Napětí v Česku roste: Oblíbené letní ovoce se v tichosti změnilo na jed. Tohle vám hne žlučí
Léto je období, kdy bychom měli každodenně konzumovat čerstvé a šťavnaté ovoce plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Ale jak se zdá, bude to brzy možné jen na vlastních zahrádkách.
To, co je totiž na trhu, zdaleka neodpovídá zdravé výživě a našemu organismu spíš škodí, než prospívá. Spousta ovoce, které se objevuje na pultech prodejen, je doslova chemickou pastí. Některé je plné jedů, jiné vosků či látek, které se do plodů mohou dostat při přepravě. Nebo v nich vzniknou nesprávným skladováním.
Všaďte na tuzemské plody
Zatímco některé plody u nás dozrávají přirozeně a jsou naším sezonním ovocem, jiné se k nám dostávají až z opačného konce světa. A přečkat celou tu dobu, než se dostanou ke spotřebiteli, trvá dost dlouho. Proto je nezbytné, aby takové ovoce bylo chemicky ošetřeno. A nejen to. Ovoce se často češe nezralé, aby se k nám nedostalo ve formě přezrálé kaše. Takže postupně dozrává cestou, ale je to jiné, než když může dozrát na stromě nebo keři. To je prostě úděl dovážených plodů.
A právě dovážené druhy ovoce mohou představovat skryté riziko pro zdraví, zejména když je konzumujeme pravidelně, a ještě bez důkladného očištění. Jak si tedy vybírat ovoce, abychom do těla dostali živiny a nikoliv toxiny. V Evropské unii je množství pesticidů sledováno, ale na náš trh se dostává spousta ovoce z dalších zemí, i ze třetích. A tam není možné zaručit nic. Hodně vzorků, které byly v ČR na pesticidy testovány, vykazovaly jejich rezidua.

Co jsou tyhle látky a jak škodí organismu?
Jedná se o chemické, případně biologické látky (u BIO ovoce), které se používají k hubení plevelů, škůdců, plísní i jiných nežádoucích organismů v zemědělství. Cílem je chránit rostliny a zajistit vyšší výnosy, ale účinky pesticidů mohou velmi negativně ovlivňovat jak životní prostředí, tak i lidské zdraví. Mají nežádoucí vliv na nervový i hormonální systém, studie prokazují i souvislost s rakovinou. U těhotných žen dokonce hrozí riziko potratů nebo srdečních vad plodu.
Co všechno k pesticidům patří: herbicidy (proti plevelům), insekticidy (proti hmyzu), fungicidy (proti plísním), rodenticidy (proti hlodavcům), akaricidy, nematocidy, algicidy (proti roztočům, červům, řasám). Mnohé pesticidy jsou toxické a tedy vnímány jako jedy.
Jak se jim ubránit?
Úplně už to asi v naší rozvinuté společnosti nejde. Ale můžeme je alespoň významně omezit. Ovoce, ale i zeleninu bychom měli nakupovat od místních farmářů, a nikoliv v supermarketech. A když už tam, tak se zaměřit na BIO produkty. Ovoce bychom měli před konzumací pořádně omýt, nejspíš nepostačí opláchnout jen tak pod kohoutkem. Někdo doporučuje vodu s jedlou sodou. Tam, kde to jde, se pro jistotu zbavte slupky. U některých druhů, zejména u jádrovin, bývá totiž navoskovaná – a k tomuto problému se postupně ještě dostaneme. Sezonní ovoce bývá méně chemicky ošetřeno.
Jablka a hrušky z dovozu
Taky máte radost, když se na vás v obchodě culí z regálu nablýskaná jablka a hrušky? Ne, rozhodně si nemyslete, že jsou vyleštěná. Jsou na povrchu navoskovaná. Důvodů k tomu je víc. Jednak mají být jablka chráněna, než se dostanou ke spotřebiteli, a za druhé je to skvělý prodejní tah, nemyslíte? Která jablka svým dětem koupíte? Ta scvrklá tuzemská, anebo ta nablýskaná z dovozu? Vy i vaši potomci jíte něco, u čeho neznáte složení.
V poslední době je podezření, že vosky obsahují karcinogenní látky. A i kdyby ne, tak si představte, jak takový vosk funguje. Voskový krunýř jablko na povrchu uzavře a jablko jednak ztrácí chuť a šťavnatost a za druhé si vesele uvnitř hnije a podléhá plísni. Ještě jste se s takovým problémem nesetkali? Pak jste měli velké štěstí. Nejhorší je, že v době, kdy jablko jíte, spory plísní už úřadují, ale vy plíseň ještě nevidíte. A tak to sníte.
A protože vosk není potravina, ale pomocná látka, nemusí být její složení uváděno. Dostupné zdroje uvádí, že některé vosky se místo přírodních látek (arnaubský vosk, dřevní pryskyřice, včelí vosk) vyrábějí z ropy, tedy ze stejné látky jako třeba olej do motoru auta. A to je rozhodně látka pro lidský organismus toxická. Máte-li tedy podezření, že jsou jablka voskovaná, raději jim oloupejte slupku.