Pohádka o zlaté rybce se stává skutečností. Obchodní centrum letos rozdává vánoční kapry zdarma
Inflace a rostoucí ceny potravin letos mnoha domácnostem diktují skromnější podobu Vánoc, ale obchodníci přicházejí s tahem, který zní skoro jako z říše pohádek. Zatímco obvykle za štědrovečerní večeři necháme stovky korun, letos si můžete kapra na sváteční tabuli odnést domů zcela bez placení.
Obchodní centra se přetahují o každého zákazníka, a tak hledají způsoby, jak nás motivovat k návštěvě. Asi největší lákadlo vytáhlo obchodní centrum Korso v Karviné. Tamní management se rozhodl, že všem, kteří zde utratí do 22. 12. 2025 minimálně 1 400 korun, věnují poukázku na dvoukilového kapra. Výhodou je, že nakupující mohou sčítat více účtenek z jednoho dne. Akce neplatí pro nákupy v hypermarketu Albert, Don Pealu, Gecu nebo Tourist centru.

Vánoční hon na kapra zdarma začíná
Zatímco radost z ušetřených peněz je pochopitelná, to, co následuje po převzetí ryby, už tak veselé být nemusí. Proto některá města investují do kampaně, která se snaží změnit tuto zažitou a bohužel i krutou zvyklost. Představa kapra plavajícího ve vaně je totiž sice romantizovaná v dětských knížkách, ale pro zvíře trýznivá.
Chlorovaná voda totiž rybám leptá žábry a kůži, a dobře jim nedělá ani teplotní šok. Kapr, který musí absolvovat stres při výlovu, pobyt v sádkách a převozu, v domácí vaně žádnou idylku neprožívá, naopak pomalu umírá vyčerpáním. A pokud vás napadne kapra vypustit zpět do řeky, abyste ho zachránili, neuděláte o nic lépe.
Ryba manipulací většinou ztrácí ochranný sliz a vyčerpá své energetické zásoby, v ledové řece pak prakticky nemá šanci přežít a hyne během několika hodin či dnů. Nejvhodnějším řešením je, nechat si rybu odborně usmrtit přímo u stánku. Ušetříte tím rybě stres a sobě zkažené Vánoce pohledem na trpícího tvora i následný nepořádek v kuchyni.
Cesta kapra na český stůl nebyla jednoduchá
Pokud považujete kapra za starodávnou tradici, pak byste měli vědět, že tak stará zase není. Smažený kapr s bramborovým salátem se stal dominantou Štědrého večera až v průběhu 20. století, ještě více pak až v éře socialismu díky dostupnosti z velkochovů.
Ve středověku a raném novověku se ryby jedly spíše v bohatších rodinách nebo v rybníkářských oblastech, a úprava byla zcela jiná, dominovaly omáčky na černo s povidly a perníkem nebo na modro s kořenovou zeleninou. Prostý lid se musel spíše spokojit s houbovým kubou, pučálkou z naklíčeného hrachu nebo kaší ze sušeného ovoce.

Jak na rybí polévku, kterou si všichni přidají
Ať už jste kapra dostali k nákupu zdarma, nebo jste si pro něj došli k rybáři, a nevíte, co s hlavou a s vnitřnostmi, byla by škoda je nevyužít na poctivou rybí polévku. Tajemství té nejlepší tkví v poctivém vývaru a správně usmažené zelenině.
Recept na rybí polévku podle pana Cukety
Budete potřebovat:
1 kapří hlavu
500 g odřezků z kapra
75 g mlíčí nebo jiker
200 g mrkve
200 g kořenové petržele
200 g celeru
1 cibule
2 starší rohlíky
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
sůl, muškátový květ nebo oříšek
Kapří hlavu zbavte očí a žaber, jinak by byl vývar hořký. Vše zalijte asi litrem a půl vody, přidejte divoké koření a polovinu kořenové zeleniny. Vývar stačí táhnout půl hodiny, rybí maso je jemné a delší var by byl na škodu.
Ve druhém hrnci na másle orestujte dozlatova na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel, přidejte cibulku a následně zaprašte hladkou moukou. Tato jíška se zeleninou musí mít krásnou zlatavou barvu. Poté ji zalijte scezeným vývarem, provařte dvacet minut a vložte obrané maso z hlavy. Přidat můžete zvlášť uvařené jikry nebo mlíčí a špetku muškátového květu. Podávejte s krutony z rohlíku opečenými na másle. Dobrou chuť!
