Babička ho pekla před výplatou. Dezert z chudých časů dnes chutná lépe než luxusní cukroví
Občas se mi stane, že mě přepadne chuť na sladké. A jako na potvoru nemám doma žádnou pohotovostní sušenku pro tyhle případy. Když za nedostatkem surovin doma stojí jenom absence času pro nákup, je to ta lepší varianta. Bývaly doby, kdy prázdné spíže byly naprostou normou. Jenže hlad i chutě byly pořád a šikovné hospodyně si i v těžkých dobách dokázaly poradit. Moje babička jeden takový recept znala a já ho dodnes peču, i když důvody pro to mám jiné než ona.
Poválečné doby a doby hospodářských krizí mívají jedno společné. Často šponují ceny základních surovin na maximum, zatímco hodnota našich peněz značně klesá. To, co jsme zvyklí nakupovat dnes, bychom si v době Velké hospodářské krize rozhodně dovolit nemohli. Jenže i před sto lety žili lidé stejní jako my. Děti toužily po něčem sladkém na svačinu, dospělí ke kávě. Právě tehdy začaly vznikat recepty, které si vystačily s málem. V mnoha podobách se rozšířily po celém světě. U nás se dědí recept, ke kterému kdysi v nějakém časopise přišla naše babička. Nepotřebuje žádné vejce, máslo ani mléko. Ideální nejen v časech, kdy se ceny másla drží na vrcholu. Ocení ho i lidé s intolerancí laktózy.
V době krize se zrodil báječný recept
Tenhle moučník je v angličtině známý pod názvem Depression Cake. Název je odvozen od anglického pojmenování Velké hospodářské krize, tedy The Great Depression. U nás doma mu říkáme prostě „chudá buchta“. Chudá je ale jenom na ingredience. Říkáte si, že bez másla a vajec to nemůže fungovat? Obvykle ne. Máslo v moučnících udržuje křehkost. Obaluje mouku a zpomaluje tvorbu lepku. Vejce pomáhají těstu kynout a jejich použití zaručuje, že moučník bude po upečení držet pohromadě. V dobách, kdy byly máslo i vejce vzácností, jejich funkci nahradil olej. A ten už z receptů známe i dnes.

Kakao provoní celý byt
Co naopak využijete, je kakao. Nejenže dodá moučníku sytě hnědou barvou, ale ještě provoní kuchyni čokoládou. Kdykoli jsem ho dala někomu ochutnat, myslel si, že jí brownies. Ve srovnání s ním je přitom daleko levnější, vláčnější a jednodušší. Stačí jen smíchat pár ingrediencí a rychlá buchta je na světě. Základ tvoří mouka, cukr, kakao, olej, ocet a voda. Přesně tohle jsou suroviny, které máme doma vždycky. Najdete-li doma trochu vanilky, jenom dobře. Použít můžete i vanilkový cukr, není to ale povinnost, obejdete se i bez něj. Kdo by neměl kakaa dost, může ještě moučník doladit polevou.
Zázrak z pár surovin
Na Depression Cake bude potřebovat:
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek krystalového cukru (dávám méně)
- špetku soli
- lžičku jedlé sody
- 1/3 hrnku holandského kakaa
- 1/3 hrnku oleje
- 1 polévková lžíce octa (na prokypření těsta, při pečení se odpaří)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo obsah vanilkového lusku, případně vanilkový cukr)
- 1 hrnek vody
Moučník je skvělý jen takhle, kdybyste ho ale chtěli vylepšit polevou, připravte si ještě:
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- 1/4 hrnku holandského kakaa
- 3 lžíce vody
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo další vanilkový cukr)

Do hodiny máte hotovo
Postup je úplně jednoduchý a zvládnou ho i děti. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na moučník. Míchejte tak dlouho, aby se rozpustily všechny hrudky, kakau to někdy déle trvá. Hotové těsto vylijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený menší plech o rozměrech cca 20 x 20 cm. Pečte přibližně půl hodiny. Pro ověření, že je koláč hotový, použijte známý trik se špejlí. Když do těsta píchnete špejlí a vyndáte ji suchou, máte hotovo. Vychladlý koláč můžete polít polevou. Smíchejte moučkový cukr s kakaem a vanilkou a po lžících přidávejte vodu, dokud nevznikne hladká, hustší poleva.
Experimentujte!
Velkou výhodou tohoto receptu je, že ho můžete různě vylepšovat. Do těsta můžete vmíchat na kousky nakrájené hrušky nebo jej dochutit špetkou perníkového koření a hrstí rozinek či oříšků. Také se dá podélně rozříznout a naplnit oblíbeným krémem nebo meruňkovou marmeládou. Upéct se dá i jako muffiny. Jednou jsem z něj dokonce upekla dort. Stačilo ho vylít do kulaté formy, dozdobit polevou a poklást kousky ovoce. Nikdo nepoznal, že jde o slavný chudý koláč. Až maminka trochu zavětřila drobnou lest, koláč svého dětství poznala a přiznala, že taková úprava by ji fakt nenapadla. Mně teda ano, a teď to dávám jako tip i pro vás.
Moučník plný vzpomínek
Chudý koláč nepeču, protože bychom doma měli nouzi o jídlo. Mám ho ale ráda z ryze nostalgických důvodů. Připomíná mi moje dětství a návštěvy u babičky. Uchyluju se k němu také tehdy, když máme na chuť na něco sladkého a doma není z čeho péct. Je ultrarychlý, dá se zvládnout i večer po práci. Nevyžaduje skoro žádné zkušenosti s pečením, takže tenhle úkol mile ráda přenechávám dětem. Mají pak pocit skvěle odvedené práce, pochutnají si a já vím, že nekonzumují žádné zpracované potraviny v podobě komerčních sladkostí.
