Vyhodil jsem gril a pořídil něco mnohem lepšího. Sousedé teď civí přes plot a slintají jako Pavlovovy psi
Kdo říká, že letní zahradní večírky musí vonět jen po připálených klobásách a marinádách z akčního letáku? Když jsem loni po desáté za sezónu otáčel stejné steaky na svém kdysi milovaném grilu, pocítil jsem takovou únavu, že jsem se rozhodl pro změnu, která od základů změnila naše sousedské vztahy.
Od té doby se každý pátek naše zahrada mění místo pro rodinný večírek plný skvělého jídla a filmových projekcí, které dokáží přivábit i nejzarytější domácí povalovače z okolí tří ulic.

Dovolená změnila můj pohled na zahradní vaření
Gril mi roky sloužil jako věrný pomocník při letních sešlostech. Ještě loni jsem se chlubil novou vychytávkou, a to speciální grilovací deskou, na které jsem dokázal připravit i menší kousky, které by normálně propadly roštem. Pak jsem ale na dovolené v Itálii ochutnal pizzu z místní restaurace, která chutnala naprosto famózně. A zjistil jsem, že ji připravili ve venkovní pizza peci, kterou si můžu pořídit i k sobě na zahradu.
Místo investice do nových grilovacích kleští, kartáčů a pánví jsem se rozhodl investovat do venkovní pece na pizzu. Když jsem to řekl manželce, nebyla z té investice sice nejdřív nadšená, ale po prvním použití změnila názor. Křupavé okraje a vláčné těsto, které si v klasické troubě připravit nezvládnete, si zkrátka zamilovala.
Soused jen nechápavě vrtí hlavou
V peci nemusíte připravovat pouze pizzu, stejně tak v ní můžete grilovat. Jídlo se ve srovnání s běžným grilem nemá tendenci vysušovat, jelikož je obklopené ze všech stran horkým vzduchem. Připravit si v pizza peci můžete třeba křupavý domácí chléb, ogrilovat zeleninu nebo maso a mořské plody.

Na trhu najdete mnoho typů pecí, od přenosných až po vestavěné. Já jsem se nakonec rozhodl pro přenosnou pec italské značky, u které jsem předpokládal, že bude nejkvalitnější. Pokud váháte mezi přenosnou nebo vestavěnou pecí, zamyslete se nad tím, jak ji máte v plánu využívat. Vestavěná pec vyžaduje pevné základy a nelze ji přesouvat, plus její montáž může být poměrně náročná. Zato přenosnou můžete mít jednou na terase, podruhé třeba na zahradě u bazénu.
Dokonalá kombinace pizzy a filmového večera
Když už máte pec rozpálenou a vytahujete z ní jednu pizzu za druhou, proč tak krásného večera nevyužít naplno a nepromítnout si u toho i nějaký film? Přesně to jsme začali praktikovat doma. Projektor, plátno napnuté mezi stromy a pizza v ruce, tak vypadají naše současné večery, když je hezké počasí. Pro opravdové požitkáře doporučuji film „Zloději kol“ od Vittoria de Sicy. K vidění je tematická scéna, kde otec se synem v poválečném období navštíví restauraci v Itálii a chtějí si dát pizzu. Paradoxně se ocitnou v podniku typu trattoria, kde pizzu nemají, a tak si objednají těstoviny.
Dalším filmem, který se výborně hodí k pizza večeru, je Woody Allenův „Manhattan“. V tomto černobílém snímku opět nechybí oblíbená italská pochutina. Navíc se jedná o velmi dobře hodnocený film, který patří od konce sedmdesátých let, kdy vyšel, k těm vůbec nejoblíbenějším.
Recept na domácí pizzu
Když už jsem vás nalákal na pořízení pece, nemohu vás nechat bez receptu na těsto, který se mi osvědčil. Základem úspěchu je málo droždí a pomalá fermentace. Na přípravu těsta budete potřebovat 400 g hladké pšeničné mouky, 200 g chlebové pšeničné mouky, 410-430 ml vody (množství upravte podle typu mouky), 11 g soli, špetku cukru a 5 g čerstvého nebo 2-3 g sušeného droždí.
Nejprve rozpusťte droždí v troše vlažné vody s cukrem. Smíchejte obě mouky v míse, přilijte většinu vody a promíchejte. Nechte 30 minut odpočinout. Pak přidejte rozpuštěné droždí a sůl, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté těsto rozdělte na 4 stejné díly, vytvarujte bochánky, lehce je potřete olejem a uložte do lednice. Ideálně nechte odpočívat přes noc.
Poté už jen na pizzu přidejte, co máte rádi, vložte do pece a ozdobte bazalkou. Dobrou chuť!
Zdroje: life.forbes.cz, sdeleni.idnes.cz, csfd.cz