Jako správná tchyně jsem uvařila guláš. Nevěsta pak proseděla víkend v kadibudce a od té doby se bojí i vůně cibule
Zkuste hádat, co dokáže proměnit milý rodinný víkend v peklo na zemi. Tentokrát za to mohl obyčejný domácí guláš. Na Redditu se lidé pochlubili svými nejhoršími kuchyňskými fiasky a jeden příběh strčil ty ostatní do kapsy. Tchyně přivezla mladým domácí jídlo a málem je otrávila.
Tentokrát se téma na Redditu točilo kolem otázky: „Jaký největší binec jste kdy udělali v kuchyni?“ Odpovědi byly k popukání. Někdo zapomněl vypnout sporák a probudil ho až požární hlásič. Jiný si spletl jedlou sodu s moukou a upekl něco, co připomínalo spíše stavební materiál než koláč.

Jedna žena se však svěřila, jak se snažila být milou tchyní, a místo toho skoro celou rodinu poslala do nemocnice. Odvezla svým příbuzným hrnec guláše, na kterém si dala pořádně záležet. Jenže druhý den měla celá rodina takové zažívací problémy, že až přemýšlela nad návštěvou nemocnice.
Tchyně se pak doznala, že fazole, které do guláše přidala, pořádně neuvařila.
Kuchyňské chyby, které mohou mít vážné následky
Syrové nebo špatně uvařené fazole obsahují toxiny, které dokáží naše tělo pořádně potrápit. Malému dítěti stačí sníst tři fazolky a už má zadělání na průšvih. Dospělí to snášejí trochu lépe, ale rovněž se nedá říct, že by jim nedovařené fazole dělaly dobře na žaludku.
Po nějaké době se člověku začne motat hlava a v lepším případě se musí vydat na toaletu. V tom horším případě omdlí.
Podobné nehody v kuchyni
Přiotrávení fazolemi není nic nového. Už v roce 1948 se v Berlíně stalo něco podobného a Britové pak mezi lety 1976 až 1989 řešili jednu otravu fazolemi za druhou. Minimálně v těchto letech se asi vyplatilo vynechat tradiční anglickou snídani. Britové tehdy museli spustit obrovskou kampaň v médiích, protože spousta lidí nebyla dostatečně informovaná.

U nás několik let zpět v Domažlicích zemřel patnáctiměsíční chlapec, který snědl pár syrových fazolí. Tato tragédie nám ukázala, jak nebezpečná může být naše neznalost.
Rozdíly mezi klasickým a pomalým vařením
Dnešní doba přinesla do kuchyní spoustu vychytávek. Pomalé hrnce jsou skvělá věc, jenže u fazolí mohou nadělat více škody než užitku. Při jejich přípravě se proto pomalým hrncům raději vyhněte. Poznat špatně uvařené fazole není žádná věda. Pokud jsou tvrdé i po dlouhém vaření, je jasné, že něco není v pořádku.
Správně uvařené fazole se musí dát snadno rozkousat. Pokud máte pocit, že jsou žvýkavé až moc, raději s jejich konzumací ihned přestaňte. Dalším vodítkem je chuť, nedovařené fazole chutnají jinak, takřka syrově.
Osvědčené postupy při vaření
Příprava fazolí začíná jejich namočením na celou noc, přičemž musí být úplně pod vodou. Ráno vodu vylijte a fazole opláchněte. Poté následuje to nejdůležitější, tedy vaření fazolí do té doby, dokud nejsou dostatečně měkké.
Celý proces trvá skoro deset hodin, takže kdo spěchá, ať si koupí raději konzervu. Ty jsou už bezpečně zpracované a problém je tak vyřešený. Ne všechny fazole se smí klíčit a jíst syrové. Nejlépe tělo zvládá fazole mungo a adzuki, avšak i ty je lepší předem uvařit.
Kdy vyhledat lékařskou pomoc?
Pokud máte podezření na otravu fazolemi, neváhejte a okamžitě podejte postiženému aktivní uhlí. Ideální množství je tři až pět tablet pro dospělého. Jakmile se objeví jakékoli zažívací problémy, raději se rovnou vydejte do nemocnice. Nečekejte, zda se to samo spraví. U otrav jde často o hodiny a včasný zásah zachrání život, anebo alespoň ušetří hodiny strávené v koupelně.
Nikdy nespěchejte s vařením fazolí a vždycky zkontrolujte, jestli jsou měkké. Nejlepší guláš je koneckonců ten, po kterém nikdo neskončí na pohotovosti.
Zdroje: denik.cz, prozeny.cz, pediatriepropraxi.cz