Vypadá neškodně, ale je to jedovatá past: Po ohřátí se z tohoto jídla stává chemický horor
Mikrovlnka je běžnou součástí většiny českých domácností a většinou nám usnadňuje život. Ale existují potraviny, které se při ohřevu tímto způsobem mění z nevinného jídla na potenciální riziko. Češi je tam hází denně – a netuší, že z nich mohou vznikat toxické sloučeniny nebo látky zatěžující organismus.
Mezi rizikové potraviny patří například žampiony, hlíva nebo lišky. Tyto houby obsahují termolabilní bílkoviny – tedy takové, které se teplem rozkládají. Při opakovaném nebo nerovnoměrném ohřevu mohou vznikat látky, které dráždí žaludek, játra nebo ledviny. Pokud navíc jídlo nebylo uchováno správně (například zůstalo několik hodin na lince), riziko výrazně roste. Houbová omáčka, těstoviny s houbami nebo rizoto – to všechno jsou oblíbená jídla, která si lidé často ohřejí i druhý den.

Umí pomoci, ale i uškodit
Mikrovlnná trouba není žádný strašák, ve skutečnosti je to užitečný pomocník, který nám šetří čas i energii. Jenže stejně jako s nožem nebo sporákem – záleží na tom, jak ji používáme. Pokud ohříváme jídlo dlouho a na plný výkon, necháváme ho nepřikryté nebo rovnou zapomeneme, že už bylo ohřívané včera, můžeme si zadělat na problém. Mikrovlnka totiž nezahřívá jídlo rovnoměrně a některé části mohou zůstat chladné – právě tam se pak snadno množí bakterie.
U některých potravin, například hub, brambor nebo rýže, to může vést i k vážnějším zažívacím potížím. Nejde o to se bát – ale používat hlavu. Pokud víte, co děláte, je mikrovlnka v pořádku. Ale když si nejste jistí, raději sáhněte po pánvi nebo troubě.
Další potraviny, které do mikrovlnky nepatří
Rýže – na první pohled neškodná, ale často podceňovaná. Uvařená rýže může být líhní plísní a bakterií, které nejsou pouhým okem viditelné. Některé bakterie, například Bacillus cereus, jsou natolik odolné, že přežijí i vyšší teploty. Pokud je rýže nesprávně uskladněná a následně ohřívaná v mikrovlnce, může způsobit otravu jídlem nebo nepříjemné zažívací potíže. Ujistěte se proto, že byla uložena v lednici maximálně 24 hodin a ohřívejte ji důkladně – ideálně na pánvi.
Těstoviny – stejně jako rýže i další přílohy, například těstoviny, mohou být rizikové, pokud zůstávají příliš dlouho při pokojové teplotě. Bakterie se v nich množí obzvlášť rychle, zejména pokud byly kombinovány s mléčnými produkty – jako jsou smetanové omáčky nebo sýry. V takových případech je lepší ohřívat jídlo pozvolna na sporáku a vždy se ujistit, že je prohřáté rovnoměrně.
Brambory – uvařené brambory by měly být co nejdříve uloženy do lednice. Pokud zůstanou při pokojové teplotě a později je ohřejete v mikrovlnce, riskujete zdravotní potíže. Může se v nich rozmnožit bakterie Clostridium botulinum, která produkuje botulotoxin – jeden z nejnebezpečnějších přírodních jedů. Mikrovlnka navíc není schopná tyto toxiny zničit. Bezpečnější je ohřát brambory klasicky na pánvi nebo v troubě.
Uzeniny – klobásky, párky, slanina či jiné uzeniny mohou být při mikrovlnném ohřevu rizikové. Dochází při něm ke vzniku látek zvaných COP (produkty oxidace cholesterolu), které jsou spojovány s vyšším rizikem srdečních chorob. Pokud je chcete ohřát, raději použijte sporák nebo gril.

Vejce – celá vejce, zvláště ve skořápce, do mikrovlnky rozhodně nepatří. Pára nemá kudy unikat a při narušení skořápky může dojít k explozi. Riziko nehrozí jen spotřebiči, ale i vám – horké vejce může způsobit popáleniny. Zmrazené ovoce – rychlé rozmrazování v mikrovlnce není vhodné. Dochází při něm k narušení buněčné struktury a tepelné šoky mohou vést k uvolnění karcinogenních látek. Lepší je nechat ovoce rozmrazit pozvolna při pokojové teplotě nebo v lednici.
Mikrovlnka není viník, ale nástroj
Pamatujte, že zdravé stravování není jen o výběru surovin, ale i o tom, jak s nimi zacházíme. Ohřívání zbytků je běžnou součástí života, a když dodržíme pár jednoduchých zásad, nemusíme mít z mikrovlnky strach. A jako bonus: zkuste občas místo rychlého ohřevu zvolit pomalejší, šetrnější cestu – nejenže si víc pochutnáte, ale dáte tím tělu i trávení šanci být v pohodě.