Češi milují jednu pomazánku tak moc, že by ji mazali i na dort. Podle odborníků je ale horší než 10 dní prošlý gothaj
Češi jsou milovníci tradičních českých pokrmů. Nejinak je tomu i s touto pomazánkou. Ta je sice kalorickou bombou, která může ohrozit zdraví srdce, Češi se jí ale nechtějí vzdát. A to je přitom podle odborníků lepší i starý gothajský salám.
Gothajský salám je tradičním českým salámem pro každého, kdo má rád maso a podobné pochutiny. Přestože jeho složení není úplně ideální a zdravé, gothaj si našel mnoho příznivců. V Čechách jej lidé konzumují již od doby druhé světové války. Nejčastěji je tento měkký salám vyroben z mletého masa. Běžně ale obsahuje také vepřové kůže, tuk, různé koření, konzervanty, stabilizátory a dusitanovou sůl.
Gothaj se připravuje na desítky způsobů
Oblíbený salám se především v minulosti připravoval například jako řízek. V trojobalu se osmažil a podával se s bramborami či chlebem. Běžnou součástí je u vlašských salátů, objevuje se i v chlebíčkách a různých pomazánkách.
Zatímco Češi ho milují, výživoví poradci nad jeho složením jen bezradně kroutí hlavou. V ideálním světě by jej každému konzumentovi zakázali. Realita je ale taková, že jej doporučují alespoň omezit nebo si místo něj dopřát kvalitnější salámy. Gothaj je však v Česku natolik populární, že se jej mnoho jeho konzumentů jen tak nevzdá. Nezapomínejme, že byl oblíbený už za socialismu. Tehdy patřil mezi dělnickou uzeninu, kterou si dělníci s radostí dopřávali ke svačině.
Podle odborníků jsou i horší potraviny než gothaj
Gothajský salám se rozhodně nemůže řadit mezi výživné jídlo plné živin a vitamínů. Odborníci však nyní přišli s dalším ještě nezdravějším pokrmem. I přes jeho nízkou výživovou hodnotu jej ale milují lidé napříč generacemi.
Národ, který miluje zabijačky, se této pomazánky jen tak nevzdá
Lahůdkou bez špetky výživných hodnot je škvarková pomazánka. Ta se běžnou pomazánkou našich domácností stala v době, kdy bylo populární pořádání domácích zabijaček. V té době se začala běžně připravovat nejen u nás, ale i na Slovensku. Protože škvarků bylo vždy dostatek, aby se nemusely vyhazovat, začaly se z nich připravovat různé pokrmy. Tak vznikaly tradiční i chuťově více výrazné pomazánky.
Pokud jste milovníkem škvarků, vsadit můžete na různé variace pomazánky. Ten, kdo má rád pikantní chutě, si pochutná na pomazánce ochucené uzenou paprikou nebo feferonkami. Variantou je i přidání nastrouhaného jablka pro svěžest nebo karamelizované cibulky pro zjemnění. Zjemnit pomazánku dokáže i vařené vejce, tvaroh či zakysaná smetana. Nejlepší je škvarkovou pomazánku podávat namazanou na čerstvém chlebu nebo bagetě.

Přestože se škvarková pomazánka může pyšnit dokonalou chutí, v tomto případě rozhodně platí, že co je dobré, nemusí být zároveň zdravé. Odborníci tento druh pomazánky považují za velmi nezdravý. A to hned z několika důvodů.
Její výživové hodnoty jsou alarmující
O něco lépe si vede domácí škvarková pomazánka, pokud ji ale koupíte v obchodě, rozhodně se připravte na velké množství přidané soli, stabilizátory i dochucovadla. I když si k pomazánce dáte dostatek zeleniny, pořád se jedná o kalorickou bombu. Jedna porce může mít i okolo 500 kcal. Stejně tak škvarky obsahují velké množství nasycených tuků. Jejich častá konzumace může vést ke zvýšení hladiny cholesterolu a také k problémům se srdcem.

Zabijačky a vepřové produkty neodmyslitelně patří do české kuchyně. Vzpomeňme například na film Dědictví. V této komedii se sice neobjevuje přímo zabijačka, stejně jako ve filmu Postřižiny zde ale narazíme na plno podobných pochutin. Dopřát si jednou za čas škvarkovou pomazánku rozhodně neuškodí. Nezapomínejte ale i na pestrou stravu, která podpoří zdraví vašeho organismu.
Zdroje: Ferpotravina.cz, Novinky.cz, iReceptar.cz