Před 30 lety to bylo na každém vánočním stole. Dnes by tohle pohoštění připravil už jen odvážlivec
Kdysi symbol svátečního stolu, dnes spíš strašák výživových expertů. Jídlo, které před třiceti lety leželo na každém vánočním stole, postupně zmizelo. Není to jen kvůli jiným chutím, ale hlavně proto, že to byla výživová katastrofa. To, co bylo dřív považováno za běžnou součást štědrovečerního stolu, by se na něm dnes objevilo jen sotva.
Ne všechno, co vařily naše babičky, by dnes uspělo.
Jak se měnil vánoční stůl
Když se podíváme na to, co servírovaly na Štědrý den naše babičky, uvidíme, že stoly byly sice chudší, ale za to tučnější. Jelikož to byly svátky, nešetřilo se tukem a cukrem. Tradiční sváteční stůl po celé Evropě vypadal podobně. Našli jsme na něm sladkosti, cukroví, ale také spoustu hutných polévek a tučného masa. V České republice to byly často pokrmy z luštěnin nebo sušeného ovoce. Dnes už tyto recepty zná málokdo, i když dřív byly naprosto běžné.

Ještě během 90. let bylo běžné používat v kuchyni živočišné tuky na smažení, pečení i dochucování. Přestože to byla tradice, výživoví experti by vám je rozhodně nedoporučili. Věda ukazuje, že vysoký příjem nasycených tuků, které jsou právě v těch živočišných, zvyšuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. S tím jsou samozřejmě spojeny problémy se srdcem a cévami.
Výživové trendy a co říká moderní medicína
Na začátku tisíciletí se začalo více mluvit o tom, jak to, co jíme ovlivňuje naše zdraví. V 90. letech se začalo mnohem více hovořit o tom, jak strava ovlivňuje celkové zdraví. Lékaři doporučují omezit živočišné tuky nejen kvůli kaloriím, ale především kvůli špatnému dopadu na srdce. Nasycené tuky bychom měli udržovat pod hranicí 5 % z denního příjmu.
Doktorka Elizabeth Johnson uvádí:
„Vysoká hladina LDL cholesterolu je jedním z klíčových rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Omezování nasycených tuků je důležité zvlášť u sezónních jídel, kde mají lidé tendenci dopřávat si mnohem víc než během roku.“
V některých detailech se odborníci liší, ale princip je stejný: snažit se živočišné tuky nahradit zdravějšími alternativami. Především o svátcích je častější, že si lidé dopřejí více než normálně.
Vánoce, které vypadají úplně jinak
Kdybyste dnes někomu řekli, že vánoční pohoštění připravíte jako dříve, možná by se nad tím nepozastavil. Kdyby to pak viděl, možná by si klepal na čelo. Před čtyřiceti lety to bylo naprosto normální, dnes by nám bylo leda těžko. V hlavní roli bylo sádlo, které bylo základem těsta a součást prakticky všeho. Od smažení přes pečení až po studené jednohubky.
Dříve nebylo moc na výběr a sádlo bylo hlavní surovinou. Lidé si ho cenili kvůli jeho trvanlivosti, chuti a dostupnosti. Dnes je sice také dostupné v každém supermarketu, ale lidé ho kupují spíše sporadicky. Podle kuchařů je tuk nositelem chuti, což je samozřejmě pravda, ale sádlo lze nahradit zdravějšími alternativami.

Spousta lidí už nezná chuť původních starých receptů, které vysloveně stály na sádle. Dnes je nahradily lehčí alternativy a moderní způsoby přípravy.
Dnes už to na vánočním stole skoro nenajdete
Ano, jsou to opravdu všechny pochutiny založené na sádle. Smažené jednohubky, polévky, masové směsi, pečivo a cukroví plné vepřového sádla. Dříve běžná součást vánočního stolu, která by dnes určitě neobstála. Jelikož dnes lidé více dbají na své zdraví, sádlo často vymění za lehčí alternativu.
Lidé lépe rozumí svému zdraví, mají dostupné veškeré informace a časem se změnilo životní tempo i styl. Zatímco dříve bylo tučné a syté jídlo symbolem hojnosti, dnes je to zdravotní cesta do pekel. Vánoce jsou stále výjimečnými svátky, ale nesou se v lehčím duchu.
Možná je to tak i lepší. Na některé věci je skvělé vzpomínat, ale nemusíme je vracet na talíř. Až zase jednou otevřete kuchařku s recepty plnými sádla, možná se jen usmějete a budete rádi, že je to jen vzpomínka.
