo náhlá cévní mozková příhoda. Nejvíc soli přitom přijímáme právě z hotových pokrmů, kam se řadí i zmíněné omáčky.
Jsou důležité ve výrobcích, ale v našem těle ne
Aby omáčky nějakou dobu vydržely a nezkazily se po dvou dnech, přidávají do nich výrobci různé stabilizátory, zahušťovadla a dokonce také kyseliny. Ty brání množení bakterií v produktu, šíření plísní a prodlužují trvanlivost. Zní to sice velmi logicky, ale ve skutečnosti se jedná o látky, které naše tělo vůbec nepotřebuje. Dostáváme je tedy do svého těla zbytečně a jsou tam takzvaně navíc. Našemu tělu vůbec nepřispívají a naopak nám mohou škodit, pokud je budeme konzumovat pravidelně a ve velkém množství.

Jde to i jinak
Pokud stejně jako my milujete kečup i tatarku a nedokážete si bez nich některá jídla představit, nezoufejte. I přes to, že se nejedná o zdravé potraviny, je z jídelníčku vyřazovat nemusíte. Stačí, když budete sledovat množství, které zkonzumujete, případně ho snížíte. Pokud jej nebudete konzumovat každý den ke každému jídlu, ale jen občas, je to úplně v pořádku.
Jak se říká, „všeho s mírou”, a jinak tomu není ani v tomto případě. Základem všeho je vyvážená strava. Pokud byste se průmyslově zpracovaným produktům a potravinám chtěli vyhnout, můžete si kečup i tatarku vyrobit doma. Domácí verze sice nevydrží měsíce, ale zato přesně znáte její složení.